Τρίτη, Αυγούστου 20, 2013

η σύνδεση (το συντομότερο δυνατό..) της Σαντορίνης με το δίκτυο της στερεάς Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, η ανακοίνωση του Υπ. Ενέργειας κατα την διάρκεια της συνάντησης στην Σαντορίνη

Την διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος, με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων, ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης κατα την διάρκεια συζήτησης με φορείς του νησιού στον Δήμο Θήρας, με αφορμή το συμβάν που έθεσε εκτός λειτουργείας το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων,που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη ποκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για την συνάντηση (19.8)  και την δήλωση του Υπουργού,

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, σήμερα 19.8.2013 επί τετραώρου, στο Δημαρχείο Θήρας. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ζερβός, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κοπανάκης, στελέχη της Δ.Ε.Η. & Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και οι φορείς ενημέρωσαν τον αρμόδιο Υπουργό και τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν από το ατύχημα και τους εξέθεσαν τις απόψεις τους για αποκατάσταση των ζημιών των επιχειρήσεων αλλά και της εικόνας του νησιού.

Συμφωνήθηκαν όπως:

Γίνει πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), την υποβρύχιο ηλεκτρική σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.

Η Δ.Ε.Η. δεσμεύτηκε να εκπονήσει και υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.

Διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των μονάδων της Δ.Ε.Η. στα νησιά και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των αιτημάτων ΔΕΗ – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.

Συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, την Δ.Ε.Η. και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η Δ.Ε.Η.

Ετέθη το θέμα της χωρικής ρύθμισης των νησιών σε συνάρτηση με το ισχύον 144/Δ΄/2012 και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ημερίδας-επιστημονικής συνάντησης, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασία νησιά πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Τέλος ετέθη από τους φορείς το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και ο κύριος Μανιάτης δεσμεύτηκε για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

Σύμφωνα με την δήλωση (19.8)  του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθρωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις.

Η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της Πατρίδας μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί το μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημά μας.

Η κατανάλωση καυσίμου στις Μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια Ευρώ.

Σήμερα, και για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος, με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.

Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο.

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. Ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος.

Στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες Ωρίμανσης.
Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή μας παρέμβαση».