Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ 13.1 – οι αποφάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου της Έξω Γωνιάς Θήρας σχετικά με την συνεδρίαση της 13.1, αναφέρονται τα εξής,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας την 13 Ιανουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 1800, κατόπιν της αριθ. 48/31-12-2014  πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν δύο παρόντες, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο Έξω Γωνιάς Θήρας. Ο Σύμβουλος κ. ΠαναγιώτηςΡούσσος δεν προσήλθε, δηλώσας αδιαθεσία.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά.
Ακολούθως συζητήθηκαν τα εξής θέματα και λήφθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις:

ΘΕΜΑ 1ο     Αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης περί βατότητας των οδών κυκλοφορίας τουριστικού τρένου. 
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο ότι η Ε.Π.Ε. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» κοινοποίησε στην Τοπική Κοινότητα αντίγραφο της αριθ. 15223/14-10-2014 αίτησής της προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τη χορήγηση βεβαίωσης βατότητας ορισμένων οδών του νησιού μας για τουριστικό τρένο.
Όσον αφορά στο χωριό μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κυκλική διαδρομή: Καμάρι – Μέσα Γωνιά –  Έξω Γωνιά – Πύργος – Μέσα Γωνιά – ΑΒΙΣ – Καμάρι. Δεν προβλέπεται στάση στο χωριό μας.
Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα ότι δεν έχει αντίρρηση  για τη διέλευση του τουριστικού τρένου από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το δρόμο Φηρών – Καμαρίου με τον Πύργο αν:
- προβλεφθεί στάση αυτού και στο χωριό μας. και 
- το μήκος του συρμού, ειδικά για αυτή τη διαδρομή, να είναι μικρό ώστε να μην προκαλούνται καθυστερήσεις στα άλλα οχήματα δεδομένου ότι o δρόμος αυτός έχει πολύ μεγάλη κλίση και πολύ κλειστές στροφές.

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για τα ακόλουθα έγγραφα:
α. Αριθ.42/2-12-2014 προς το Δήμο Θήρας «Εκτέλεση εργασίας με αυτεπιστασία».
β. Αριθ. 1594/1-12-2014 ΔΕΥΑΘ «Ενημέρωση Τοπικού Συμβουλίου». 
γ. Αριθ. 44/4-12-2014  προς την ΔΕΥΑΘ «Προγραμματισμός εργασιών».
δ. Αριθ. 1/7-1-2015 έγγραφό μας προς το Δήμο Θήρας «Σήμανση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο». 

ΘΕΜΑ 3ο     Περισυλλογή σκουπιδιών από τους δημόσιους χώρους.
Ο Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι για την καθαριότητα στο Βόθωνα, Έξω Γωνιά, Μέσα Γωνιά και  Μονόλιθο ο εργολάβος διαθέτει ένα μόνο καθαριστή, υπενθυμίζοντας ότι για πρακτικούς λόγους ο συντονισμός στον τομέα αυτόν έχει ανατεθεί στο Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ρούσσο. 
Ο Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ρούσσος επεσήμανε ότι για λόγους διαφάνειας πρέπει να γνωστοποιηθούν στην Τοπική Κοινότητα οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου προς το χωριό μας.
Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο εργολάβος απέστειλε στο Δήμο την αριθ. 73/14/10-12-2014 απάντηση επί του αριθ. 25/20-10-2014 εγγράφου μας.
Η απάντηση του εργολάβου δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα ζητήματα που είχαμε θέσει. Ως διευκρινίσεις δε στην απάντηση αυτή λογίζεται φαίνεται η τηλεφωνική ενημέρωση ότι οι κάτοικοι μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 24.300  του εργολάβου καθαριότητας και να επισημαίνουν τα προβλήματα καθαριότητας. Η τοποθέτηση αυτή δεν συμπλέει με την πρόβλεψη της περίπτωσης β του άρθρου 82 του νόμου 3852/2010 ΦΕΚ Α 1785, σύμφωνα με την οποία, η τοπική κοινότητα μεριμνά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για την καλή τήρηση αυτής. 
Μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζεται ομόφωνα και ζητείται και πάλι από το Δήμο να ενεργήσει όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει ομόφωνα και με το 2ο πρακτικό της 14 Οκτωβρίου 2014.  Δηλαδή ο Δήμος να:
α. ενεργήσει ανάλογα κατόπιν του αριθ. 13/26-9-2014 εγγράφου μας προς τον εργολάβο καθαριότητας.
β. μας ενημερώσει αν είναι δυνατή η πρόσληψη ενός ανέργου από το χωριό μας για να εκτελεί το έργο που έχει ανατεθεί στον εργολάβο καθαριότητας. και ,
γ. σε αρνητική περίπτωση να μας γνωρίσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του εργολάβου ως προς το χωριό μας και ο τρόπος βεβαίωσης της εκπλήρωσής τους καθόσον οι προφορικές συνεννοήσεις και η αλληλογραφία δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα.

ΘΕΜΑ 4ο   Κτίσμα κας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Μαγιούλας.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος στο υπόψη θέμα, δήλωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του εκτέλεση εργασιών για την άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου της κας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Μαγιούλας στο χωριό μας. Κατόπιν παρέμβασής του η Προισταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου χρέωσε σε υπάλληλο το αριθ. 23/20-10-2014 έγγραφό μας, δηλώνοντάς μας ότι θα παρήγγειλε και νέα αυτοψία. Ακολούθως ρώτησε τους Τοπικούς Συμβούλους αν εκείνοι έχουν διαπιστώσει έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών για την άρση της επικινδυνότητας και έλαβε αρνητικές απαντήσεις.
Μετά από διαλογική συζήτηση εξουσιοδοτείται ομόφωνα ο Πρόεδρος να ζητήσει από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να ενεργήσει για την: α. ενέργεια των απαιτούμενων για την άρση της επικινδυνότητας και β. ενημέρωση της Εισαγγελικής Αρχής ώστε νε εξεταστεί και η περίπτωση ποινικών ευθυνών.

ΘΕΜΑ 5ο   Σήμανση αδιεξόδου στον παραλιακό δρόμο μετά το εργοστάσιο «Λοντρά» προς τις οικίες των οικογενειών Σιγάλα.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επισήμανση του κ. Τζώρτζη Σιγάλα ότι στο τέλος του δρόμου που αρχίζει από την ανατολική πλευρά του αεροδρομίου και φθάνει στην παραλία του εργοστασίου «Λοντρά» πρέπει να τεθεί σήμα αδιεξόδου προς τα αριστερά επειδή παρατηρείται ότι αυτοκίνητα περιηγητών ακολουθούν πορεία επί του παραλιακού δρόμου (προς το Βόθωνα) από όπου δεν μπορούν εύκολα να κάνουν χειρισμούς επιστροφής λόγω της στενότητας και του αδιεξόδου  του δρόμου.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης του στρογγυλού καθρέπτη που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το δρόμο Φηρών – Καμαρίου μέχρι τον Πύργο στο ύψος του δρόμου του Πτωχοκομείου (υπάρχει μόνο η βάση).
Χωρίς διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα να διαβιβασθεί σχετικό αίτημα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

ΘΕΜΑ 6ο  Σήμανση του δρόμου από τον άγιο Χαράλαμπο έως το Πτωχοκομείο.
Κατ αρχήν ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση του 6ου θέματος στη συνεδρίαση της 1-12-2014 για  το θέμα της χρήσης του δρόμου προς το Πτωχοκομείο αποφασίστηκε να:
- τεθεί ως όριο συνολικού βάρους 3,5 τόνων και πλάτους 2 μ. των εισερχόμενων οχημάτων.
- τοποθετηθούν εκ νέου πλαστικά κολωνάκια εκατέρωθεν του δρόμου πάνω από το Ηρώο.
- τεθεί στη συμβολή του δρόμου αυτού με το δρόμο προς τον Πύργο σήμα για το αδιέξοδο.
-  συμπληρωθεί η σήμανση για απαγόρευση στάθμευσης στα επικίνδυνα σημεία.
Εναλλακτικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μην τοποθετηθούν εκ νέου πλαστικά κολωνάκια που θα περιορίζουν το πλάτος των εισερχόμενων οχημάτων, τα οποία εύκολα αφαιρούνται,  αλλά να  κατασκευασθεί τοίχος ύψους περίπου 40 cm εκατέρωθεν της εισόδου. Σημειώνεται ότι τα τοποθετηθέντα κατά το παρελθόν πλαστικά κολωνάκια είχαν αποξηλωθεί από άγνωστο δράστη. Η εναλλακτική αυτή λύση δεν προκρίθηκε για λόγους αισθητικής.
Ως προς τη σήμανση για την απαγόρευση στάθμευσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί απαγορευτικό σήμα στην αρχή του δρόμου μετά το χώρο στάθμευσης καθώς και αμέσως μετά τη στροφή Σαλίβερου. Η σήμανση να καλύπτει και τις δύο κατευθύνσεις.
Για όλα τα ανωτέρω η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας ενημέρωσε προφορικά ότι συμφωνεί και ήδη έχει ζητηθεί απόφαση και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες σύμφωνα με τη σχετική επί του θέματος απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

ΘΕΜΑ 7ο   Εθελοντισμός
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι ο εθελοντισμός συνδέεται πρωτίστως με την ανιδιοτελή προσφορά και δευτερευόντως με την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση συνήθως κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.  Ιδιαίτερη αξία έχει η ατομική προσφορά στους τομείς αυτούς όταν ο εθελοντής δεν επιδιώκει δημοσιότητα. Πιστεύω ότι έχετε στη μνήμη σας εικόνες αρκετά ευκατάστατων Εξωγωνιατών να καθαρίζουν αφιλοκερδώς το δρόμο τους ή γυναίκες που, αν και δεν είχαν συγγενή στο Πτωχοκομείο, προσέφεραν χωρίς αμοιβή υπηρεσίες στους τροφίμους και μάλιστα τις πιο δύσκολες κ.λπ.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί προθέσεις εθελοντικής προσφοράς συγχωριανών μας στους τομείς του περιβάλλοντος, τις οποίες ενθαρρύνουμε να συγκεκριμενοποιηθούν.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο διατυπώνει ομόφωνα την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνουν οι γυναίκες του χωριού μας να συνδράμουν τους τροφίμους του Πτωχοκομείου Θήρας και δηλώνει ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις διατυπωθείσες προθέσεις προσφοράς συγχωριανών μας στους τομείς του περιβάλλοντος.