Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2012

ο Γ. Βρούτσης στον “ελεύθερο Τύπο”

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα “ελεύθερος Τύπος” που δημοσιευθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεβρίου, παραχώρησε ο βουλευτής Κυκλάδων και Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην οποία αναφέρθηκε στην «επικίνδυνη» κατάσταση στο θέμα της ανεργίας καθώς και στο ζήτημα των περικοπών των συντάξεων και της διακοπής άλλων συντάξεων.

Μεταξύ άλλων και ως προς τα παραπάνω ανέφερε ότι,

Η υψηλή ανεργία, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης οικονομικής και κοινωνικής παρακμής, αποτελεί μια κατάσταση «υψηλού ρίσκου» για τη χώρα μας. Δεν είναι μόνο ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας βιώνουν μια επώδυνη δοκιμασία, αλλά και το ότι η μακρόχρονη παραγωγική αδράνεια ενός μεγάλου τμήματος του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, υπονομεύει εξαρχής τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης που θα  ακολουθήσει.
Απαιτείται, συνεπώς, ενεργοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων ευθύς αμέσως μετά τον «κάβο» των τελευταίων περικοπών. Έτσι και αλλιώς, μόνο η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάκτηση του ανταγωνιστικού δυναμισμού της μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ανεργία.

Από την πλευρά του υπουργείου μας, οφείλουμε να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλές ευκαιρίες δουλειάς στους ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους, προκειμένου να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας.
Για αυτό το λόγο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στρέψουμε πόρους – κυρίως κοινοτικούς - από άλλους τομείς προς την απασχόληση.
Μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων μας, περιλαμβάνονται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους και η αξιοποίηση του κοιτάσματος απασχόλησης στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Στην ίδια θετική κατεύθυνση κινούνται και μέτρα θεσμικού/διοικητικού χαρακτήρα που διευκολύνουν και ενθαρρύνουν τους εργοδότες σε νέες προσλήψεις. Μιλώ για τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (ήδη έχουν μειωθεί 1,1 μονάδες), τη δραστική απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας και την ηλεκτρονικοποίηση (από 15 Οκτωβρίου) της υποβολής στοιχείων από τους εργοδότες προς την Επιθεώρηση Εργασίας και τον ΟΑΕΔ.

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι για, πολλά χρόνια, είχαμε απέναντί μας μια νοσηρή οργάνωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας - στη βάση πελατειακών και συντεχνιακών διευθετήσεων - και κλείναμε όλοι τα μάτια.  Και πρώτα –πρώτα εμείς οι  ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι κυρίως ευθυνόμαστε για την οικοδόμηση και αναπαραγωγή ενός πελατειακού μοντέλου παροχής κρατικών προνομίων και εγγυήσεων, λες και το δημόσιο χρήμα ήταν δωρεάν.