Δευτέρα, Αυγούστου 10, 2015

«διαχρονικοί νησιωτικοί πολιτισμοί - η περίπτωση της Θηρασίας» - η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο ΚΕ.ΔΕΑ 19-20.6

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις :


Το μικρό και απομονωμένο νησί της Θηρασίας, μέλος του συμπλέγματος νησιών της Σαντορίνης, είναι το αντικείμενο της έρευνας της πολυεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης. Συντονίστρια του Ερευνητικού Έργου είναι η Ομ. Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Κλαίρη Παλυβού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας» έχει στόχο τη διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές, οι περιορισμοί, οι αλλαγές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες και να διερευνηθεί ποικιλοτρόπως το φαινόμενο του νησιωτισμού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007, με μια πρώτη αναγνώριση του χώρου και της ανθρώπινης παρουσίας, από τα πρώτα ίχνη της έως την πρόσφατη εποχή. Το 2012 η έρευνα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Θαλής, με τον τίτλο «Διαχρονικοί, νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας» και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή πολλών ερευνητών, ποικίλων ειδικοτήτων (γεωλόγων, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων, κοινωνικών ανθρωπολόγων κ.α.).



Το 2015 η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με τίτλο «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας» την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α. ) του ΑΠΘ.

Παράλληλα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε έκθεση με πλούσιο υλικό από τις έρευνες των επιστημόνων στο νησί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές,

«Η Θηρασία είναι ένα εξαιρετικό πεδίο για μία τέτοιου είδους έρευνα γιατί διατηρείται εν πολλοίς αλώβητη από τη σύγχρονη άναρχη ανάπτυξη. Τα πορίσματα της έρευνας, πέραν της ιστορικής και επιστημονικής τους αξίας, θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό μιας ήπιας ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει τα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του νησιού» υποστηρίζουν οι συντελεστές του Έργου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ : http://www.history-archaeology.uoc.gr/files/items/2/2571/programma_therasia_final.pdf


Στο πλαίσιο του προγράμματος την Κυριακή 9.8 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στην Θηρασιά, αναφορικά με την πορεία και τα ευρήματα των ανασκαφών στο νησί.