Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

όμορφες μέρες γιορτών με έθιμα παραδοσιακά στην Σαντορίνη..

Όμορφα πέρασαν και γιορτάστηκαν οι μέρες του Πάσχα για μια ακόμη χρονιά στην Σαντορίνη, με την πιο εντυπωσιακή βραδιά να είναι αυτή της Μεγάλης Παρασκευής στον Πύργο, όπου σε συνδυασμό με τον πολύ καλό φετινό καιρό, τα περισσότερα απο 8 χιλιάδες τενεκεδάκια γεμισμένα με καύσιμο υλικό, άναψαν για να φωτίσουν για μια ακόμη φορά ολόκληρο τον ορεινό οικισμό, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα, που είναι δυνατό να δει και να θαυμάσει κανείς απο ολόκληρο το νησί.

Για μια ακόμη φορά οι δρόμοι  και τα στενά του οικισμού του "Καστελιού" ήταν γεμάτα απο ανθρώπους που συμμετείχαν στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τηρείται το Έθιμο της πλέον πένθιμης ημέρας της Μ. Εβδομάδας, ακολουθώντας τον επιτάφιο στα ολόφωτα στενά του οικισμού.

Για μια ακόμη φορά, πολύς ήταν ο κόσμος που «απαθανάτισε» την όμορφη εικόνα του οικισμού «με τις χιλιάδες φωτιές» την βραδιά του Επιταφίου, με τις φωτογραφικές του μηχανές και τις κάμερές του, αγωνιώντας για την λήψη των πιο ωραίων πλάνων και φωτογραφιών!
Οι φωτογραφίες άλλωστε και τα βίντεο απο το συγκεκριμένο βράδυ, τις επόμενες κιόλας ώρες έκαναν τον γύρω του διαδικτύου...

Αξίζει να αναφέρουμε οτι για την κάθε χρόνο αναβίωση του εθίμου προετοιμάζουν απο αρκετές ημέρες νωρίτερα, οι περισσότεροι νέοι του χωριού, στους οποίους αξίζει κάθε συμπαράσταση και συγχαρητήρια.
Κι εμείς άλλωστε, μιας πρόκειται για μια και μοναδική βραδιά τον χρόνο, την περιμένουμε κάθε φορά «πως και πως» με πολύ ενδιαφέρον και ανυπομονησία!

Αξίζει δε να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια, «παίρνοντας» την όμορφη ιδέα απο τους κατοίκους του Πύργου, κάτοικοι και νοικοκύρηδες κι άλλων, των περισσότερων πλέον θα λέγαμε, περιοχών του νησιού, πραγματοποιούν και αναβιώνουν το συγκεκριμένο έθιμο, οπότε η εικόνα ολόκληρου του νησιού το βράδυ της Μ. Παρασκευής είναι αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή...

Για μια περισσότερο και με εντονότερα χαρακτηριστικά κατανυκτική ατμόσφαιρα καθώς και για να παρακολουθήσει κανείς ψαλμένες με τον δικό τους ιδιαίτερο, «μοναστηριακό» τρόπο, τις ψαλμωδίες της Μ. Εβδομάδας καθώς και τις Αναστάσιμες, μπορεί να επισκεφθεί την Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού του Πύργου, όπου προεξάρχοντος του ηγούμενου π. Δαμασκηνού, οι θρησκευτικές τελετές συνεχίζουν να εχουν την αίγλη και την αρμόζουσα θρησκευτικότητα του παρελθόντος.
Οι εκατοντάδες άλλωστε επισκέπτες που παρακολουθούν τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας καθώς και του Μ. Σαββάτου, αποδεικνύουν οτι ο χώρος συνεχίζει να εμπνέει τον πολύτιμο στις μέρες μας, και ίσως σπάνιο, θρησκευτικό σεβασμό. 


Σχετικά με την τουριστική κίνηση και σύμφωνα με τα στοιχεία απο τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, φέτος κινήθηκε σε πολύ καλά για τα γενικότερα δεδομένα, επίπεδα, με τα ξενοδοχεία των Φηρών, της Οίας, του Καμαρίου και της Περίσας, να κινούνται σε πληρότητες απο 50 -70%.
Σχετικά με τα Φηρά και την Οία, περιοχές δηλαδή στις οποίες κινείται ενα μεγάλο μέρος των επιβατών των πλοίων της κρουαζιέρας, τις μέρες των γιορτών «πήγαν» αρκετά καλά, ενω ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί και η αγοραστική κίνηση απο πλευράς τους, στα εμπορικά καταστήματα των περιοχών.

Η κρουαζιέρα άλλωστε φέτος (κι αναφερόμαστε στον αριθμό των πλοίων που αναμένεται να προσεγγίσουν την Σαντορίνη, καθώς και στον αριθμό των επιβατών που αποβιβάζονται στο νησί και επιλέγουν μέσω μιας εκδρομής να επισκεφθούν διάφορες περιοχές του νησιού) αναμένεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγράμματα και στοιχεία να πάει καλύτερα απο κάθε προηγούμενη χρονιά, με τα κρουαζιερόπλοια να είναι και περισσότερα, και μεγαλύτερα ενω σε κάποιες περιπτώσεις -και συγκριτικά με το παρελθόν- «αποτελούμενα» απο επιβάτες μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας.

Όσο για την φετινή Δευτέρα 5 Μαΐου  ή, την «Δευτέρα του Πάσχα» ήταν κι αυτή μια ιδιαίτερη μέρα για την Σαντορίνη μιας και γιορτάστηκε η .. ονομαστική γιορτή του νησιού, «της Αγίας Ειρήνης» απο την οποία πήρε το όνομά του το νησί.
Με την δημοφιλέστερη εκκλησία στο όνομά της και με το ιδιαίτερο προσονύμιο ως «Αγία Ειρήνη του Φτελού», να βρίσκεται στην Καλντέρα, στην περιοχή της Μεσαριάς, δίπλα σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία, με μέριμνα των οποίων η εκκλησία συντηρείται κάθε χρόνο και στολίζεται και αναδεικνύεται ανήμερα της γιορτής της.
Η συγκεκριμένη εκκλησία, λόγο της τοποθεσίας της, μιας και βρίσκεται σκαμμένη στους γκρεμούς της καλντέρας, αποτελεί μιας απο τις πλέον δημοφιλείς επιλογές ανήμερα της ονομαστικής γιορτής της, ενω καθ όλη την διάρκεια του χρόνου φιλοξενεί δεκάδες γάμους, κυρίως επισκεπτών του νησιού.

Εκκλησίες της Αγίας Ειρήνης υπάρχουν και γιορτάζονται στο νησί στην Μεσαριά, το Ακρωτήρι και το Μεγαλοχώρι.

Σύμφωνα με την ιστορία η Σαντορίνη πήρε το όνομά της απο την χριστιανική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που χτίστηκε αρκετούς αιώνες πρίν, στις παρυφές του βουνού του νησιού, στην περιοχή της Περίσας, της οποίας σήμερα απομένουν τα .. ερείπια μέσα σε χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική περιοχή.


Όσο για τους Αγίους «Γιώργηδες» της Σαντορίνης, η δημοφιλέστερη και μεγαλοπρεπέστερη εκκλησία είναι αυτη του Αγίου Γεωργίου στην Οία, που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, χτισμένη στις αρχές του περασμένου αιώνα, επάνω σχεδόν στην καλντέρα, εκκλησία η οποία αναπαλαιώθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό του 1956 με δαπάνες της «Οιάτικης» οικογένειας Νομικού, για τον λόγο αυτό στην μεγάλη αυλή της εκκλησίας υπάρχει η μαρμάρινη προτομή του ευεργέτη της, ενω στο εσωτερικό της, στα δεξιά της εκκλησίας, η μικρογραφία ενός ομοιόματος ενός απο τα πλοία της οικογένειας.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Οίας έχει πλούσια και αξιοσημείωτη εικονογράφηση, διάκοσμο, μεγάλης αξίας και σπουδαίας τεχνικής τέμπλο, έργο σπουδαίου γλύπτη της εποχής των αρχών του περασμένου αιώνα, καθώς και μέρος του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, που ανήμερα της γιορτής του, εκτίθεται σε προσκύνημα.
Η εκκλησία κάθε χρόνο ανήμερα της ονομαστικής της γιορτής συγκεντρώνει πιστούς απο όλα τα χωριά της Σαντορίνης, ενω με το τέλος της λειτουργίας μοιράζεται η καθιερωμένη «πανήγυρη» στο ευρύχωρο πανηγυρόσπιτο του ναού, που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου απο αυτόν.

Δημοφιλής επίσης εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπάρχει και στον Βουρβούλο, με την ετήσια γιορτή να έχει αυξήσει την δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες πιστών τόσο στον εσπερινό όσο και ανήμερα της γιορτής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια -αλλά οχι και φέτος- με το πέρας της λειτουργίας ξεκινούσε και πραγματοποιούνταν παραδοσιακό γλέντι στην αυλή του ναού, με λαικά παραδοσιακά όργανα και τραγούδια, μπόλικο φαγητό και κρασάκι..
Ο συγκεκριμένος Άγιος έχει μάλιστα και το ιδιαίτερο προσονύμιο (και .. χαρακτηριστικό!) ως ο «Αι Γιώργης ο .. ξεχρεωτής» (!) μιας και σύμφωνα με τοπικό μύθο, είχε βοηθήσει πιστό που προσευχήθηκε με αυτόν το «σκοπό» και την ελπίδα, να αποπληρώσει τις .. οφειλές του.
Η εκκλησία πάντως, στην όμορφη τοποθεσία με θέα τις βορειοανατολικές περιοχές και παραλίες του νησιού, είναι γνωστή με αυτό το προσονύμο, οπότε σε ενδεχόμενη αναζήτησή σας, καλό θα είναι να αναφερθείτε στο συγκεκριμένο «χαρακτηριστικό» του Αγίου!

Μικρό εκκλησάκι στο όνομα του Αγίου, υπάρχει επίσης στον Καρτεράδο, «πίσω» απο τα νεόδμητα εμπορικά κέντρα του οικισμού, το οποίο γιορτάζεται απο οικογένεια του οικισμού κάθε χρόνο, ανήμερα της γιορτής του, ενω λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις κι αρκετές ακόμη ημέρες του χρόνου.

Και, μιας και η Σαντορίνη τιμά «για τα καλά» τον Άγιο «έχοντας» στο όνομά του αρκετές εκκλησίες, αξίζει να αναφερθούμε και στον Αι Γιώργη του Εμπορείου, μια μικρή εκκλησούλα που βρίσκεται «επάνω» στον κεντρικό δρόμο Εμπορείου – Περίσας, στην περιοχή και ευρύτερα στην -δημοφιλή- παραλία, η οποία έχει πάρει το όνομά της απο τον συγκεκριμένο Άγιο...

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται απο την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Οίας και του Βουρβούλου.