Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2015

ανακοίνωση της Οµάδας Γυναικών Σαντορίνης για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Στην ανακοίνωση της Οµάδας Γυναικών Σαντορίνης της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, αναφέρονται τα εξής,

Σήμερα τα ποσοστά των εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων αυξάνονται δραματικά.
Όχι μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας, νέες και μεγαλύτερες, εργαζόμενες, νοικοκυρές και άνεργες, από την εφηβεία ακόμη καταφεύγουν όλο και πιο συχνά στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Αιτίες πολλές : η ανασφάλεια, το άγχος, τα αδιέξοδα. Η αβεβαιότητα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Η πολλαπλή καταπίεση που βιώνουν μέσα στη σημερινή, εκμεταλλευτική κοινωνία.

Η χρήση των ναρκωτικών και συνολικά η εξάρτηση δεν είναι «ελεύθερη επιλογή» όπως παρουσιάζεται. Είναι συστηματική υποταγή του μυαλού στη μιζέρια και παραίτηση από τη ζωή. Βολεύει όλους αυτούς που μας στερούν το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό. Βολεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε κυβέρνηση που προωθεί νομιμοποιήσεις και διαχωρισμούς σε «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά! Βολεύει και όσους έχουν τεράστια κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών και δεν θέλουν να τα χάσουν.

Η Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης, όλες οι γυναίκες της ΟΓΕ, δε διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας στη ζωή! Η ζωή δεν είναι περίπατος. Είναι αγώνας, καθημερινός και συνειδητός.
Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Θεωρούμε ότι η τοξικομανία είναι κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι ατομικό ιατρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Απαιτεί κοινωνικά μέτρα:
δομές πρόληψης κι ενημέρωσης, «στεγνά» (χωρίς υποκατάστατα) προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης παντού, μακριά από ΜΚΟ και επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν και σ’ αυτό το χώρο.
Παλεύουμε για τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα που θα παρέχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης, έρευνας, με εξειδίκευση στις ανάγκες του γυναικείου φύλου.

Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις είναι αγώνας για τη ζωή που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας.


Σαντορίνη,24 Ιουνίου 2015