Δευτέρα, Μαΐου 25, 2015

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ – ενημέρωση από το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του παραρτήματος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου,

Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος μπορούν είτε να αποχωρούν είτε να απομακρύνονται από τον εργοδότη, λαμβάνοντας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το 50%  της αποζημίωσης που προβλέπεται εάν απολύονταν ή το 40% αυτής, αν είναι ασφαλισμένοι και σε ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
-          Μισθωτοί
-          Εργατοτεχνίτες
-          Υπηρέτες

ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
-          Ιδιωτικοί υπάλληλοι που έχουν την ιδιότητα του παλαιού έφεδρου πολεμιστή
-          Οι ήδη συνταξιούχοι που απασχολούνται
-          Μισθωτοί που έχουν την ιδιότητα του συνδικαλιστικού στελέχους
-          Συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας
-          Συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
-          Ο εν δυνάμει συνταξιούχος μισθωτός να έχει την υπαλληλική, εργατοτεχνική ιδιότητα
-          Να είναι ασφαλισμένος για τον κλάδο σύνταξης σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα
-          Πριν από την αποχώρηση ή την απόλυσή του, να έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης γήρατος,  χωρίς όμως να απαιτείται να έχει συνταξιοδοτηθεί.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Είναι άκυρη η απόλυση του υπό συνταξιοδότηση μισθωτού,  αν δεν του καταβληθεί η νόμιμη μειωμένη αποζημίωση ή αν η καταβληθείσα αποζημίωση είναι ελλιπής.  Η αξίωση αυτή υπόκειται στην εξάμηνη αποσβεστική προθεσμία διεκδίκησης της αποζημίωσης αυτής.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού της αποζημίωσης, τον τρόπο καταβολής της μειωμένης αποζημίωσης, τις προθεσμίες για την έγερση των αξιώσεων κ.λπ.,  εφαρμόζεται ό,τι προβλέπεται γενικά για την αποζημίωση απόλυσης των λοιπών μισθωτών,  εκτός βέβαια από τις διατάξεις που αφορούν την απόλυση με προειδοποίηση.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ενιαίο σύνολο με τη ρύθμιση που αφορά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης και γι’ αυτό εφαρμόζεται η ίδια εξάμηνη αποσβεστική προθεσμία, η οποία αφορά τη δυνατότητα κατάθεσης αγωγής από την πλευρά του εργαζομένου σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και της διεκδίκησης αυτής,  με αφετηρία την ημέρα αποχώρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/  ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.