Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 07, 2011

5o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”

Για πέμπτη συνεχή χρονιά οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες συναντιούνται στην Σίφνο, στο νησί του Τσελεμεντέ.
Φέρνουν μαζί τους παραδοσιακά υλικά, πολλά κεράσματα, μουσική και χορούς του τόπου τους και κυρίως την καλή τους διάθεση και τα ζεστά τους χαμόγελα!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και το πρόγραμμα του φεστιβάλ,
Η Σίφνος με το ημιορεινό αλλά αρκετά εύφορο έδαφος είχε, στην αρχαιότητα, υψηλό ποσοστό μακροζωίας και ευζωίας λόγω της λαμπρής και λαγαρής ατμόσφαιρας, των γάργαρων νερών και των εκλεκτών καρπών της γης της!
Μέχρι τις μέρες μας στη Σίφνο, άφθονο το λάδι, εύγευστη η κάππαρη, σαρκώδη και γλυκά τα σύκα, πικάντικα τα άνυδρα κρεμμύδια, διάφανο το μέλι και θρεπτικό το σουσάμι.
Το γάλα από τα, ελεύθερης βοσκής, αιγοπρόβατα πήζει σε μανούρες νωπές, μανούρες γυλωμένες και ξυνομυζήθρες, το κρέας τους γίνεται φουρνιστό μαστέλο αρτυμένο με άνηθο και ντόπιο κρασί και τα σπιτικά ρεβίθια γίνονται, από τις καλονοικυράδες του νησιού, η κυριακάτικη ρεβιθάδα «παντρεμένη» με τα κρεμμύδια, το βρόχινο νερό και τα αρωματικά της γενέθλιας γης.
Εδώ, στη Σίφνο, που το φως ντύνει και γυμνώνει τη πέτρα, κάτι νόστιμο και θαυμαστό συμβαίνει αυτές τις μέρες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού θέλει να σας το κάνει γνωστό.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την συμμετοχή της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ του ΔΗΜΟυ ΣΙΦΝΟΥ και του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου:
18:30 – 21:00: Επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα
19:30 – 21:00: “Μαγειρικά παιχνίδια” από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών
21:30 Τελετή έναρξης του φεστιβάλ – Χαιρετισμοί
Παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, με το συγκρότημα «Εν τω άμα»

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου:
18:30 – 21:00: Επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα
19:30 – 21:00: “Μαγειρικά παιχνίδια” από παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών
21:30: “Τα νησιά μας…παντρεύονται”: Παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και χορευτικά από τα συμμετέχοντα νησιά θα αναβιώνουν τον παραδοσιακό νησιώτικο γάμο. Θα προηγηθεί διαδρομή με παραδοσιακά όργανα των νησιών στους κεντρικούς οικισμούς της Σίφνου, η οποία θα ξεκινήσει από το χωριό του Τσελεμεντέ, τα Εξάμπελα, θα περάσει από την Απολλωνία, το Πάνω Πετάλι και τον Αρτεμώνα και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία για το γλέντι του γάμου.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου:
18:30 – 20:30: Επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων στα περίπτερα
19:00 – 21:00 Διαγωνισμός μαγειρικής
Παράλληλα «Βυζαντινών γεύσεις και αγγεία»: Παρουσίαση συνταγών από τους βυζαντινούς χρόνους σε αντίγραφα βυζαντινών αγγείων και παραδοσιακά σιφναίικα τσουκάλια από το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής – Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαροπούλου
21:00 – 21:30 Παρουσίαση από την επιτροπή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού
21:30 Χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φιλοξενούμενων νησιών - Νησιώτικο γλέντι

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η Σίφνος υποδέχεται τα Κυκλαδονήσια με τη φημισμένη μουσικοποιητική παράσταση «Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» από την Ομάδα «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν:
Την έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο «Η Ελληνική Ενδυμασία σε Χαρακτικά του 15ου – 20ου αι» στο κτήριο του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» στον Αρτεμώνα (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 23:00)
Την έκθεση με έργα της Εθνικής Πινακοθήκης «Η αθέατη πλευρά – Σύγχρονη ελληνική τέχνη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 23:00)
Την έκθεση λαογραφικού υλικού «Γιάννης Ατσόνιος» του Πολιτιστικού Συλλόγου, απέναντι από την Παναγιά του Μπαλή (ώρες λειτουργίας: 19:00 – 21:30)
Την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και χειροτεχνημάτων στο Στενό του Αρτεμώνα καθώς και την έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων Σίφνου στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου στον Αρτεμώνα (ώρες λειτουργίας καθημερινά: 18:00 – 21:30)
Στη διάρκεια του φεστιβάλ, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου και στο Στενό θα παρουσιάζονται παραδοσιακές τέχνες (αργαλειός, επεξεργασία μαλλιού, κατασκευή και τεχνική διακόσμησης πήλινων αντικειμένων, κατασκευή εξαρτημάτων σαμαριού, ψαθοπλεκτική κ.ά.) και παλιά παιχνίδια (τσούνια, κύλινδροι, πλακότσουνα κ.λ.π.)
Παρασκευή σιφναίικου τυριού (μανούρα) και ρεβιθάδας του πανηγυριού
Έθιμα από νησιά των Κυκλάδων το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου: Το έθιμο του Μάη από την Κύθνο
Μουσική εκδήλωση για νέους το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, από τις 19:00 έως τις 21:30, από την Ομάδα δημιουργικής έκφρασης “Rock Angels” της καθηγήτριας πιάνου και μουσικοθεραπεύτριας Ρίκας Λαμπίρη. Την εκδήλωση «Από το Ελληνικό στο Ροκ» προσφέρει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος».

Συμμετέχουν τα νησιά Αμοργός, Άνδρος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος.
Φιλοξενούμενη περιοχή από τα Δωδεκάνησα είναι η Κάρπαθος.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μαρία Ναδαλη στο marianadali@hotmail.com  και στα τηλ. 2284033950 και 6947610783