Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Γ. Βρούτσης – συνάντηση επιτροπής για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

Πραγματοποιήθηκε στο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση η πρώτη συνάντηση της επιτροπής συντονισμού έργου για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης των υφιστάμενων ταμείων κύριας ασφάλισης.
.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων.
Παρά τις παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει δαιδαλώδες και κατακερματισμένο. 
Αν και έγιναν προσπάθειες διοικητικής και οργανωτικής ενοποίησης, υπάρχουν - ακόμη και σήμερα - 90 διαφορετικά μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης.
Ακόμη και τα συγχωνευθέντα με προηγούμενους νόμους ταμεία διατηρούν την «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» των εντασσόμενων σε αυτά τομέων, καθώς επίσης και χωριστές διοικητικές δομές και ασύμβατα πληροφοριακά συστήματα.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, απώλεια εσόδων και προβληματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αυξημένο διοικητικό κόστος, ανεπαρκή στατιστική παρακολούθηση και υπονόμευση της δυνατότητας να σχεδιάζονται αποτελεσματικές πολιτικές.