Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2015

με επιτυχία ολοκληρώθηκετο σεμινάριο του Δήμου Θήρας και της Εστίας Πύργου με θέμα «Γνωρίζω τον τόπο μου: παραδοσιακά υλικά και τρόπος δόμησης στη Σαντορίνη»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου το σεμινάριο με θέμα «Γνωρίζω τον τόπο μου: Παραδοσιακά υλικά και τρόπος δόμησης στη Σαντορίνη», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 26 -31 Οκτωβρίου 2015 στην Σαντορίνη απο τον Δήμο Θήρας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο "Εστία" του Πύργου.

Το σεμινάριο στηρίχθηκε στην έκδοση του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός Αρχιτεκτονικών Επεμβάσεων Μικρής Κλίμακας σε παραδοσιακούς οικισμούς της Σαντορίνης. Το παράδειγμα του Πύργου Καλλίστης". 

Το σεμινάριο απευθύνθηκε σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης και ειδικότερα στους ιδιοκτήτες παραδοσιακών σπιτιών, τους μηχανικούς και τους μαστόρους που εργάζονται στο νησί, αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με παραδοσιακούς τρόπους δόμησης.

Στόχος ήταν η έμπρακτη γνωριμία με τα παραδοσιακά υλικά και τους τρόπους δόμησης της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, τα προβλήματα προστασίας και συντήρησης και τους τρόπους επέμβασης και αποκατάστασης.

Το σεμινάριο περιελάμβανε τρία εργαστήρια, με θέματα: 1. Ξερολιθιές 2. Λιθόστρωτα 3. Επιχρίσματα

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό και την περιφέρεια του Πύργου. ενω οι διαλέξεις στο εντευκτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία Πύργου».


Διδάσκοντες – Αρχιτέκτονες οι οποίοι θα πάρουν μέρος είναι οι παρακάτω:
Παλυβού Κλαίρη (συντονισμός - διαλέξεις), Ριτζούλη Κατερίνα (η λαϊκή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης) και Αθανασίου Κωνσταντίνος (ξερολιθιές).


Το σεμινάριο παρακολούθησαν φοιτητές των καθηγητριών που μίλησαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.