Τρίτη, Μαρτίου 08, 2011

το κοιτάς και συλλογιέσαι. μα τόσα λεφτά;

Γήπεδο "Καμαρίου" Θήρας. Το κοιτάς και συλλογιέσαι «Μα τόσα λεφτά»
ή (εναλλακτικός τίτλος..)  Αρσένιε, τα ομόλογα να είναι δομημένα...

Η αλήθεια είναι οτι το κείμενο με τίτλο "το κοιτάς και συλλογιέσαι. μα τόσα λεφτά; με έκανε να προβληματιστώ. Για πολλούς λόγους. Μιας και τα στοιχεία που παρουσιάζονται κι αναφέρονται στο κόστος "στρωσίματός" του με συνθετικό χλοοτάπητα σε σχέση με την δουλειά που έγινε, εμφανίζουν μεγάλο -οικονομικό...- ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το κείμενο,
Για τον χλοοτάπητα του γηπέδου "Καμαρίου" ο δήμος της Σαντορίνης πλήρωσε το ποσό των 901.640,000 ευρώ (σύμφωνα και με την αναρτημένη πινακίδα) ποσό που σύμφωνα με παραδείγματα άλλων γηπέδων που αναφέρονται, υπερβαίνει κατα πολύ τα χρήματα που θα "έπρεπε" να εχουν δωθεί για την συγκεκριμένη εργασία, της συγκεκριμένης ποιότητας και των συγκεκριμένων διαστάσεων..
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και τις συγκρίσεις που γίνονται, στην περίπτωση της Σαντορίνης, υπάρχει "περίπτωση" το τελικό κόστος να "ξέφυγε" του υποτιθέμενου προβλεπόμενου, κατα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με το κείμενο στην υπόθεση θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας (αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνει κατόπιν καταγγελίας;..) για να εξεταστεί η εν λόγο ανάθεση, ενω γίνεται αναφορά και για τις ευθύνες του Δήμου Σαντορίνης που δεν έκανε έλεγχο στο έργο (αμα είχανε τέτοιες αρμοδιότητες οι αρμόδιοι των Δήμων, τότε δεν θα θεωρούνταν, σε κάποιες έστω περιπτώσεις, οι Δήμοι "κουμπαράδες"...).
Σχετικά με τις ευθύνες του Δήμου της Σαντορίνης, και του κάθε Δήμου, εκφράζουμε ορισμένες ενστάσεις, μιας και εξετάζοντας λίγο καλύτερα κανείς τα πράγματα, μπορεί να παρατηρήσει οτι σε πολλές περιπτώσεις, περιορίζονται στο να πληρώνουν επιλογές άλλων.
Χαρακτηριστικά πάντως είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται, σύμφωνα με τα οποία, αντίστοιχα και καλύτερα γήπεδα (εστω πιο γνωστά) στρώθηκαν με χλοοτάπητα με τα μισά λεφτά. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να το διαβάσετε.

Όσο για ενα απο τα πρώτα σχόλια, με έκανε να χαμογελάσω, μιας και μου θύμισε παλαιότερες καταστάσεις και πράγματα που πολλοί έχουν βρεί μπροστά τους, καθώς και την φράση "What happens in Vegas, stays in Vegas" αναλογιζόμενη οτι κάποιοι προσπαθούν να το εφαρμόσουν και στην Σαντορίνη!
Αλήθεια, βοηθάει κάπου αυτό; Ή μήπως αποτελεί μέρος μιας "θεωρίας σε σύγχυση" και υπο αμφισβήτηση σύμφωνα με την οποία το οποιοδήποτε σχόλιο αποτελεί πλήγμα για την εικόνα του τόπου. Με την ίδια λογική, και η Αθήνα είναι τουριστική περιοχή, πάνε οι τουρίστες και βλέπουνε (κάποιοι θαυμάζουνε κιόλας...) την Ακρόπολη και τον ... Πειραιά, μήπως κατά συνέπεια δεν θα πρέπει οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι να μιλούν για τα δεινά του Πειραιά; (μη και τον "δυσφημίσουν" δηλαδή;...)
Νομίζω οτι αυτά τα πράγματα είναι ξεπερασμένα, και όποιον επαγγελματία συντάκτη και να ρωτήσει κανείς, θα πάρει την απάντηση "τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;..."