Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2015

Νίκος Μανιός: Η απεργία και οι κοινωνικές διεκδικήσεις δεν λειτουργούν εις βάρος της κυβέρνησης

Ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha (11/11/2015) και τηλεοπτική εμφάνιση στην ΕΡΤ (9/11/2015 (από το 1:03:32 και μετά) παραχώρησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός. 

Στην τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μανιός τοποθετήθηκε επί των δηλώσεων Πανούση, λέγοντας ότι πρόκειται περί δηλώσεων που δημιουργούν θόρυβο, χωρίς να επιλύουν κρίσιμα ζητήματα, και που έχουν στόχο την προσωπική προβολή. Έθεσε το κρίσιμο ζήτημα αν ο κ. Πανούσης παραδέχεται ότι παρακολουθούνται στελέχη της κυβέρνησης και έκρινε ότι έχοντας καταλάβει θέση ευθύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Εμπρός στην κρισιμότητα των ιστορικών στιγμών που ζούμε πρέπει τα θέματα να τοποθετούνται με σαφήνεια και υπευθυνότητα. Όταν ένας Υπουργός έχει άλλες οπτικές και διαφωνεί με την κυβέρνηση (της «αριστεράς του τίποτα» όπως αποκαλεί την κυβέρνηση) δεν την υπηρετεί. Είναι πολιτικά απαράδεκτό, ηθικά μεμπτό, και προϊόν κακεντρέχειας όταν ένας Υπουργός να διαπιστώνει ότι η υπηρεσία που έχει την ευθύνη παρακολουθούσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Έλληνες πολίτες, και δεν έκανε τις νόμιμες διαδικασίες όπως όφειλε.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, δήλωσε ότι οι δανειστές προσπαθούν να επιβάλλουν πιο σκληρά μέτρα. Στόχος είναι οι περιουσίες, αλλά και η δημιουργία μιας εικόνας των τραπεζών ως ιερά τέρατα στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ, και προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής. Αν διαταραχθεί, οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες και δεν θα έχει καμία σημασία αν υπάρχει εκβιασμός και απειλές από τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξει πολιτική συζήτηση για το που πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί οι αποφάσεις που παίρνει η ηγετική ομάδα της Ευρώπης κρύβουν προθέσεις πολύ σκληρότερες για το μέλλον. Όταν υπάρχουν εξόφθαλμα παράλογες απαιτήσεις επιβάλλεται να δείξουμε και τα αποτελέσματα των απαιτήσεων αυτών.
Αναφορικά με το προσφυγικό έκρινε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν διαπραγματευτικό «μπαλαντέρ» στις συζητήσεις.


Τέλος, υποστήριξε ότι η απεργία της 12ης Νοεμβρίου και οι κοινωνικές διεκδικήσεις δεν λειτουργούν εις βάρος της κυβέρνησης. Αντιθέτως ισχυροποιούν τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για μια καλύτερη συμφωνία προς όφελος των κοινωνικών στρωμάτων.