Τρίτη, Ιανουαρίου 14, 2014

Υπ. Εργασίας : παρουσίαση προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας για την απασχόληση (9.1)

Η Ελληνική Προεδρία διεξάγεται σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων για την Ευρώπη. Μετά από μια σκληρή δοκιμασία για αρκετές χώρες, οι κοινές προσπάθειες φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Οι πρώτοι θετικοί οιωνοί έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Σταδιακά, αλλά σταθερά, οι οικονομίες ανακάμπτουν, η δημοσιονομική σταθερότητα επανέρχεται.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια κρίσιμη φάση. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εμείς καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Ελληνική Προεδρία θα δουλέψει εντατικά, αποτελεσματικά, με μεράκι και αποφασιστικότητα για να συμβάλει στην ευόδωση αυτών των στόχων.

Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να ισχυριστούμε ότι το έργο αυτό θα είναι εύκολο. Πόσο μάλλον που στον τομέα μου, τον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, υπάρχουν οι μεγαλύτερες προκλήσεις. Εδώ είναι ένα στοίχημα, ένα στοίχημα για όλη την Ευρώπη, που πρέπει να κερδίσουμε.

Στην Ευρώπη των 28, η ανεργία κινείται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα από το ξεκίνημα της κρίσης το 2008. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ-28 ανέρχεται σε 10,9%, (στην Ευρωζώνη ήταν 12,1%) ενώ για την Ελλάδα είναι 27,4%. Αντίστοιχα για τους νέους το ποσοστό για την ΕΕ-28 ήταν 23,6% ενώ στην Ευρωζώνη ήταν 24,2%. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει σταθερό από τον Απρίλιο του 2013, ενώ για την Ελλάδα παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας των νέων τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο προκλήσεων, οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε ό,τι αφορά στα ζητήματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής  επικεντρώνονται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, στην προώθηση της απασχόλησης και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

Συνολικά, 7,5 εκατομμύρια νέοι έως 24 ετών στην Ευρώπη δεν απασχολούνται, αλλά δεν συμμετέχουν καν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Είναι οι λεγόμενοι NEETs. Γι’ αυτό άλλωστε μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ομαλή, γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εγγύηση για την Νεολαία» (Youth Guarantee), καθώς και η προώθηση της Σύστασης της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός Πλαισίου Ποιότητας για την Πρακτική Άσκηση.

Στον ίδιο άξονα προτεραιότητας, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης και στη βελτίωση των όρων κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Γιατί ο αναπτυξιακός δυναμισμός των κοινωνιών μας, έχει ως προαπαιτούμενο υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής και εμπιστοσύνης. Μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα θα επεξεργαστούμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η ένταξη του Πίνακα Κοινωνικών Αποτελεσμάτων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Τρίτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας στο πεδίο της απασχόλησης και των κοινωνικών θεμάτων είναι η ενίσχυση της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου και η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση των κοινωνικών εταίρων και άλλων συλλογικών κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση των κοινοτικών πολιτικών. 


Γιατί η υλοποίηση των απαραίτητων για την διέξοδο από την κρίση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει μια κοινή συναντίληψη και συνδιαμόρφωσή τους. Η Ελληνική Προεδρία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης μιας Απόφασης του Συμβουλίου με στόχο την αναβάθμιση της Κοινωνικής Συνόδου.