Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2012

σχετικά με την επιλογή του (νέου..) χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων

Αποφασισμένη να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με την διαχείριση των απορριμμάτων του, και υπό την απειλή προστίμων, εμφανίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική Αρχή.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν από τους συντάκτες της, τα συμπεράσματα μελέτης σχετικά με τους «υποψήφιους» χώρους στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί χώρος επεξεργασίας απορριμμάτων.
Οι περιοχές που εξετάστηκαν είναι οι : «ορυχείο Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, «Άσπρα Χώματα 1» στα Φηρά, «Άσπρα Χώματα 2» σε περιοχή που ανήκει γεωγραφικά όρια των Φηρών και του Βουρβούλου, «Αγία Άννα» στο Μεγαλοχώρι, «Καμπιά» στο Ακρωτήρι, «λατομείο Ζαράνη» στο Καμάρι καθώς και η περιοχή «ρέμα Μπερετάδος».

Από την εξέταση και αξιολόγηση με των παραπάνω υποψηφίων θέσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια της νομοθεσίας, οι δύο θέσεις – περιοχές που εμφανίζουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα για την δημιουργία χώρου επεξεργασίας των απορριμμάτων, είναι η περιοχή «Άσπρα Χώματα,2» στα όρια μεταξύ Φηρών και Βουρβούλου, καθώς και η περιοχή του πρώην «λατομείου Μεταξά» στο Μεγαλοχώρι, οι οποίες «συναγωνίζονται» ουσιαστικά μεταξύ τους μιας κι εμφανίζουν αντίστοιχο αριθμό θετικών και αρνητικών στοιχείων σε οτι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των χαρακτηριστικών τους.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις των μελετητών καθώς και του Δήμαρχου κ. Ζώρζου, αξιολογήθηκαν οι θέσεις που είχαν αξιολογηθεί και στο παρελθόν, σε μια νέα προσπάθεια να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που είχαν γίνει και υπάρχουν για το θέμα.

Ξεκινώντας την παρουσίασή τους οι μελετητές (σ.σ. οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς τους σε σχέση με τις υπό εξέταση περιοχές, λες κι έξω απο την αίθουσα της συνεδρίασης γινόταν ... διαμαρτυρία κατοίκων..!) ανέφεραν –και για προετοιμάσουν το .. κλίμα- οτι παραδόξως, η Σαντορίνη είναι μια απο τις ελάχιστες και συγκεκριμένα 5 ή 6 περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν χωροθετήσει σημείο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, γεγονός που στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ενέχει τον άμεσο κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της επικαιροποίησης της μελέτης σχετικά με την χωροθέτηση σημείου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Σαντορίνη, οι μελετητές, ανέφεραν πως για την αξιολόγησή τους χρησιμοποιήθηκε το σύστημα βαθμολόγησης της νομοθεσίας, που βασίζεται σε χωροταξικά, περιβαλλοντικά (κόστους γης, στοιχείων μικροκλίματος, μετεωρολογικά, μορφολογίας, συμπεριφοράς εδάφους κ.α.) κριτήρια, που εμφανίζουν αξιοπιστία.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μελετητές, η θέση «Άσπρα Χώματα 2» σε περιοχή που ανήκει στα γεωγραφικά όρια των Φηρών και του Βουρβούλου, παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα μιας και βρίσκεται αρκετά μακριά από σπίτια, ενώ έχει την δυνατότητα επέκτασης καθώς και επάρκεια υλικού επικάλυψης.

Σχετικά με την θέση «ορυχείο Μεταξά» αναφέρθηκε οτι έρχεται σταθερά πρώτη σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα που εμφανίζει, ότι έχει καλή απόκρυψη καθώς και ότι βρίσκεται σε ικανοποιητική απόσταση από τα όρια της πόλης. Το σημαντικό όμως μειονέκτημα της περιοχής είναι πως ο χώρος έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός και, ουσιαστικά, αξιολογήθηκε στην εν λόγο μελέτη κατ’ εξαίρεση, καθώς για την οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση του θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (κάτι που ως συμπληρωματική αναφορά ανέφερε και ο Δήμαρχος σε σχετική υπενθύμιση του αντιδημάρχου Ανδρέα Ζώρζου)

Σχετικά με την θέση «Άσπρα Χώματα» στην περιοχή των Φηρών, ως πλεονεκτήματα αναφέρθηκαν το γεγονός ότι κοντά λειτουργεί μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ότι ο χώρος έχει δυνατότητα επέκτασης -στην περίπτωση που απαιτηθεί- ενώ ως μειονέκτημα κρίθηκε ότι βρίσκεται σχετικά κοντά σε σπίτια.

Σχετικά με την θέση «Καμπιά» αναφέρθηκε ότι πρόκειται για μια «αξιόλογη» περίπτωση κυρίως λόγο της απομόνωσής της, πλήν όμως ως σοβαρά μειονεκτήματα εμφανίστηκαν το ότι δεν υπάρχει περιθώριο επέκτασης του διαθέσιμου χώρου, ούτε επάρκεια υλικού γι την επικάλυψη .. Σχετικά δε με την θέση «Μπερετάδος» στην περιοχή της Αγίας Άννας κρίθηκε ότι το σημαντικότερο μειονέκτημά της είναι πως στην περιοχή υπάρχει ρέμα καθώς και ότι η περιοχή είναι αρκετά επικλινής…
Σχετικά με την θέση του πρώην λατομείου «Ζαράνη» αναφέρθηκε ότι βαθμολογήθηκε κατ εξαίρεση μιας και ναι μεν έχει καλή απόκρυψη, πλήν όμως έχει προβλήματα εξ αιτίας της μορφολογίας της, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής του Καμαρίου..

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος, από πλευράς της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Σιγάλας ανέφερε ότι «κακώς και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει χωροθέτηση» συμφωνώντας με την δημοτική αρχή ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ενώ, αναφέρθηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης κατά την διάρκεια της θητείας ως Αντιδήμαρχος, οπότε και είχε ζητήσει να «ανοίξει» το θέμα και να παρθούν αποφάσεις. Ο κ. Σιγάλας χαρακτήρισε την σημερινή κατάσταση κακή, ενώ συμφώνησε στο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν στην δημοτική αρχή πρόστιμα εξ αιτίας της διαχείρισης των απορριμμάτων στον χώρο που γίνεται σήμερα. Τέλος, ο κ. Σιγάλας είπε ότι εμπιστεύεται την μελέτη καθώς και ότι προκύπτει από αυτήν.

Ενστάσεις σχετικά με τα «πλεονεκτήματα» που σύμφωνα με τους μελετητές εμφανίζει ο χώρος «Άσπρα Χώματα, 2» στην περιοχή του Βουρβούλου, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Καφούρος, εστιάζοντας κυρίως στο ερώτημα του «γιατί εξετάστηκαν οι δύο περιοχές Άσπρα χώματα 1 και 2, ξεχωριστά, μιας και βρίσκονται κοντά μεταξύ τους» ενώ εξέφρασε και επί μέρους απορίες σχετικά με τα κριτήρια βαθμολόγησης των περιοχών, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν οι μελετητές.