Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2012

τοποθετήσεις, σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων, απο πλευράς Μεγαλοχωρίου καθώς και του επικεφαλής της μειοψηφίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιωσήφ Πέρρου που παρακολούθησε την συνάντηση των κατοίκων του Μεγαλοχωρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ανάδειξης περιοχής του δημοτικού διαμερίσματος ως πρώτου επιλεγέντος σε μελέτη σχετικά με την χωροθέτηση του σημείου επεξεργασίας των απορριμμάτων,
με τη 2η συνάντηση κατοίκων του χωριού, παρουσία και του Δημάρχου, για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, υπερτονίστηκε εκ νέου η αρνητική στάση από πλευράς Μεγαλοχωρίου για το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου αποβλήτων και συστήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από την Πρόεδρο του χωριού, εκπροσώπους των δύο συλλόγων και κατοίκους ώστε να κινηθούν περαιτέρω εκείνες οι διαδικασίες ανάδειξης της αρνητικής στάσης των Μεγαλοχωριανων.

Στο ίδιο θέμα, με συνέντευξή του (9.8.2012) ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλας, εξέφρασε την στήριξή του στην Δημοτική Αρχή ως προς την επιλογή της να ανοίξει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για πολιτική απόφαση και επιλογή καθώς και για την ανάγκη να λυθεί το ζήτημα αυτό που ταλαιπωρεί το νησί τα πολλά τελευταία χρόνια.
Παράλληλα ο κ. Σιγάλας υπερασπίστηκε την μελέτη κάνοντας λόγο για την ανάγκη εφαρμογής της, με ότι αυτή θα προβλέπει και θα προκρίνει ως χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, μπροστά στον κίνδυνο επιβολής προστίμων σχετικά με τον τόπο και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η διαχείρησή τους, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει ακόμη και τις παραιτήσεις των αιρετών προσώπων που δεν αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη χωροθέτησης και δημιουργίας ΧΥΤΑ στην Σαντορίνη.


Συμπληρωματικό (13.8)


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σιγάλας στην συνέντευξή του, οι επιπτώσεις απο την ύπαρξη της χωματερής στο σημείο στο οποίο βρίσκεται έχουν δημιουργήσει σοβαρές, ορατές και μη ζημιές και επιπτώσεις στο περιβάλλον, (σ.σ. το οποίο δεν είναι μια αόριστη θεωρητική έννοια, αλλά το μέρος στο οποίο ζούμε και μας «θρέφει»...) τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να μην γνωρίζουμε.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε με τα «μελανότερα χρώματα» στις επιπτώσεις, απο την ανεξέλεγκτη ταφή των απορριμμάτων, στον υδροφόρο ορίζοντα, σημειώνοντας πως ναι μεν δεν υπάρχει κάποια μελέτη ως προς αυτό, πλήν όμως είναι λογικά αδύνατο, οι τόνοι καθημερινά των σκουπιδιών οι οποίοι σκεπάζονται με χώμα, να μην «στραγγίζουν» μέσα στην γη, και να μην μολύνουν τα υπόγεια ύδατα...

Σχετικά με την μελέτη για την δημιουργία ΧΥΤΑ η οποία παρουσιάστηκε σχετικά πρόσφατα, δήλωσε οτι την εμπιστεύεται, και σε οτι αφορά αυτά που προβλέπει σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, και σε οτι αφορά το κόστος λειτουργίας της ενω υποστήριξε οτι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Σε οτι αφορά την πολιτική πλευρά του θέματος, έκανε λόγο για υπεύθυνη στάση της Δημοτικής Αρχής, καθώς και της παράταξής του, μιας και πρόκειται για ενα θέμα που ζητά άμεση λύση και που θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδω και χρόνια.

Σχετικά με τις πρόσφατες αντιδράσεις, τις χαρακτήρισε λυπηρό γεγονός, και κυρίως το οτι οι κάτοικοι της περιοχής του Βουρβούλου, μοιάζει να μην έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα κατασκευής μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Παράλληλα, ο κ. Σιγάλας εξέφρασε την έκπληξή του που στελέχη της δημοτικής Αρχής, δεν στηρίζουν την μελέτη, για την επίλυση ενός θέματος που ταλαιπωρεί εδω και χρόνια το νησί.