Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2011

Π. Ρήγας για τον νομο για τα αυθαίρετα - 2

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας αναφέρει οτι,

Με σύγχρονο, τολμηρό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πνεύμα και τρόπο (σ.σ. κόψτε κάτι..) η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυο κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν επί μακρόν πολίτες, νοικοκυριά, και επιχειρήσεις. Το κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά αφενός στην απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για δημόσια και ιδιωτικά έργα και δραστηριότητες και αφετέρου στην μακροχρόνια τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα:
α) Με τον καινούργιο νόμο απλοποιούνται ουσιαστικά οι διαδικασίες και περιορίζονται δραστικά οι κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε. )
β) Με την τακτοποίηση των αυθαίρετων η κυβέρνηση βάζει τέλος σε μια εκκρεμότητα ετών που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας και ταυτόχρονα θεσπίζει αυστηρότατες διαδικασίες και χαράζει “κόκκινες γραμμές” για την αποτροπή δημιουργίας νέων αυθαιρέτων στο μέλλον.
Οι ρυθμίσεις της τακτοποίησης των αυθαιρέτων είναι κοινωνικά δίκαιες ως προς το ύψος των προστίμων και κινούνται μέσα στα όρια του συνταγματικά επιτρεπτού ως προς την προστασία των κοινόχρηστων και δημόσιων χώρων και των χώρων υψηλής περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
«Με το νομοσχέδιο αυτό φιλοδοξούμε να αφήσουμε πίσω μια εποχή που σημάδεψε ο πληθωρισμός περιβαλλοντικών μελετών και το έλλειμμα ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, μια εποχή ενός στείρου φορμαλισμού και μια ανούσιας γραφειοκρατίας (σ.σ. εκπλήσσομαι, αλλά τουλάχιστο ευχάριστα..) που ταλαιπωρούσε τους πολίτες και τους επενδυτές, ευνοούσε την συναλλαγή και την αδιαφάνεια και εμπόδιζε την ανάπτυξη χωρίς ουσιαστικά να προστατεύει το περιβάλλον.

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν στην πράξη οι διατάξεις που ψηφίζουμε. Το κράτος πρέπει να επιβλέπει αυστηρά την τήρηση της νέας νομοθεσίας από της υπηρεσίες του, κεντρικά και περιφερειακά. Τα μαγαζάκια που στήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα με μελετητικά γραφεία, "πρόθυμους" υπαλλήλους και ασυνείδητους επενδυτές πρέπει να εξαφανιστούν. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και η βιώσιμη ανάπτυξη θα κερδιθούν από την απλούστευση και ουσιαστικοποίηση της νομοθεσία και από την αυστηρή τήρηση των νόμων»

Και με αυτά (σ.σ. τα αυθαίρετα) που βρίσκονται σε "προστατευόμενες περιοχές" και εξαιρούνται (όπως είναι οι μισές στις Κυκλάδες..) τι γίνεται;
ή συμπληρωματικό επι του ιδίου θέματος..

Για ολόκληρα νησιά των Κυκλάδων αλλά και μεγάλα τμήματα των νησιών που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους κλπ, στο αρχικό σχέδιο αποκλειόταν αποκάθε τακτοποίηση. Με την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, όταν το αυθαίρετο ή η αλλαγή χρήσης έγινε πριν από χαρακτηρισμό των εν λόγω περιοχών, τότε επιτρέπεται η τακτοποίηση.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας στην ομιλία του επί των άρθρων του νομοσχεδίου επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη και για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης εντός των παραδοσιακών οικισμών.

«Γνωρίζω την διαφωνία του Συμβουλίου Επικρατείας είπε στην ομιλία του, αλλά πρέπει να τολμήσουμε με πολύ αυστηρούς όρους και φερέγγυα και με αντικειμενική διαδικασία να τακτοποιήσουμε και τις αυθαίρετες κατασκευές εντός των παραδοσιακών οικισμών. Η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από την ρύθμιση διατηρεί την κατάσταση ως έχει, απαγορεύει τις μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαίρετη κατασκευή και στερεί το δημόσιο από έσοδα. Αποτελεί ακραίο φορμαλισμό και στείρα τυπολατρία (σ.σ. άντε μας πάλι τα ίδια...) η εξαίρεση των παραδοσιακών οικισμών από τις ρυθμίσεις πρόσθεσε». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ρήγας για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ερμούπολη της Σύρου με την ακύρωση νόμιμων οικοδομικών αδειών από το Συμβούλιο Επικρατείας. «Η ασφάλεια δικαίου και η οφειλόμενη εμπιστοσύνη του πολίτη προς την διοίκηση εξασφαλίζονται με αυτές τις περιπτώσεις. Ενώ ο πολίτης ενεργεί με νόμιμη άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, στην συνέχεια βρίσκεται εκτεθειμένος και θεωρείται παράνομος."

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΤΕ για την ικανοποίηση του αιτήματός του με το οποίο ζητούσε την διατήρηση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ στα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την επιστολή,
Επιθυμώ να εκφράσω προσωπικά σε εσάς, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, τις προσωπικές μου ευχαριστίες για την θετική αντιμετώπιση του αιτήματος της διατήρησης σε λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ στα νησιά των Κυκλάδων.
Με την βεβαιότητα ότι διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων των Κυκλαδιτών σας διαβεβαιώ ότι, η απόφαση σας θα λειτουργήσει προς όφελος του οργανισμού και θα αναγνωριστεί ως πράξη ευαισθησίας και κατανόησης, από μέρους σας, των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός χώρος.