Σάββατο, Ιουλίου 28, 2012

το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το 2ήμερο forum μεταξύ Τοσκάνης και Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το Forum μεταξύ Τοσκάνης και Σαντορίνης

Την Τρίτη και την Τετάρτη (24 και 25 Ιουλίου αντίστοιχα) διεξήχθη στη Σαντορίνη προγραμματισμένη επιχειρηματική αποστολή με σημαντικούς θεσμικούς φορείς του τουρισμού και του εμπορίου της Τοσκάνης και Φλωρεντίας Ιταλίας, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας στο πλαίσιο διερεύνησης και προώθησης των διμερών συνεργασιών μεταξύ Τοσκάνης και Σαντορίνης στον Τουρισμό και τη γαστρονομία.

Όπως είναι γνωστό, η Φλωρεντία και η ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, γενικότερα, αποτελούν τη ναυαρχίδα του Τουρισμού της γείτονος χώρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών προώθησης του τουριστικού προϊόντος, με χαρακτηριστικότερο,  παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής την ανάπτυξη και προώθηση του αγροτουρισμού της Τοσκάνης.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η γνωριμία των Ιταλών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς του νησιού προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να εξετασθεί το ενδεχόμενο αμοιβαίων συνεργασιών, καθώς οι δύο αυτοί κορυφαίοι παγκοσμίως τουριστικοί προορισμοί μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά, ενισχύοντας τις ωφέλειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (φορείς, τοπικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες, επισκέπτες).

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Τρίτη με ομιλίες και επιχειρηματικές συναντήσεις στους χώρους της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα με συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Από την παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στην Τοσκάνη, έγινε σαφές ότι τα προβλήματα έχουν κοινή βάση, άρα και κοινή, ενδεχομένως, αντιμετώπιση και λύση. Ενδεικτικά, συζητήθηκαν θέματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναπαλαιώσεις των κτιρίων σε σχέση με τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Τοσκάνης, η προώθηση του αγροτουρισμού με έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η χρήση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων ως παράγοντα υψηλής ποιότητας, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στον καταδυτικό και αλιευτικό τουρισμό (τομείς που παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στην Ιταλία και που στην Ελλάδα έχει δοθεί ελάχιστη έως ανύπαρκτη νομοθετική μέριμνα). 

Οι εκπρόσωποι της Τοσκάνης αναφέρθηκαν, επίσης, σε ένα νέο μοντέλο που δημιουργούν, το οποίο εστιάζει στον Τουρισμό Εμπειρίας με έμφαση στις ιδιαιτερότητες και συνήθειες αγορών - στόχων. Η φιλόδοξη και πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια βασίζεται τόσο σε μια ευρύτατη και πολύπλοκη ποιοτική έρευνα, η οποία συνεχίζεται ακόμη και αυτή τη στιγμή, όσο και σε έναν εκπαιδευτικό άξονα υψηλής στάθμης και διάρκειας 6 μηνών, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επιχειρηματίες της περιοχής να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να εναρμονιστούν με τις νέες ανάγκες, προσαρμόζοντας αναλόγως τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δυνητικούς πελάτες τους, παλιούς και νέους. 

Οι εκπρόσωποι των φορέων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των Ιταλών συναδέλφων τους και εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς, παίρνοντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Αίσθηση, πάντως, έκανε η παρουσίαση από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κυκλάδων της Δράσης AegeanCuisine και των υψηλών στρατηγικών στόχων που έχει θέσει για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Η ιταλική επιχειρηματική αποστολή αποτελούνταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Φλωρεντίας & Υπεύθυνο για θέματα τουρισμού, τον πρόεδρο των Ταξιδιωτικών Γραφείων της Τοσκάνης, τους προέδρους των Ομοσπονδιών Καταστημάτων Εστίασης & Τουρισμού Φλωρεντίας και Τοσκάνης, τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Τοσκάνης, τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νομού Τοσκάνης, τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Super Tour Operator, τον πρόεδρο του Κέντρου Επιμόρφωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων και επιχειρήσεων Αγροτουρισμού της Τοσκάνης.

Η Σαντορίνη, ως ένας από τους δημοφιλέστερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς αφενός, και η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου αφετέρου εκεί, είχαν επιλεγεί με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Τσαμίχα ως το πλέον κατάλληλο πλαίσιο για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του εν λόγω Επιμελητηρίου και του Αντιπεριφερειάρχη της Φλωρεντίας κ. Giacomo Billi.

Την υπογραφή αυτού του Μνημονίου επισφράγισαν τόσο με την παρουσία τους όσο και με την υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή τους ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Marco Midolo, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου και έγκριτος φοροτεχνικός κ. Παναγιώτης Παντελής και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου και Μηλιός στη καταγωγή κ. Πάνος Βαμβακάρης.

Την Ελληνική πλευρά στην επιτυχή έκβαση του διήμερου Συνεδρίου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θήρας και Αντιδήμαρχος κος Μάρκος Καφούρος, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της Σαντορίνης και του Νομού Κυκλάδων.

Μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο Συνέδριο συμμετείχαν ενεργά η κα Άννα Δαφνά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη για το έργο Aegean Cuisine και ο κ. Γιώργος Καλώστος Διευθυντής του έργου Aegean Cuisine. 

Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου, σαν επίλογος των εργασιών του συνεδρίου, και οι εισηγήσεις για την ανάπτυξη συνεργιών στον τομέα του γαστρονομικού και άλλων μορφών τουρισμού μεταξύ των εκπροσώπων της Ιταλικής αποστολής και των εκπροσώπων της Ελληνικής πλευράς σφράγισαν με τον καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία του Προέδρου.