Τρίτη, Αυγούστου 07, 2012

επιτυχημένη και πλούσια σε παρουσίες η φετινή «γιορτή της βεντέμας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια καθιερωμένη «γιορτή της βεντέμας» που γίνεται για να γιορταστεί το ξεκίνημα του τρύγου, στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της Santo Wines, το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου.

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η προ δεκαετίας κατοχύρωση της ονομασίας «vinsanto» για το γλυκό λιαστό παλαιωμένο κρασί από λευκά σταφύλια της ποικιλίας Ασύρτικο της Σαντορίνης, ενώ, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν άνθρωποι με την δουλειά των οποίων αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε το 2002 η ονομασία αυτή.

Οι άνθρωποι που τιμήθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς ήταν υπηρεσιακοί, κυρίως, παράγοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία για το εκλεκτό προϊόν της Σαντορίνης, η κ. Σταυρούλα Κουράκου, οινολόγος, διευθύντρια του Ινστιτούτου Οίνου την εικοσαετία 1964 – 1984, συγγραφέας βιβλίων σχετικά με το κρασί, καθώς και εθνική εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα οίνου, η οποία και «σήκωσε» το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας των διαπραγματεύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατοχύρωση της ονομασίας του Visanto, ο κ. Νίκος Γεωργομανώλης γεωπόνος, οινολόγος, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με κρασί καθώς και διευθυντής του Τμήματος Οίνου στο Υπ. Γεωργίας, για την συμβολή του στην όλη προσπάθεια και κυρίως στην αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την κατοχύρωση του Visanto, η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ. Γεωργίας, που συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά όργανα της ΕΕ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθώς και ο π. Χριστόφορος Καραμολέγκος, οινολόγος στην Santo Wines την δεκαετία 1993 – 2003, ο οποίος αγωνίστηκε σε τοπικό επίπεδο για την στοιχειοθέτηση του υλικού και συγκρότηση του φακέλου για την κατοχύρωση της ονομασίας Visanto για το κρασί της Σαντορίνης.

Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Δημόπουλος, διευθυντής της Santo Wines αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαδικασίας για την κατοχύρωση του Visanto ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης, που αποτελεί παράλληλα και επωνυμία καταγωγής του κρασιού, ενω μίλησε και για τις διαδικασίες που οδήγησαν στην επιτυχία του 2002. 
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε οτι το 1971 αναγνωρίστηκε η ζώνη ΟΠΑΠ για την Σαντορίνη με εισήγηση της κ. Κουράκου, διευθύντριας του Ινστιτούτου Οίνου, με το σοβαρό πρόβλημα να προκύπτει χρόνια αργότερα απο την απουσία κατοχυρωμένου ονόματος για την ονομασία του γλυκού, λιαστού κρασιού της Σαντορίνης που παράγεται απο το Ασύρτικο, σε αντίθεση με την Ιταλία που κυκλοφορούσε ήδη κρασιά με την ονομασία Vino Santo, ή Vinsanto. (το λιαστό της Σαντορίνης ονομάζεται Visanto)
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, στις 4.12.1999  κατατέθηκε το επίσημο αίτημα στο αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο για την αναγνώριση του κρασιού, ενω τον Ιανουάριο του 2002 δημιουργήθηκε το σχέδιο και η εθνική νομοθεσία για την κατοχύρωση της ονομασίας. Την ίδια χρονιά ήταν που αποφασίστηκε κατα πλεοψηφία σε επίπεδο Ε.Ε. η κατοχύρωση της ονομασίας του προιόντος και μάλιστα με λατινικούς χαρακτήρες.
                                                                                                                                   
Στην ευχαριστίρια ομιλία του ο κ. Γεωργομανώλης ευχαρίστησε την Santo Wines για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τους ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει στους αγώνες της, ενω μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κυρία Κουράκου και τις προσπάθειές της να πείσει τις αντιπροσωπείες στην Ε.Ε. να δεχθούν ως ονομασία προέλευσης για το λιαστό κρασί της Σαντορίνης το όνομα Visanto.
Απο την πλευρά της η κ. Κούρεντα ευχαρίστησε Santo Wines για απόφαση να τιμηθούν υπηρεσιακοί παράγοντες ενω αναφέρθηκε κι εκείνη στο ιστορικό για την αναγνώριση του Visanto, κάνοντας λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση.
Ο π. Χριστόφορος Καραμολέγκος ευχαρίστησε την Santo Wines, ενω ανέφερε οτι η τότε κατοχύρωση της ονομασίας του κρασιού ήταν καταλυτική για την πορεία του στις αγορές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η φετινή βεντέμα (ο τρύγος) θα ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, και επιτάχυναν την ωρίμανση, με την συγκομιδή των σταφυλιών από τις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές για το «ασύρτικο» να έχει ήδη ξεκινήσει.
Σχετικά με τις ποσότητες της φετινής σοδειάς, αναφέρθηκε ότι είναι μικρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας (του σχεδόν… τυφώνα) που έπληξε το νησί στα μέσα Απριλίου, πλήν όμως η ποιότητα των σταφυλιών είναι πολύ καλή, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των οινολόγων.
Σχετικά με τους ελέγχους του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, ανέφερε ότι τα αποτελέσματά τους επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για τις ζημιές στα αμπέλια, με τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς να αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσατάρης ευχαρίστησε την Ένωση Συναιτερισμών Θηραικών Προιόντων για την επιλογή της να τιμήσει ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει, «κόντρα» όπως είπε στο κλίμα των ημερών που θέλει τους πολιτικούς να ευθύνονται για σειρά λαθών και παραλείψεων.
Κατα την διάρκεια της ομιλίας του συνεχάρει την Σαντορίνη για τις προσπάθειές της παρά την ανάπτυξη του τουρισμού, να στηρίζει έντονα την αγροτική της παραγωγή, και να έχει καταφέρει να συνδιάσει αυτούς τους δύο τομείς, όντας ενας γαστρονομικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας. Μάλιστα, ανέφερε το οτι το παράδειγμα της Σαντορίνης αποτελεί πρότυπο για πολλούς άλλους προορισμούς στην Ελλάδα οι οποίοι προσπαθούν να συνδιάσουν την τουριστική ανάπτυξη με τον αγροτικό τομέα.
Συνολικότερα δε και σχετικά με τον αγροτικό τομέα ανέφερε οτι είναι «κρίμα» καθώς επίσης και ρεαλιστικά αναστρέψιμο να εισάγει σε ετήσια βάση η Ελλάδα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγροτικά προιόντα, απο την στιγμή που πολλά απο αυτά θα μπορούσαν να παράγονται εγχώρια. Σχετικά δε με τις επιδοτήσεις ανέφερε οτι λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση οτι αυτές θα σταματήσουν, μιας και όπως είπε αυτές θα συνεχίσουν να δίνονται σε όσους ασχολούνται συστηματικά με την γή. Τέλος δε χαρακτήρισε τον πρωτογεννή αγροτικό τομέα ως εναν απο τους πυλώνες της σύγχρονης οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος εστίασε στην ανάγκη διαφοροποίησης των τοπικών προιόντων και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, «κόντρα» στην σημερινή εποχή της ομογενοποίησης της σκέψης και της κατανάλωσης. Χαρακτήρισε δε την Santo Wines «σταθερά» για τον αγροτικό κόσμο του νησιού, ενω εξέφρασε την ελπίδα η ετήσια βεντέμα να αποτελεί γιορτή για τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτήν.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Santo Wines κ. Καφούρος αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Αγροτικών προιόντων της Σαντορίνης, πριν απο 65 χρόνια, λίγο μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό του 1956 και εν μέσω δυσκολιών στην προώθηση των τοπικών προιόντων που είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 9 εργοστάσια ντοματοπελτέ που υπήρχαν στο νησί και τα οινοποιεία να αντιμετωπίζουν κι αυτά προβλήματα επιβίωσης.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, αξιοποίησε το ντόπιο υλικό, ενω μπήκε στην διαδικασία να αναπτύξει την αυθεντικότητα και να προβάλει την ιδαιτερότητα των τοπικών προιόντων, με σεβασμό στην επιστημονική γνώση και στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όπως είπε ο κ. Καφούρος στην Σαντορίνη υπάρχουν 14.000 στρέματα αμπελώνα και 25.000 χωράφια, ενω το Οινοποιείο της Santo Wines δέχεται κάθε χρόνο 250.000 επισκέπτες, αριθμοί που όπως είπε ικανοποιούν την διοίκηση και τα μέλη της.
Ο κ. Καφούρος αναφέρθηκε στο θέμα της εφαρμογής βιολογικών καλλιεργειών, της θεσμικής κατοχύρωσης των προιόντων, καθώς και στο νέο τμήμα παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προιόντων και στην οργάνωση με την οποία διέπεται, με την αναγραφή στις συσκευασίες του ονόματος του κάθε παραγωγού, καθώς και στην δημιουργία νέων σύγχρονων προιόντων για την κάλυψη των ολοένα και νεότερων αναγκών της σύγχρονης κουζίνας.
Τέλος ο κ. Καφούρος ευχήθηκε καλή βεντέμα σημειώνοντας οτι η Santo Wines θα συνεχίσει να αποτελεί συνεταιριστική οργάνωση πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Μαρίνος καθώς και διευθυντικά στελέχη της εταιρίας Τσάνταλη με την οποία συνεργάζεται η Santo Wines στο πλαίσιο της καλύτερης διάθεσης των προιόντων της στην εγχωρια αγορά καθώς και αυτη του εξωτερικού.
Κατα την διάρκεια της βραδιάς για μια ακόμη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αναπαράσταση του τρύγου με τον παραδοσιακό τρόπο. 


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της Santo Wines, κ. Καφούρου, στο οποίο αναφέρονται σημαντικά στοιχεία σχετικά με το παρελθόν, την πορεία και τους μελλοντικούς στόχους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines, έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι,

Γιορτάζουμε σήμερα την 5η γιορτή της ΒΕΝΤΕΜΑΣ, μια γιορτή που ξεκίνησε αφενός για να ξαναζωντανέψει παλιές ονειρικές μνήμες κυρίως όμως  για να φέρει κοντά μας τα νέα παιδιά, για  να μάθουν, να γνωρίσουν  και να αγαπήσουν τα παιδιά μας   το αμπέλι, το σταφύλι και το κρασί μας.
Η γιορτή της ΒΕΝΤΕΜΑΣ, η γιορτή της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, έγινε θεσμός,   καθιερώθηκε πια  από την κοινωνία μας  ως η πιο μαζική και αυθεντική και πολιτιστική  γιορτή της Σαντορίνης.

Φίλες και φίλοι η Ένωσή μας, δημιουργήθηκε πριν από 65 χρόνια, λίγο μετά το τέλος του πολέμου, λίγο πριν από τον μεγάλο σεισμό του 1956.  Την εποχή που ερημωνόταν το νησί μας  και  ξεκινούσε ένα  μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα  προς τα αστικά κέντρα.
Την  εποχή που στο νησί μας εγκαταλείπονταν η καλλιέργεια της γης και έμεναν χέρσα τα χωράφια και τα αμπέλια μας.
Την  ίδια εποχή που στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι αρδεύσεις, οι χημικές λιπάνσεις και τα φυτοφάρμακα, έκαναν  τα λίγα αγροτικά μας προϊόντα μη ανταγωνιστικά και αδύνατα να στηρίξουν  το εισόδημα του παραγωγού.
Την εποχή που έκλειναν  η μία μετά την άλλη οι παραδοσιακές κάναβες, ενώ  από  τα εννέα εργοστάσια τοματοπολτού, παρέμενε  ενεργό μόνο αυτό   του Συνεταιρισμού για να διαφυλάξει την καλλιέργεια της τομάτας.
Η έλευση του τουρισμού που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο έκανε πιο έντονη την εγκατάλειψη της γης, αλλά έτσι όπως στήθηκε δημιούργησε και συνοδές επιπτώσεις που σχετιζόταν με την προστασία του περιβάλλοντος, και την διάρρηξη του κοινωνικού και πολιτισμικού ιστού.

Η  Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, αφού διέσωσε στα πέτρινα χρόνια  τον αγροτικό πλούτο του νησιού, δημιούργησε  ένα νέο πλαίσιο αρχών και αξιών, για μία στρατηγική ολοκληρωμένης και  πολύπλευρης  ανάπτυξης, όπου ο πρωτογενής τομέας θα έχει σημαντικό ρόλο.
Οι αρχές στις οποίες στηρίχτηκε είναι:
Η διάσωση και αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού.
Ο σεβασμός στην   παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική.
Ο σεβασμός  στο περιβάλλον και στην  αειφόρο ανάπτυξη .
Η ανάδειξη της Αυθεντικότητα, της  Ιδιαιτερότητας και της Μοναδικότητας.
Η έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Ο σεβασμό στην Επιστημονική γνώση και τη   συνεργασία με τα   Ερευνητικά και Επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας.
Ο σεβασμός στον Άνθρωπο παραγωγό.

Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων  καταφέρε στα  75.000 στρέμματα της συνολικής επιφάνειας της Σαντορίνης να καλλιεργούνται σήμερα:
13.000 στρέμματα αμπελώνων, με 30 σπάνιες γηγενείς Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.
2.000   στρέμματα σιτηρών.
2.000   στρέμματα φάβας Σαντορίνης.
1.000   στρέμματα κηπευτικών.

Οι στοχευμένες  δράσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, για την διάσωση και την  ανάπτυξη των ντόπιων καλλιεργειών ήταν:
Η αξιοποίηση των Εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, προς όφελος των υποδομών μας και των αγροτών μας.
Η  κατασκευή σύγχρονου οινοποιείου και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οινοποίησης. 
Η  δημιουργία  φυτωρίου αμπέλου. 
Η διάσωση των γηγενών ποικιλιών και η δημιουργία  αμπελογραφικής συλλογής.
Η Αναδιάρθρωση του αμπελώνα της Σαντορίνης, με  ντόπιο πιστοποιημένο γενετικό υλικό.
Η ένταξη του αμπελώνα της Σαντορίνης στα Αγροπεριβαλλοντικά Προγράμματα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εφαρμογή Βιολογικής καλλιέργειας στους   αμπελώνες  της Ένωσης.
Η συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα για τη  βελτίωση  του ντόπιου γενετικού υλικού.
Η θεσμική κατοχύρωσης των προϊόντων της τομάτας και φάβας  ως Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π), η θεσμική κατοχύρωση του ΒΙΝΣΑΝΤΟ, γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα.
H ανάδειξη του οινοποιείου σε επισκέψιμο χώρο (περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες ετησίως) με την κατασκευή  οινοτουριστικού  κέντρου, Συνεδριακού χώρου, καταστήματος προβολής και διάθεσης παραδοσιακών προϊόντων.      
Εκσυγχρονισμός  και λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου επεξεργασίας   της  τομάτας, που λειτουργεί στη  Σαντορίνη από το 1952.
Σχεδίαση και παραγωγή νέων προϊόντων με βάση την παράδοση,  σε σύγχρονες συσκευασίες, εναρμονισμένων στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Πχ τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, προδόρπιο  τομάτας, έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών, όλα αποτελούν  μοναδικά  προϊόντα  στην αγορά.
Δημιουργία τμήματος παραγωγής και τυποποίησης  παραδοσιακών γλυκών και  προϊόντων.
Τυποποίηση της φάβας, σε σύγχρονη συσκευασία όπου εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος  με την αναγραφή του ονόματος  του κάθε  παραγωγού.
Υψηλές τιμές στον  παραγωγό  για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς  εισοδήματος.

Τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της Σαντορίνης, η πολύ υψηλή τους ποιότητα, η εγγύηση της Αυθεντικότητας, της Ιδιαιτερότητας και της Μοναδικότητας τα έχουν  καταξιώσει στην συνείδηση του καταναλωτή.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει έξω από τα στενά όρια του νησιού και της χώρας.
Μάλιστα στα πλαίσια  του Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού προώθησης και προβολής του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό,  η Σαντορίνη και  το Ασύρτικο αποτελούν πια τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας  στο εξωτερικό. 

Μέσα από τη δουλεία μας βάζουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε αφενός  μια σύγχρονη συνεταιριστική επιχείρηση πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα:
Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, χωρίς ζημιές, χωρίς δανεικά και υποθήκες.
Αφετέρου να βάλουμε τις βάσεις για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη    του νησιού μας, και να  διαφοροποιήσουμε  την Σαντορίνη ως τουριστικό προορισμό.
Στόχος μας  η στήριξη του τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη  της Σαντορίνης σε  κορυφαίο παγκόσμιο γαστρονομικό κέντρο, ελκυστικό  προορισμό και για  τις τέσσερεις εποχές του έτους.

Κύριε Υπουργέ,  η Πατρίδα μας σήμερα περνά μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας της.
Έχω την βεβαιότητα ότι και εσείς ως επιστήμονας, και ως ερευνητής, ως άνθρωπος με οράματα και ικανότητες, νοιώσατε  μοναξιά στην επιστημονική  διαδρομή σας,  νοιώσατε τον φθόνο για το έργο σας, νοιώσατε  την αδιαφορία όλων  τόσο των πολιτών όσο και των  πολιτικών, νοιώσατε  τέλος  οργή και θυμό για όλα αυτά που πήγαν στραβά σε αυτόν τον τόπο και ειδικότερα στον κλάδο μας, στον κλάδο της παραγωγής και των τροφίμων.
Έχω την πεποίθηση ότι οι αρχές και οι αξίες της Ένωσής μας όπως:        
Η διάσωση και αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού.
Ο σεβασμός στην   παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική.
Ο σεβασμός  στο περιβάλλον.
Η ανάδειξη της Αυθεντικότητα, της  Ιδιαιτερότητας και της Μοναδικότητας των προϊόντων μας.
Η έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.
Η θωράκιση των ποιοτικών προϊόντων από τη νοθεία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. (την Δευτέρα καλούμαστε να παραλάβουμε χιλιάδες τόνους  σταφυλιών, να εξασφαλίσουμε υψηλές τιμές παραγωγού, ενώ  την ίδια στιγμή  βυτία με κρασί  άγνωστης προέλευσης συνωστίζονται στο λιμάνι του Αθηνιού, για να πωληθούν ως ντόπιο ΧΎΜΑ κρασί πάνω στο νησί μας).
Τέλος η τοποθέτηση του ανθρώπου παραγωγού στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας και η ενίσχυση του παραγωγικού κοινωνικού ιστού.

Είναι κοινές μας ΑΞΙΕΣ.
Ίσως η παρουσία σας στο τιμόνι της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία αναγέννησης του σημαντικού τομέα της γεωργίας.
Φίλες και φίλοι κλείνοντας, και αφού ευχαριστήσω τον Υπουργό κο Τσαυτάρη   που τίμησε  με την παρουσία του τη σημερινή μας γιορτή,  θα ήθελα  η φετινή ΒΕΝΤΕΜΑ να φέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας  και ελπίδας, με την πίστη ότι,  όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τους αγρότες μας που ποτίζουν τη γη με τον ιδρώτα τους, όσο  υπάρχουν  άνθρωποι σαν τα παιδιά μας,  με ευαισθησίες και οράματα, όσο κύριε Υπουργέ,  μέσα από τη δουλεία μας και τη δουλειά σας θα διαχέουμε σεβασμό και οφέλη στους γύρω μας τότε  η ελπίδα  και η προοπτική  θα υπάρχουν.