Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2012

« Η Ατλαντίδα δεν χάθηκε ποτέ» του Γιώργου Κουκουλά

Μια ανθρώπινη ιστορία και μια επιστημονική περιπέτεια που διαδραματίζονται στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου του 2012, η περιγραφή των δραματικών διαδικασιών και των ετοιμασιών των κατοίκων για την εγκατάλειψη της πόλης τους λόγο του επικείμενου μεγάλου σεισμού του 1600 π.Χ. , κι όλ αυτά με «φόντο» τον «μύθο της χαμένης Ατλαντίδας», (ο οποίος με βάση κείμενα του Πλάτωνα εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης), είναι το «σκηνικό» που συνθέτει το πολύ όμορφο βιβλίο «Η Ατλαντίδα δεν χάθηκε ποτέ» του πρωτοεμφανιζόμενου στον χώρο του βιβλίου, Γιώργου Κουκουλά.



Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη συγγραφική προσπάθεια, που έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ καλό βιβλίο, στο οποίο περιγράφονται και συνυπάρχουν δύο τρυφερές ανθρώπινες ιστορίες -μια που ανήκει στο σήμερα και μια στο παρελθόν της αρχαίας πολιτείας- σε συνδιασμό, με την αγωνία για μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που θα αλλάξει τα δεδομένα των ιστορικών προσεγγίσεων που έχουν γίνει σχετικά με τον αφανισμό και την ιστορία της αρχαίας πολιτείας, αλλά και των περιγραφών των τελευταίων ημερών εγκατάλειψής της, εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού.

Αυτό δε που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η προϊστορική πολιτεία περιγράφεται στο βιβλίο ως μια ιδιαίτερα ακμάζουσα πόλη, με σημαντικές καινοτομίες στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, των πολεμικών τεχνών και των εμπορικών σχέσεων με τις σημαντικότερες πόλεις της Μεσογείου.
Στο βιβλίο μάλιστα αναφέρονται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών,  τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης καθώς και τα σχέδιά τους για το αβέβαιο μέλλον τους, τις ώρες που συγκεντρώνουν τα υπάρχοντά τους και εγκαταλείπουν τα σπίτια και το νησί τους.
Σε ότι αφορά την ιστορία που εξελίσσετε στον παρόντα χρόνο, αφορά στο ενδεχόμενο αποκάλυψης ή ερμηνείας ενός αρχαιολογικού ευρήματος το οποίο θα αλλάξει ριζικά τα όσα γνωρίζουμε για την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας πόλης. 

Το βιβλίο, που χαρακτηρίζεται ιστορικό μυθιστόρημα, είναι πολύ πιθανό, σε κάποιους να θυμίσει (και μπορεί να τα καταφέρει αξιολογότατα..) την λογοτεχνία της «σχολής του Dan Brown», με την ιστορία που εξελίσσεται σήμερα να προσπαθεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ιστορικού παρελθόντος.
Σε άλλους πάλι, το βιβλίο μπορεί να θυμίσει μιαν άλλη λογοτεχνική επιτυχία, αυτή του βιβλίου «οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας» και σε ότι αφορά τις περιγραφές εγκατάλειψης της προϊστορικής πόλης και του πολιτισμού της αρχαίας Σαντορίνης.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που στηρίζει την πλοκή του στις αναφορές του Πλάτωνα για την «χαμένη Ατλαντίδα» εντοπίζοντας εκείνη την πολιτεία στο νησί που σήμερα ονομάζουμε Σαντορίνη.

Με βάση τα παραπάνω, δεν μοιάζει καθόλου απίθανο, το βιβλίο να ξαναγραφτεί (να διασκευαστεί δηλαδή..) με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσει το σενάριο μιας εγχώριας ή ακόμη καλύτερα Χολιγουντιανής ταινίας, με το σήμερα και το παρελθόν της διάσημης πολιτείας της Ατλαντίδας και του μύθου που την συνοδεύει, να αποτελούν το βασικό στόρυ….

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δυό ενδιαφέροντα παραρτήματα, στο πρώτο περιέχονται αυτούσια όλα τα αποσπάσματα κειμένου απο τους διαλόγους του Πλάτωνα «Κριτίας και Τιμαίος» όπου αναφέρονται στοιχεία και γίνονται περιγραφές για την Ατλαντίδα, τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία της σημερινής Σαντορίνης ως την αρχαία Ατλαντίδας, ενω, στο δεύτερο παράρτημα παρατίθενται εικόνες απο τις τοιχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί στην προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου, καθώς και μακέτες σχετικά με την αλλαγή στο σχήμα και την μορφολογία της Σαντορίνης ως αποτέλεσμα των κατά περιόδους εκρήξεων του ηφαιστείου.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα Ελληνικά και στα Αγγλικά το καλοκαίρι του 2012 και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του νησιού, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα,  έναντι 16 ευρώ ενώ από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της "πρωτοπορίας" μπορείτε να το αγοράσετε με 14 ευρώ και 40 λεπτά.

Ο Γιώργος Κουκουλάς γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και τα τελευταία 6 χρόνια ζει και εργάζεται στην Σαντορίνη.
Στην όμορφη σελίδα www.atlantisneverlost.com  μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στα Ελληνικά και Αγγλικά σχετικά με το βιβλίο, να «ανοίξετε» τα πέντε πρώτα κεφάλαιά του, να του κάνετε like στο facebook καθώς και να γράψετε τα σχόλιά σας!


 Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου,

«…σε αυτή τη νήσο της Ατλαντίδος ήταν μια μεγάλη και απίστευτη αυτοκρατορία…» (Πλάτωνας, Τίμαιος)

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη με τη χαμένη Ατλαντίδα;
Δυο ιστορίες που τις χωρίζουν χιλιάδες χρόνια αλλά τις ενώνουν πολλά περισσότερα. Στη Σαντορίνη του σήμερα μια ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη ιστορία για πάντα. Στο ίδιο νησί, αλλά τρεις χιλιάδες πεντακόσια χρόνια πριν στη μυθική Ατλαντίδα, μια αγωνιώδης περιπέτεια για να σωθεί ένας λαός και ο πολιτισμός του.

Οι ιστορίες και οι ήρωες τους εκτυλίσσονται παράλληλα, περιπλέκονται και συνδέονται συνεχώς με κοινή αφετηρία τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο της πόλης του Ακρωτηρίου. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα.

Ένα γοητευτικό ταξίδι σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και μια αγωνιώδης περιπέτεια αναμέτρησης με το χρόνο στην μινωική εποχή, τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό της ιστορίας του πλανήτη.

Το μυθιστόρημα αυτό, αποτέλεσμα ερευνητικής προσπάθειας, είναι ένα σαγηνευτικό κυνήγι της αλήθειας για τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδος.

Ένας αρμονικός συνδυασμός του πραγματικού με το φανταστικό, του παρόντος με το παρελθόν, που κρατάει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα…


Σύμφωνα με το σημείωμα του συγγραφέα σχετικά με το έργο του,

Δεδομένης της ευρείας χρήσης πραγματικών και τεκμηριωμένων επιστημονικών γνώσεων, ευρημάτων και γεγονότων μέσα στο μυθιστόρημα θεωρώ χρέος μου να αποσαφηνίσω την πραγματικότητα από τη φαντασία.
Αυτό το ξεκαθάρισμα της πραγματικής επιστημονικής πληροφορίας και των αληθινών γεγονότων, μέσα στη μυθοπλασία, θα διευκολύνει και τον αναγνώστη να διαμορφώσει πληρέστερα τη δική του προσωπική άποψη σχετικά με την πιθανότητα η Σαντορίνη να υπήρξε πράγματι η ρίζα του μύθου της χαμένης Ατλαντίδος.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν τους τομείς της Γεωλογίας, Φυσικής, Βιολογίας, Αστρονομίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας και παρουσιάζονται στο βιβλίο στα κεφάλαια που αφορούν τη σύγχρονη εποχή, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και προέρχονται ύστερα από εκτεταμένη έρευνα. Βασίζονται εξολοκλήρου σε έγκυρες διεθνείς πηγές και βιβλιογραφία.

Οι περιγραφές που αφορούν την εποχή της Ατλαντίδος, το φυσικό περιβάλλον, τα ανάκτορα, τα κτίσματα και τον πολιτισμό, είναι βασισμένες και επηρεασμένες από αρχαιολογικές και ιστορικές μελέτες, που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, σχετικά με τον μινωικό πολιτισμό. Προέρχονται από τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές εκείνης της περιόδου στην Κρήτη, κυρίως στις τοποθεσίες της  Κνωσού και της Φαιστού και στον προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση έχουν διανθιστεί με περιγραφικά στοιχεία που αναφέρει ο Πλάτωνας, στους δύο διάλογους του, Τίμων και Κριτίας, σχετικά με την Ατλαντίδα.

Οι τοιχογραφίες που αναφέρονται και περιγράφονται στο μυθιστόρημα αποτελώντας βασικό στοιχείο της πλοκής, είναι όλες τους υπαρκτές. Ίσως υπάρχουν μικρές αμελητέες διαφοροποιήσεις από τα πρωτότυπα κατά την περιγραφή τους στο βιβλίο. Οι τοιχογραφίες αυτές στο σύνολό τους έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές της Κρήτης, του Ακρωτηρίου και ένα μικρό μέρος τους στην Αίγυπτο. Όλες έχουν τη ρίζα της δημιουργίας τους χρονολογικά στη μινωική περίοδο.

Η ανακάλυψη των στηλών με τις πληροφορίες για την Ατλαντίδα και την προφητεία, όπως είναι λογικό, υπάρχουν μόνο στη φαντασία του συγγραφέα. Επίσης, ο πολιτισμός και η κοινωνική οικονομική δομή στην εποχή της Ατλαντίδος είναι αποκύημα της φαντασίας του. Η δημιουργία τους όμως είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις αναφορές του Πλάτωνα για τον πρωτόγνωρο και αξιοθαύμαστο πολιτισμό της Ατλαντίδος, καθώς και από τις γενικότερες φιλοσοφικές πεποιθήσεις του φιλοσόφου με άξονα το έργο του Πολιτεία.
Αδιάσειστες αποδείξεις για το αν πράγματι υπήρξε η Ατλαντίδα δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι πως το μυστήριο του θρυλικού μύθου της χαμένης Ατλαντίδος έχει σαν μοναδική αξιόπιστη αναφορά, μονάχα του διάλογους του Πλάτωνα. Ο συγγραφέας είναι πεπεισμένος πως εάν όντως υπήρξε κάποτε ο πολιτισμός αυτός που ο Πλάτωνας αναφέρει ως Ατλαντίδα, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να περιέγραφε τον ευρύτερο μινωικό πολιτισμό σε ολόκληρο το Αιγαίο και το απότομο τέλος του που προήλθε με την κατακλυσμιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Καμία προσπάθεια είτε λογοτεχνική είτε επιστημονική δεν είναι ποτέ ατομική και δεν δημιουργείται από το μηδέν. Ακριβώς με αυτή τη φιλοσοφία βασίστηκα σε έρευνες και στοιχεία που άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες, αλλά και ρομαντικά εμπνευσμένοι ερασιτέχνες ερευνητές, συγκέντρωσαν σε μία απύθμενη δεξαμενή γνώσεων. Θέλω να πιστεύω πως με αυτό το μυθιστόρημα βοήθησα στην ανάδειξη, με ένα διαφορετικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο, των προσπαθειών, των κόπων, αλλά κυρίως του οράματος αυτών των αξιόλογων ανθρώπων.

Τέλος, θεώρησα σκόπιμo στα παραρτήματα να περιλάβω τη μεταφρασμένη έκδοση των αποσπασμάτων από τους διάλογους του Πλάτωνα, Τιμαίος και Κριτίας που αναφέρονται στην Ατλαντίδα. Επίσης συμπεριέλαβα φωτογραφίες από αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και τοιχογραφίες που αναφέρονται στο μυθιστόρημα. Ευελπιστώ πως θα δώσουν τη δυνατότητα στους αναγνώστες, να διαμορφώσουν οι ίδιοι την προσωπική τους άποψη και θεώρηση για τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδος.