Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2011

"πολίτες κόντρα στον καιρό" περί τουριστικής κατοικίας

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Γκούφα η παράταξη “πολίτες κόντρα στον καιρό” με αφορμή τον πρόσφατα ψηφισθέντα εφαρμοστικό νόμο, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που προσβάλλουν βάναυσα τις ακτές και τις παραλίες του νησιωτικού μας χώρου,
αν και πως θα αντιδράσουν στη δυνατότητα αλλαγών των συντελεστών δόμησης μέχρι 0,4%, δηλαδή μέχρι 1.600 τμ στα 4 στρέμματα;
αν θα αντιδράσουν, στο υπό ψήφιση σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις περί τουριστικής κατοικίας. Με τις διατάξεις αυτές ενθαρρύνεται η γενικευμένη κατασκευή τουριστικών κατοικιών, επιτρέποντας συντελεστές δόμησης ίσους με αυτούς των ξενοδοχείων. Η κάλυψη της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες φθάνει στο 30% από 20% που ήταν στο Χωροταξικό του Τουρισμού. Παραμένει η εξοργιστική διαφοροποίηση σε βάρος του νησιωτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται μόλις 100 στρέμματα στα νησιά, ενώ 150 στρέμματα αλλού, ώστε να αποκτήσει ένας επιχειρηματίας τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου.

Επίσης, η παράταξη “πολίτες κόντρα στον καιρό” αναφέρει οτι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό και στη ρύθμιση αυτή θα εντάσσονται πλέον κάθε τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα.
Επειδή η παραπάνω ρύθμιση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα μικρομεσαία εισοδήματα, σε μια εποχή που αυτά ήδη πλήττονται βαρύτατα, ερωτάται ο Περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή, αν σκοπεύουν να αντιδράσουν.