Πέμπτη, Μαΐου 28, 2015

το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε Διεθνές Φόρουμ για την Κρουαζιέρα στην Αρχαία Ολυμπία

Τα οφέλη του τουρισμού κρουαζιέρας και η σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής των τοπικών επιχειρηματιών στην αξιοποίηση των ευκαιριών

Με σημαντική συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου 2015 στην Αρχαία Ολυμπία το Διεθνές Φόρουμ με θέμα «Οικονομικές Επιπτώσεις της Κρουαζιέρας στους Παράκτιους, Νησιωτικούς και Παραποτάμιους Προορισμούς».
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμμετείχε σε αυτή την υψηλού κύρους διοργάνωση κατά την οποία έγινε ανάλυση σε βάθος κάθε πτυχής της κρουαζιέρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και διάλογος σε σχέση με καλές πρακτικές μέσα από την παρουσίαση διεθνούς εμπειρίας και έρευνας.

Το Φόρουμ αποτέλεσε παράλληλη εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 και φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Ηλείας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την ειδική συνεργασία του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) και της Ένωσης Μεσογειακών Επιμελητηρίων (ASCAME), και με την υποστήριξη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), του Φόρουμ Επιμελητηρίων Ιονίου-Αδριατικής (AIC Forum), της Ένωσης Επιμελητηρίων Danube (DCCA), του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Μικρών Νησιών (ESIF).

Στην ημερίδα παρευρέθηκε η Αν. Υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού για την Ελλάδα καθώς και στην Εθνική Τουριστική Στρατηγική. Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση το λόγο μεταξύ άλλων πήραν ο κ. Γιώργος Μπενέτος (Πρόεδρος του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά), ο κ. Rodolfo Giampieri (Πρόεδρος AIC Forum) και ο κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης (Πρόεδρος ΕΟΑΕΝ). Στην πρώτη ενότητα εξετάστηκε η θεματική «Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο: Η Κρουαζιέρα και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό», με συντονίστρια την κα. Στέλλα Κυβέλου (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Εθνικό σημείο επαφής ESPON).

H δεύτερη ενότητα, με συντονιστή τον κ. John B. Richardson από την εταιρεία στρατηγικών συμβούλων Fipra International, αφορούσε στο ερώτημα «Τι αναμένει η κρουαζιέρα από τις τοπικές ΜΜΕ;». Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο κ. Marco Digioia (Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας CLIA Europe) και η κα. Αιμιλία Παπαχρήστου από την MED Cruise. Την τρίτη ενότητα με τίτλο «Τι προσδοκούν οι τοπικές επιχειρήσεις από την κρουαζιέρα;» συντόνισε η κα. Ezgi B. Uçar (Αν. ΓΓ Επιμελητηρίου Μερσίνης, ΓΓ Επιτροπής Τουρισμού ASCAME), με ομιλητές όπως την κα. Agnes Dobrotka (Συντονίστρια έργου των Επιμελητηρίων της Danube) και τον κ. Ελευθέριο Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα από την κα. Silvia Delgado (Μέλος Τεχνικής Επιτροπής INSULEUR) και τον κο. Κωνσταντίνο Νικολούτσο (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας).

Σκοπός του Φόρουμ, που επιτεύχθηκε χάρη στο στοχευμένο και διεθνή χαρακτήρα των ομιλητών και προσκεκλημένων, ήταν να εξεταστούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω της κρουαζιέρας σε παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς για τους επιχειρηματίες, καθώς και οι διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στην προώθηση της συγκεκριμένης θεματικής βιομηχανίας τουρισμού.


Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσω της συντονισμένης και διαρκούς ενημέρωσης και συμμετοχής σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, συλλέγει πολύτιμη εμπειρία, γνώση και επαφές στον κλάδο της κρουαζιέρας. Όλη αυτή η διαρκώς εξελισσόμενη εμπειρία και τεχνογνωσία είναι στη διάθεση όλης της επιχειρηματικής κοινότητας του νομού και ιδιαίτερα στους αναπτυσσόμενους προορισμούς κρουαζιέρας.