Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

Βρούτσης για πορεία προυπολογισμού '11 καθώς και προγνώσεις γι αυτόν του '12...

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2012:

«Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι αποτέλεσμα μετεξέλιξης των δύο προηγούμενων προϋπολογισμών -του 2010 και 2011- που είχαν «άδοξη κατάληξη» όχι μόνο λόγω του πλήρους εκτροχιασμού τους, αλλά και γιατί κυρίως οδήγησαν την οικονομία -με τα μέτρα που περιείχαν - σε τέλμα και την κοινωνία σε απόγνωση.Στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες παραδοχές, που η ενδεχόμενη αστοχία σε κάποια απ’ αυτές, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αναγκαστική αναθεώρηση του με επώδυνες συνέπειες. Είναι προϋπολογισμός του «αναπόφευκτου», καθώς τα μέτρα που τον συνοδεύουν έχουν ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, στον Εφαρμοστικό, στο πολυνομοσχέδιο, καθώς και σε άλλους νόμους.
Θέτει «μη αμφισβητήσιμους» στόχους, καθώς η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση ελλείμματος και μείωση του δημόσιου χρέους, είναι στόχοι που δεν μπορούν να βρουν κανέναν αντίθετο και συνεπώς πρέπει να επιδιωχθεί η στήριξη τους.
Είναι προϋπολογισμός του «μεγάλου κουρέματος» του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δημιούργησε μια πρωτοφανή ύφεση να κατατρώει κάθε ζωντανό κύτταρο της οικονομίας, με τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, με τις πρωτοφανείς φορολογικές επιθέσεις, αυτό μειώθηκε δραματικά γυρίζοντας την Ελλάδα και τους Έλληνες δεκαετίες πίσω.

Ενω, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το δεκάμηνο του 2011 μας λέει οτι «επιβεβαιώνει την αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής».
Οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που έχουν επιβληθεί τους 2 τελευταίους μήνες. Αποκλίσεις που καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για μείωση του ελλείμματος στο 7,3% το 2011, πολύ δύσκολη αυτή του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για μείωση στο 8,5%, και εξαιρετικά επισφαλή ακόμη και την τελευταία, πρόσφατη, πρόβλεψη της Τρόικας για μείωση στο 8,9%.Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και θα στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, με ρεαλιστικούς όμως όρους, κυρίως μέσω της περιστολής των δαπανών.Στηρίζει και θα στηρίξει την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Την πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη έχουν ψηφιστεί.