Πέμπτη, Αυγούστου 16, 2012

«καλά λόγια» για την Santorini Biennale 2012

 Δεκάδες είναι οι αναφορές, τα θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια στον ελληνικό και ξένο Τύπο καθώς και στο διαδίκτυο σχετικά με την Santorini Biennale 2012 που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Σαντορίνη.

Εμπνευστής και κινητήριος δύναμη της προσπάθειας είναι ο κ. Κίκος Παπαδόπουλος ο οποίος πήρε την απόφαση για την πραγματοποίηση της ιδέας, τους τελευταίους μήνες του 2011, και μαζί με την ομάδα που συγκρότησε, ξεκίνησαν την πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο, την επιλογή και πρόσκληση συμμετοχής σε κριτικούς τέχνης, τον εντοπισμό των χώρων που θα εκτεθούν τα έργα, σε συνεργασία με την Εστία Πύργου Καλλίστης, τις επαφές με τον κόσμο του νησιού προκειμένου να κατανοήσουν τα σχετικά με την έκθεση και τέλος την επικοινωνία και προβολή της στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Παρά το γεγονός οτι η έκθεση πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πειραματική», έχει πάει πολύ καλά σε κάθε επίπεδο, κατανόησης και αποδοχής της απο την τοπική κοινωνία, καθώς και δημιουργίας θετικών εντυπώσεων σε οτι αφορά την υπόστασή της στο εξωτερικό.

Σε οτι αφορά το πρώτο, το στοίχημα ήταν δύσκολο εάν σκεφτεί κανείς οτι για την υποστήριξή της θα έπρεπε να πεισθεί, να συμμετάσχει και να κινητοποιηθεί έμπρακτα πολύς κόσμος, ενω εξίσου δύσκολο ήταν και το στήσιμο του μηχανισμού σχετικά με τις αποστολές και τα στησίματα των έργων  (και μάλιστα «δύσκολων» και μεγάλων διαστάσεων έργων..) στους όμορφους χώρους που παραχωρήθηκαν απο κατοίκους, κυρίως, του Πύργου της Σαντορίνης, καθώς και άλλων μεμονωμένων περιοχών του νησιού, για την εγκατάστασή τους.
Σε γενικές γραμμές και σχετικά με την Santorini Biennale 2012  θα μπορούσαμε να πούμε οτι σε κάθε περίπτωση και επίπεδο, δικαιώνει τις προσδοκίες όλων όσων με τον οποιοδήποτε τρόπο συμμετέχουν σε αυτήν.
Με άλλα λόγια κι ίσως σε επίπεδο «πρακτικής αποτίμησής» της η Santorini Biennale 2012  αποτελεί ενα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο στο νησί καταρρίπτοντας παράλληλα τον μύθο που θέλει τις «τουριστικές περιοχές» να αδυνατούν ή, να δυσκολεύονται να διοργανώσουν και να φιλοξενήσουν εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικές με την σύγχρονη τέχνη και ... τις ανάγκες τις να εκφραστεί.

Η Santorini Biennale 2012 φιλοξενεί πολλά και σημαντικά έργα, αρκετά απο αυτά γνωστά και βραβευμένα στον τόπο τους, σημαντικούς ανερχόμενους αλλά και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενω υποστηρίζεται και πλαισιώνεται απο μια ομάδα επιμελητών που φρόντισαν για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των έργων.
Η έκθεση ξεκίνησε επίσημα την 1η Αυγούστου ενω αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεβρίου, με ψηφοφορία για την ανάδειξη του πιο δημοφιλούς (και φυσικά δεν λέμε καλύτερου ή, σημαντικότερου..) έργου.

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί....
Η Santorini Biennale 2012 αποτελείται από 700 έργα (ενώ ακόμη, αρκετοί καλλιτέχνες διεθνώς, μαθαίνοντας έστω και καθυστερημένα για την ύπαρξή της, στέλνουν δείγματα ή χαρακτηριστικά κομμάτια της δουλειάς ή, τεχνικής τους αφού η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2012 ...) σε αυτήν συμμετέχουν περισσότεροι από 280 καλλιτέχνες από 35 χώρες], για την τοποθέτηση των έργων έχουν χρησιμοποιηθεί 25 χώροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στον όμορφο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου αλλά και στην υπόλοιπη Σαντορίνη, ενω χιλιάδες είναι τα σχόλια, λίνκ, καθώς και ... share στο διαδίκτυο σχετικά με το περιεχόμενό της!
Κατά συνέπεια, φίλοι, γνώστες, .. εραστές (!) ή μη των Τεχνών αυτό που οφείλουμε να παραδεχτούμε είναι οτι η Santorini Biennale 2012 αποτελεί ενα φιλόδοξο στοίχημα... μεγάλου μεγέθους! 

Αυτό δε που αξίζει να συμπληρώσουμε είναι οτι στο πλαίσιο και απο την ομάδα της "Santorini Biennale 2012", πραγματοποιούνται και υποστηρίζονται πολλές άλλες "παράλληλες" εκδηλώσεις πολιτιστικού και εικαστικού χαρακτήρα, όπως η έκθεση φωτογραφίας στο αμφιθέατρο του οινοποιείου Μπουτάρη, παρουσιάσεις βιβλίων απο τους συγγραφείς τους, πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Cultural Village - Santorini of the past, η τοποθέτηση των έργων ζωγραφικής και των έργων (γκραβούρες) του Μάριου Πλωρίτη στην αίθουσα της "Εστίας" του Πύργου, και άλλες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Σεπτεβρίου.

Οπότε, εάν οι «δρόμοι» σας βγάλουν φέτος στην Σαντορίνη για ενα ταξιδάκι για το «κλείσιμο» του φετινού καλοκαιριού, ενα απο τα ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γραφείο της έκθεσης στο Πύργο, να πάρετε πληροφοριακό υλικό καθώς και τον «πολύτιμο» χάρτη ο οποίος θα σας οδηγήσει μέσα απο τα όμορφα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού του Πύργου, στους χώρους και τις αίθουσες (κι είναι περισσότερες απο 30!) στις οποίες εκτίθενται τα έργα της φετινής Santorini Biennale 2012. Το σίγουρο είναι οτι η βόλτα σας αυτή θα αποτελέσει αξέχαστη εμπειρία κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στο νησί, μιας και ο συνδυασμός του μεσαιωνικού οικισμού του Πύργου με την σύγχρονη Τέχνη, φέτος, δημιουργεί ενα μοναδικό αποτέλεσμα. 

Φωτογραφικό άλμπουμ πολλών έργων που φιλοξενούνται, ή δημιουργήθηκαν για την έκθεση, μπορείτε να δείτε και στην σελίδα: http://santorini-biennale2012.blogspot.gr η οποία θα συνεχίσει να ενημερώνεται ώστε να μπορέσει να «έχει» όλα τα έργα της φετινής πρώτης «Έκθεσης Τέχης της Σαντορίνης».

Σχετικά με την «Δάφνη»

Ένα απο τα εντυπωσιακότερα και πιο φωτογραφημένα έργα της έκθεσης είναι η «Δάφνη» στην είσοδο του Καστελιού του Πύργου, έργο του διάσημου Ιάπωνα Φούμιο Χιρακάουα και της Πολωνής Μαρίνας Τοπούνοβα, αρχιτεκτόνων με έδρα το Κόμπε της Ιαπωνίας, το οποίο προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων περιοδικών design και αρχιτεκτονικής του κόσμου.

Το έργο κατασκευασμένο με χαρτί ακουαρέλας είναι μια σύγχρονη παρέμβαση μέσα σ' ένα περιβάλλον ηλικίας αιώνων και αντιπροσωπεύει την συνύπαρξη του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Το έργο σχεδιάστηκε για να δείξει την ηλικία του χώρου ως απόσταση από το παρόν «δένοντας» την σχέση των υλικών με τον χρόνο και την φθορά. Το έργο θ' αρχίσει σιγά-σιγά να καταστρέφεται μόνο του από τις καιρικές συνθήκες αλλάζοντας σχεδόν καθημερινά σχήμα και χρώμα. 

Τύπος Έργου: Εγκατάσταση Τέχνης
Τόπος: Είσοδος Καστελιού του Πύργου, Πύργος, Σαντορίνη, Ελλάδα.
Περίοδος Κατασκευής: Ιούλιος 2012
Υλικά: Χαρτί ακουρέλας + απλός φωτισμός led.
Διάσταση: 25μ2
Υλοποίηση: Fumio Hirakawa (Ιαπωνία), Marina Topunova (Πολωνία), Αρχιτέκτονες, Κόμπε, Ιαπωνία. 
Σκοπός: Santorini Biennale of Arts - 2012
Επιμελητής: Paola Gentili
Συνετελεστές: Βασίλης Ζώρζος, Αρχιτέκτονας, Σοφία Αράπογλου, Γρηγόρης Φράγκος, Andri Siaele, Βάσω Άσφη, Κώστας Μπίσσας, Ιωάννης Βλάχος, Σαμψών Φύτρος, Αντόνης Τσεμάΐ.