Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2013

ο προγραμματισμός των έργων του Δήμου Θήρας

Στον προγραμματισμό των έργων και των δράσεων του Δήμου Θήρας αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της σύντομης ομιλίας του στην κοπή της πίτας του Δημοτικού Διαμερίσματος (της κοινότητας) του Πύργου, του αγροτικού συνεταιρισμού του Πύργου και του πολιτιστικού Συλλόγου «Εστία» του ίδιου οικισμού, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος.

Στην ομιλία του ο κ. Ζώρζος αναφέρθηκε στην σημαντική επιλογή να συνδιοργανώσουν οι τρείς φορείς μια κοινή εκδήλωση για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς, υποστηρίζοντας ότι οι συνέργειες βοηθούν στην συνοχή της κοινωνίας, και
σημειώνοντας πως το 2013 έχει την δυνατότητα να είναι μια χρονιά που μπορεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των προηγούμενων δύσκολων για την χώρα μας αλλά και προσωπικά για τον καθέναν, ετών.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Θήρας είπε πως οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για την τρέχουσα χρονιά υπολείπονται κατά 60% περίπου σε σχέση με το άμεσο παρελθόν, ότι σοβαρό μέρος των έργων που θα υλοποιηθούν προέρχονται από Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις καθώς και ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του παρελθόντος τείνουν να «κλείσουν». (σ.σ. να πληρωθούν)

Σε ότι αφορά τα έργα και τον προγραμματισμό τους για το 2013 ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε ότι από την Άνοιξη του 2012 η Θηρασιά έχει πόσιμο νερό, ενώ είναι ενταγμένο αλλά όχι ακόμη δημοπρατημένο το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης, ενώ η Θηρασιά έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινα Νησιά» που προβλέπει την χρηματοδότηση ήπιων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Σχετικά με την Οία αναφέρθηκε στο έργο της αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας στην περιοχή «Αμμούδι» που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 8.1.2013 δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης της Φοινικιάς.
Ο κ. Ζώρζος είπε επίσης ότι δημοπρατήθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης του Ημεροβιγλίου, καθώς και αυτό της δημιουργίας αφαλάτωσης (ύψους 2,5 εκ. ευρώ) που θα καλύψει τις ανάγκες 4 οικισμών, των Φηρών, του Καρτεράδου, του Ημεροβιγλίου και του Βουρβούλου.
Σε επίπεδο έργων ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει το έργο της ύδρευσης του Πύργου, οτι αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα αυτό της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του Εμπορείου, ενώ εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η αφαλάτωση του Ακρωτηρίου.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στις 22.1.2013 και στις 29.1.2013 δημοπρατήθηκαν αντίστοιχα τα έργα της αντιστήριξης των πρανών του Αθηνιού και των Φηρών, ύψους 4,5 εκ. ευρώ.
Επίσης, έγινε αναφορά στο ξεκίνημα της μελέτης για την κατασκευή ενός δεύτερου «βοηθητικού» λιμανιού στην περιοχή «Κουλούμπος» καθώς επίσης και στο ξεκίνημα της σύνταξης της μελέτης για την δημιουργία υποδομών πρόσδεσης σκαφών αναψυχής οι οποίες θα λειτουργήσουν με την συνεργασία ιδιωτών.
Σε ότι αφορά τα χρήματα του Ιδρύματος Νομικού (τελεφερίκ) ανέφερε ότι μοιράζονται δίκαια και σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος, για τις ανάγκες των δημοτικών διαμερισμάτων της Σαντορίνης με την συνεργασία και τις υποδείξεις των προέδρων τους.
Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου για την σήμανση και ανάδειξη των μονοπατιών του νησιού, που όπως είπε μπορούν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους επισκέπτες του νησιού, ενώ αναφορά έγινε και στην πρωτοβουλία «Σαντορίνη 2013 – έτος γαστρονομίας» που σκοπό έχει όπως αναφέρθηκε να προβάλει την τοπική κουζίνα του νησιού καθώς και τα τοπικά προιόντα.

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών και των ευχών για την νέα χρονιά, τον προγραμματισμό τους ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της κοινότητας του Πύργου Ευάγγελος Νομικός, ο πρόεδρος της Εστίας του Πύργου Μάκης Ζώρζος καθώς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού Χριστόφορος Ζώρζος.