Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2011

ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για απεργίες και (υπο) χρηματοδοτήσεις δήμων ..

Σε επιστολή της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ, για να μην ξεχνιόμαστε..) προς την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς του Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με το θέμα των απεργιών στα πλοία, αναφέρεται ότι,

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργαζόμενοι στο χώρο της ακτοπλοΐας προχωρούν σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών μας να μένει χωρίς καμία δυνατότητα μετακίνησης.
Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα των εργαζομένων στο να απεργούν, διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων. Η στέρηση όμως της συγκοινωνιακής σύνδεσης στα νησιά μας έχει μεγάλο και σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο. Ειδικότερα πολλοί συνδημότες μας έχουν ανάγκη μετακίνησης είτε στην Αθήνα, είτε σε μεγαλύτερα νησιά για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης ο πολυήμερος αποκλεισμός των νησιών οδηγεί σε βασικές ελλείψεις αναγκαίων αγαθών όπως είναι τα φάρματα, τρόφιμα, κλπ. Οι κάτοικοί μας βιώνουν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Για την αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω, προτείνουμε προς την πολιτική ηγεσία να προβεί σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία , στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκτέλεσης ενός δρομολογίου από το κέντρο σε κάθε νησί και αντίστροφα, ανά 48 ώρες απεργίας.
Με τον τρόπο αυτό θεωρούμε ότι δεν καταργείται το δικαίωμα της απεργίας και παράλληλα αντιμετωπίζονται επείγουσες περιπτώσεις μετακίνησης των νησιωτών.
Θεωρούμε ότι το αίτημά μας είναι και εύλογο και δίκαιο και προσδοκάμε ότι θα ικανοποιηθεί, τόσο από εσάς, όσο και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ναυσιπλοΐα.


Σε επιστολή της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ, για να μην ξεχνιόμαστε..) προς την πολιτική ηγεσία και τους αρμόδιους φορείς του Υπ. Εσωτερικών σχετικά με την μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς του δήμους, αναφέρεται ότι,

Διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας και οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πλέον ορατές στη λειτουργία των δήμων μας, λόγω των μειωμένων οικονομικών επιχορηγήσεων.
Ειδικότερα θα θέλαμε να αναφερθούμε στη σημαντική μείωση της χρηματοδότησής μας μέσω της ΣΑΤΑ, αλλά και της καθυστέρησης καταβολής των δόσεων. Όπως γνωρίζετε η ΣΑΤΑ αποτελεί ένα από τα βασικότερα αναπτυξιακά εργαλεία για τους ΟΤΑ.
Αν πραγματικά επιθυμούμε στο ξεπέρασμα της κρίσης, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε όλα εκείνα τα προγράμματα τα οποία κατευθύνουν τους πόρους για την κατασκευή έργων και την παροχή υπηρεσιών αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και την απασχόληση. Περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης της ΣΑΤΑ θα οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης του τεχνικού προγράμματος των δήμων, τόσο για το 2011 όσο και για το 2012.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι η μη χρηματοδότηση των έργων τα οποία είχαν οριστικά ενταχθεί με αποφάσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
Παρακαλούμε πολύ, όπως φροντίσετε για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων αυτών, διότι έχουν δημιουργηθεί πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους δήμους.
Προσδοκώντας ότι θα φροντίσετε για την ικανοποίηση των προαναφερόμενων αιτημάτων μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.