Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2012

8 Αυγούστου - «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου θαλασσίων ερευνών «Αρχιπέλαγος» η  σημερινή μέρα, η 8η Αυγούστου, έχει θεσπιστεί μέσα από Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ως «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρέχει το Ινστιτούτο,

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι αλιεύουμε και καταναλώνουμε τα ψάρια με ρυθμό γρηγορότερο από αυτόν που χρειάζονται για να αποκατασταθούν τα ιχθυαποθέματα, με αποτέλεσμα να αδειάζουμε τις θάλασσές μας και να αναζητούμε τα θαλασσινά που καταναλώνουμε σε ύδατα άλλων χωρών.
Γι’ αυτόν τον λόγο, το Δίκτυο OCEAN2012 θέσπισε την «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) η οποία εκφράζει την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ψάρια.

Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή καθορίζεται από τα δεδομένα κατανάλωσης θαλασσινών των Ευρωπαίων και τα διαθέσιμα εγχώρια ιχθυαποθέματα.
Η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν για το 2012, η 6η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ε.Ε. κατανάλωνε ψάρια μόνο από τα δικά της ύδατα, θα εξαντλούσε όλα τα αποθέματά της στις 6 Ιουλίου και, από τις 7 Ιουλίου, θα βασιζόταν απόλυτα σε εισαγόμενα ψάρια, βάσει των σημερινών δεδομένων κατανάλωσης. Από το 2000, η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) της Ε.Ε. μετατίθεται συνεχώς νωρίτερα μέσα στο έτος, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη εξάρτησή μας από εισαγόμενα ψάρια.

Για την Ελλάδα, η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) είναι η 8η Αυγούστου. (πράγμα που σημαίνει, βάση της ημερομηνίας στην οποία τοποθετείται η συγκεκειμένη μέρα, οτι η Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες, έχει αρκετά ακόμη αποθέματα ψαριών, καθώς και οτι το ισοζύγιο παραγωγής - κατανάλωσης, βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα..) 

Παρ’ όλο που οι θάλασσές μας είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη, η υπεραλίευση και οι αλιευτικές πρακτικές όπως το ψάρεμα με μηχανότρατες και δυναμίτη έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματά μας σε ψάρια. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον της χώρας μας αλλά και την οικονομία της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων μόνο σε 43 περιοχές της Ευρώπης θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας.

«Η Ε.Ε. έχει τα μεγαλύτερα και κάποια από τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία στον κόσμο αλλά έχουμε αποτύχει να τα διαχειριστούμε υπεύθυνα. Για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας για θαλασσινά, υπεραλιεύουμε πλέον και σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε η Αναστασία Μήλιου Υδροβιολόγος, συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας του Αρχιπελάγους,  Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας και μέλος του OCEAN2012. «Για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική τάση, πρέπει να αποκαταστήσουμε την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας και να αρχίσουμε όλοι να καταναλώνουμε υπεύθυνα και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα». 

Το Δίκτυο OCEAN2012 είναι μια συμμαχία οργανώσεων που εργάζονται εντατικά για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής, με στόχο να σταματήσει η υπεραλίευση των θαλασσών, να δοθεί ένα τέλος στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και να εξασφαλισθεί η κοινωνική δίκαιη και ισότιμη χρήση των υγειών ιχθυαποθεμάτων.
Το δίκτυο OCEAN2012 ξεκίνησε και συντονίζεται, από τη ΜΚΟ Pew Environment Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για να σταματήσει η υπεραλίευση στους ωκεανούς παγκοσμίως.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι συντονιστής φορέας του Δικτύου OCEAN2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο.