Τετάρτη, Μαΐου 08, 2013

πολλα, όμορφα, χαρούμενα και .. αστεία τα σκίτσα με θέμα το έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη..!

Με επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βραδάκι της Τρίτης 7 Μαίου στην Εστία του Πύργου, τα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσων με θέμα το “Έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη”, με έργα περισσοτέρων από 150 συμμετεχόντων ελλήνων και όχι μονο, σκιτσογράφων.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία (που θα έχουμε την ευκαιρία να δημοσιευσουμε ολόκληρη μια από τις επόμενες ημέρες) πραγματοποίησε η ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Κυριακή Χρυσού-Καρατζά, με θέμα: «οι Φωτιές του Πάσχα στην Σαντορίνη». 
Στην ομιλία της, αποτέλεσμα της έρευνά της για το θέμα την Μ. Παρασκευή του 2010, η κ. Καρατζά αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιστορία του εθίμου (που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε, όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος την Άνοιξη του 1995) καθώς και στην φωτιά, ως στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας.
Η έρευνα της κ. Καρατζά για το συγκεκριμένο σύχρονο έθιμο του οικισμού του Πύργου της Σαντορίνης, αναμένεται να συμπεριληφθεί σε έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, με θέμα την φωτιά και τις χρήσεις της στην ελληνική ιστορία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Εστία” του Πύργου Καλλίστης Θήρας, και του Δήμου Θήρας.

Σύντομες ομιλίες και αναφορές για το “έτος γαστρονομίας στην Σαντορίνη” καθώς και για την πραγματοποίηση της έκθεσης σκίτσων με αυτό το θέμα, πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Θήρας κ. Ζώρζο, τον εικαστικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Ασιμή, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Φτακλάκη.

Η έκθεση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Αυγούστου, είναι επισκέψιμη στο κοινό, ενώ με το τέλος της αναμένεται να αναδειχθούν και να βραβευθούν τα καλύτερα σκίτσα

Με το τέλος της εκδήλωσης προσφέσθηκαν σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση νόστιμοι μεζέδες από το εστιατόριο “Σελήνη” στον Πύργο.