Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

επιμελητήριο Κυκλάδων - ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριο, συνεργασία στην βάση της προώθησης των τουριστικών προϊόντων – το ρεπορτάζ

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας στα πλαίσια προώθησης των διμερών εμπορικών συνεργασιών διοργάνωσε διημερίδα στις 24 και 25 Ιουλίου στην Σαντορίνη επιχειρηματική αποστολή αποτελούμενη απο θεσμικούς φορείς του τουρισμού της Τοσκάνης της Ιταλίας.

Η Φλωρεντία και η Τοσκάνη γενικότερα αποτελούν την βαριά βιομηχανία του ιταλικού τουρισμού με σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησης του τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάπτυξη και προώθηση του αγροτουρισμού της Τοσκάνης.
Στόχος της δράσης ήταν η γνωριμία των Ιταλών με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς των νησιών.

Η ιταλική επιχειρηματική αποστολή αποτελούνταν από τους:
Αντιπεριφερειάρχη Φλωρεντίας - Υπεύθυνο σε θέματα τουρισμού
Πρόεδρο Tαξιωτικών Γραφείων - Eμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης
Πρόεδρο Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Τουρισμού - Εμπορικός Σύλλογος Φλωρεντίας
Πρόεδρο Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης και Τουρισμού - Εμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνης
Ένωση Ξενοδόχων - Εμπορικός Σύλλογος Νομού Τοσκάνη
Πρόεδρο Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Τοσκάνη
Αντιπρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Νομού Τοσκάνης - Υπεύθυνος σε θέματα τουρισμού -, Αντιπρόεδρο Ένωσης Super Tour Operator,
Πρόεδρο Κέντρου Επιμόρφωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων,
Ταξιδιωτικά γραφεία, Επιχειρηματίες Αγροτουρισμού της Τοσκάνης. 
Στις συναντήσεις συμμετείχε ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας κ. Marco Midolo καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων κος Αθ. Ρούλιας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές της ελληνο-ιταλικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των προϊόντων, ενώ βαρύτητα δόθηκε στον τουρισμό και συγκεκριμένα στον αγροτουρισμό, στο ενδεχόμενο καλύτερων σχέσεων σε αυτόν τον τομέα μεταξύ των δύο χωρών.
Οι προσκεκλημένοι του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών πραγματοποίησαν τιςσυναντήσεις τους στις εγκαταστάσεις της Santo Wines.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Τσαμίχας αναφέρθηκε στην παρόμοια νοοτροπία σε σχέση με τον τουρισμό που έχουν οι Μεσογειακοί λαοί και συγκεκριμένα οι Έλληνες και οι Ιταλοί, καθώς και στα κοινά αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις 2 χώρες και που, καλό θα είναι να αξιοποιούνται ολοένα και καλύτερα.
Ο κ. Τσαμίχας χαρακτήρισε την Τοσκάνη την βαριά βιομηχανία του τουρισμού στην γειτονική χώρα, ενω υποστήριξε οτι η -κυρίως οικονομική- κρίση που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο μπορεί να δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης εφ’ όσων δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ανάπτυξης.
Ο κ. Τσαμίχας χαιρέτισε και ανταποκρίθηκε εκ των προτέρων θετικά στην πρόταση του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του προέδρου του κ. Ρούσσου σχετικά με την ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασιών μεταξύ των 2 εμπορικών Συλλόγων των περιοχών της Τοσκάνης και των Κυκλάδων.
Ο κ. Τσαμίχας τέλος ανέφερε οτι σύμφωνα με πρωτοβουλίες του ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου της Αθήνας το τελευταίο διάστημα γίνεται μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εξαγωγέων, να «εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας πως το σχετικό πρόγραμμα «τρέχει» σε 52 χώρες και 74 Εμπορικούς Συλλόγους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Ζώρζος ανέφερε οτι η διοργάνωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την συνεργασία επιχειρηματιών και φορέων των δύο περιοχών, θεωρώντας οτι η Τοσκάνη, των πολύ μεγαλύτερων αριθμητικών δεδομένων σε σχέση με την Σαντορίνη, καθώς και της μεγάλης εμπειρίας στον τουρισμό έχει σε πολλά να συμβάλει σε αυτόν τον διάλογο μεταξύ των 2 περιοχών.
Σχετικά με τον τουρισμό, ανέφερε οτι η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η ομογενοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε έναν μεγάλο βαθμό την σημερινή εποχή, μπορούν να αναστραφούν με την ανάδειξη της διαφορετικότητας της κάθε περιοχής, αναφέροντας μάλιστα μερικές απο τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής με στόχο την βελτίωση της εικόνας του νησιού.

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δήμαρχου Σαντορίνης,

Σας καλωσορίζω στα νησιά μας με περισσή χαρά και τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση αυτή θα αποφέρει καρπούς. Γνωρίζουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη στην Τοσκάνη αποτελεί μοντέλο εξαιρετικό για την ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με διακριτά πλεονεκτήματα. Η διοργάνωση αυτή είναι εξαιρετικά θετική αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και των φορέων του τουρισμού. Γιατί επίσης προβάλλονται τα πλεονεκτήματα των περιοχών μας και ανταλλάσσονται οι βιωμένες εμπειρίες από την εφαρμογή των πολιτικών στον τομέα αυτό. Βέβαια μιλούμε για δύο περιοχές με μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και σημαντικές διαφορές. Η διαφορά έγκειται κυρίως στα μεγέθη. Η Σαντορίνη, ένα νησί 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περιοχή της Τοσκάνης 23.000 περίπου. Η Σαντορίνη με μόνιμο πληθυσμό δεκαπεντέμισυ χιλιάδες  και η Τοσκάνη με πληθυσμό 3.750.000.
Η Ιταλία είναι μία γειτονική χώρα με εμπειρία μεγαλύτερη στον τουρισμό και στην αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που συγκροτούν το τουριστικό προϊόν όπως των πολιτισμικών, του φυσικού τοπίου, του δομημένου περιβάλλοντος, της ιστορίας του τόπου. Είναι μία χώρα επίσης με την οποία έχουμε κοινές πολιτισμικές καταβολές αφού είναι εκείνη που αναβίωσε την πνευματική και καλλιτεχνική  κληρονομιά της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας αλλά και της Ελληνικής αρχαιότητας όταν κατέρρεε η νέα Ρώμη. Είναι μία χώρα από την οποία δεχόμαστε 1,5 εκατομμύριο περίπου τουρίστες αλλά και μία χώρα που επισκέπτονται πάρα πολλοί Έλληνες.
Ο τουρισμός είναι ο βασικός αναπτυξιακός άξονας της  οικονομίας του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης.
Έχουμε όμως επί πλέον το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα, ο τουρισμός μας να μη στηρίζεται και να μην εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».
Η φύση μας χάρισε μία γεωλογική ιδιαιτερότητα, το ηφαίστειο, που με τη σειρά του φρόντισε για όλα αυτά που σήμερα κάνουν τη Σαντορίνη να ξεχωρίζει και να πρωτεύει.

Τη μοναδική καλντέρα στον κόσμο που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τη θάλασσα.
Τον αρχαίο οικισμό του Ακρωτηρίου.
Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό σύστημα, που δημιουργεί μια εξαιρετική οικολογική ισορροπία και διαμορφώνει ένα σπάνιο αγροτικό τοπίο.
Ιδιαίτερους, πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες με μαύρη και κόκκινη άμμο και αναρίθμητες άλλες αποκλειστικότητες συγκεντρωμένες μαζί σε ένα τόπο, σε ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών.
Οι κάτοικοι αυτού του νησιού φρόντισαν για αιώνες το φυσικό περιβάλλον – γνήσιοι φροντιστές  του περιβάλλοντος.
Αξιοποίησαν τη γη για να παράγουν αγροτικά προϊόντα που σήμερα θεωρούνται κορυφαία και που με αιχμή του δόρατος το κρασί της Σαντορίνης συνδιαμορφώνουν την θετική εικόνα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω σε αυτά χτίστηκε και η οινογαστρονομική εικόνα του νησιού με αποτέλεσμα σήμερα περήφανα να διεκδικούμε μία θέση ανάμεσα στους πλέον γνωστούς γαστρονομικούς προορισμούς.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.
Θεωρεί επίσης ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη από σχεδιασμό μακράς πνοής, μακρυά από μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές.
Η συλλογική προσπάθεια είναι μονόδρομος και σε αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε ώστε ο τουρισμός να είναι υπόθεση όλων μας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και ανεξάρτητα από το επάγγελμα και την απασχόληση του καθένα μας.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η γνώση και η κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας στο χώρο του τουρισμού σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και η ενημέρωση γύρω από τις πιθανές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι προϋποθέσεις για κάθε σχεδιασμό είτε βραχυπρόθεσμο είτε μακροπρόθεσμο.
Ο δρόμος βέβαια σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης του εμπορίου αλλά και ομογενοποίησης του τουρισμού είναι μακρύς και δύσκολος αλλά δεν πρέπει να μας εκτρέπει από το στόχο που είναι η σταδιακή μεταστροφή του μαζικού τουρισμού σε θεματικό τουρισμό με αύξηση της μέσης διάρκειας διανυκτερεύσεων, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της ημερήσιας τουριστικής δαπάνης. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη η ανάδειξη της διαφορετικότητας του προορισμού Σαντορίνη.
Σήμερα ως Δημοτική Αρχή έχουμε στόχο την ανάδειξη μνημείων του πολιτισμού μας έχοντας αναθέσει μελέτες συντήρησης και ανάδειξης της, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου για την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού. Έχουμε μελετήσει την αξιοποίηση ενός δικτύου μονοπατιών που το Μάρτη θα είναι έτοιμα και θα περιλαμβάνονται στους Διεθνείς χάρτες και επίσης έχομε ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε σ΄ ένα περίπου χρόνο από τώρα να έχουμε χωροθετήσει το λιμένα σκαφών αναψυχής στη Σαντορίνη.
Για τη Θηρασία εκπονούμε μελέτη την οποία θα καταθέσουμε προς χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με προϋπολογισμό παρέμβασης 2.000.000 € ώστε να κάνουμε τη Θηρασία πράσινο νησί.
Ταυτόχρονα πάλι από Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχομε εντάξει έργα βασικών υποδομών ώστε να στηρίξομε τον τουρισμό. 
Με τις ενέργειες αυτές πιστεύουμε ότι υπηρετούμε το στόχο της σταδιακής μεταστροφής στον θεματικό τουρισμό.
Επίσης παρακολουθούμε με προσοχή το θεσμικό πλαίσιο που πρόκειται να διαμορφωθεί εκ νέου για τον τουρισμό καθώς οι υποδομές Δημόσιες και ιδιωτικές πρέπει να έχουν την αναγκαία προσαρμογή στην κλίμακα του τόπου.
Πιστεύομε ότι θα καταφέρομε να καταστήσουμε μέσα από αυτό το Γενικό πλαίσιο σχεδιασμού τα νησιά σε ποιοτικότερους προορισμούς.
Εύχομαι η συνάντηση αυτή να έχει επιτυχία και να αποτελέσει την αφετηρία μιας σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας που θα ωφελήσει αμοιβαία τις περιοχές μας.