Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2015

48ωρη απεργία της ΠΝΟ από 2 εως και 4 Νοεμβρίου – συμμετοχή στην απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και νέα απεργία στις 12.11

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία όλων των κατηγοριών τρείς μέρες μέσα στο Νοέμβριο, μετά την απόφαση που έλαβε την Τρίτη στη συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας(ΠΝΟ).

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία από τις 2 Νοέμβρη 06:00 έως 4 Νοέμβρη 06:00 και κλιμάκωσης και 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη από 00:01 έως 24:00, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

«Η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει , δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα «η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους».


«Η διάλυση του ΝΑΤ, η κατεδάφιση του ΚΕΑΝ, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, ο ευτελισμός των συντάξεων, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας, η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους, η προσπάθεια εξάρθρωσης και εκμηδενισμού των κεκτημένων του κλάδου και η σιωπηρή ανοχή και αδιαφορία των υπευθύνων και του κράτους, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» αναφέρει η διοίκηση της ΠΝΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την απόφασή της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εξηγώντας ότι «η επερχόμενη νέα χιονοστιβάδα των αντεργατικών μέτρων και πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές».    

Την δικιά τους απάντηση δίνουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ λέγοντας ότι «αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τόσο το πόρισμα των «σοφών», όσο και οι τοποθετήσεις μεταξύ αυτών του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου στη χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Στον Ενικό», που δήλωσε ότι «τα ελλείμματα του ΝΑΤ οφείλονται στους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες». Όπως σημειώνουν, επανειλημμένα έχουν απαντήσει «στη φαιά προπαγάνδα τόσο οι ίδιοι  όπως και το ΝΑΤ με έγγραφο του στις 18/7/2002, ότι «21 πολιτικοί πρόσφυγες έχουν συνταξιοδοτηθεί από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Οι ναυτεργάτες τονίζουν ότι ο υπουργός θέλει να κρύψει τους πάνω από 60.000 ανασφάλιστους ναυτεργάτες, που βασιλεύει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στην πρώτη ναυτιλία στον κόσμο. Δεν θέλει να υιοθετήσει την ομόφωνη πρόταση του συνόλου των ναυτεργατικών σωματείων που είναι: «Το σύνολο των  πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση» και προσθέτουν πως «τα ελλείμματα του ΝΑΤ είναι η απλήρωτη εργασία και η βάρβαρη εκμετάλλευση των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές και τις εφοπλιστόδουλες κυβερνήσεις».

Τέλος καλούν τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, την εργατική λαϊκή οικογένεια, να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις την Πέμπτη 22 Οκτώβρη και στον Πειραιά στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη.