Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

σχετικά με το "Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση"..

Μπορεί το θέμα να μην έχει άμεση σχέση με την τοπική ειδησεογραφία και επικαιρότητα, πλήν όμως δεν παύει να έχει ενδιαφέρον στην υφιστάμενη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αφορά την οικονομική ενίσχυση ανέργων απο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (μαθαίνουμε κατα συνέπεια οτι υπάρχει και .. τέτοιο) καθώς και οτι κατα κανόνα καλύπτει -πρώην- εργαζόμενους και στην Ελλάδα, σε -πρώην...- μεγάλες επιχειρήσεις..

Σχετικά με το εν λόγο Ταμείο μαθαίνουμε οτι,
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EΤΠ), το οποίο διαθέτει έως και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, είναι να βοηθήσει τους εργαζόμενους να βρουν νέα απασχόληση και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όταν χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας:
-των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο, π.χ. αν κλείσει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφερθεί ένα εργοστάσιο σε χώρα εκτός ΕΕ, ή
-της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης: η χρηματοδότηση που διατίθεται από το ΕΤΠ για τον σκοπό αυτό ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2009 και αναμένονταν να λήξει στις 30 Δεκεμβρίου 2011. Ωστόσο, η Επιτροπή πρότεινε την παράταση της χρηματοδότησης αυτής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 (με την αναθεώρηση ολοκλήρου του κανονισμού ΕΤΠ).

Tο EΤΠ μπορεί να συνχρηματοδοτήσει (από 50% έως 65%) τη λήψη δραστικών μέτρων για την αγορά εργασίας που έχουν μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που απολύθηκαν, με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους:• παροχή βοήθειας για την αναζήτηση εργασίας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εξειδικευμένη κατάρτιση ή επανειδίκευση, π.χ. για την απόκτηση δεξιοτήτων πληροφορικής και πιστοποίηση της αποκτηθείσας πείρας, βοήθεια για τοποθέτηση σε νέα θέση και προώθηση της επιχειρηματικότητας ή ενίσχυση για αυτοαπασχόληση· • ειδικά μέτρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως επιδόματα αναζήτησης εργασίας, επιδόματα κινητικότητας, ή επιδόματα σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα διά βίου μάθησης ή κατάρτισης. Το ΕΤΠ δεν χρηματοδοτεί παθητικά μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, όπως συντάξεις ή επιδόματα ανεργίας, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν μπορούν να λάβουν βοήθεια από καθεστώτα που έχουν θεσπίσει οι εθνικές κυβερνήσεις ειδικά για τον σκοπό αυτό. Τα κονδύλια του ΕΤΠ δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να παραμείνουν σε λειτουργία επιχειρήσεις ή για τον εκσυγχρονισμό ή τη διαθρωτική προσαρμογή τους.
Τις αιτήσεις υποβάλλουν στο Ταμείο τα κράτη μέλη. Οι απολυμένοι, οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν ή οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα απώλειας θέσεων απασχόλησης, μπορούν, εφόσον επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο, να έλθουν σε επαφή με τις εθνικές τους αρχές. Ο κανονισμός για το ΕΤΠ θέτει τα κριτήρια επιλεξιμότητας για σχετική παρέμβαση και στην τροποποίησή του.