Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

γράμματα σπουδάγματα του θεού τα πράγματα Νο 2

Στο μήνυμά για την έναρξη την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο βουλευτής των Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας αναφέρει οτι,

Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί αφετηρία μιας νέας πορείας για την σχολική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Φέτος, το ξεκίνημα αυτό γίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρης και πολύμορφης κρίσης που επηρεάζει όλους του τομείς της κοινωνικής ζωής στην πατρίδα μας επομένως και τον χώρο της εκπαίδευσης.
Απέναντι σε αυτή την νέα πραγματικότητα οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε τις συλλογικές και ατομικές μας συμπεριφορές, να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του προβλήματος και να γίνουμε μέρος της λύσης του. Η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει χωρίς ολιγωρία και παλινωδίες τις θεσμικές αλλαγές για το νέο σύγχρονο δημόσιο σχολείο όλων των βαθμίδων που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, επιστήμης και πολιτισμού.
Ένα δημόσιο σχολείο που θα σέβεται την προσωπικότητα του μαθητή και του εκπαιδευτικού αλλά και αυτοί με την σειρά τους θα σέβονται και θα αξιοποιούν αποδοτικά, με διαφάνεια και λογοδοσία το δημόσιο χρήμα και την δημόσια περιουσία που διατίθεται για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Ένα δημόσιο σχολείο που η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, η επιβράβευση της προσπάθειας, οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, η ανάληψη ευθύνης, η δημιουργική άμυλα και το ήθος θα βρίσκονται ψηλά στην αξιακή κλίμακα που θα διέπει την λειτουργία του.
Με την ευχή ότι η κρίση που βιώνουμε θα γίνει αφορμή αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού της κοινωνικής μας στάσης και συμπεριφοράς, εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά, με υγεία και προκοπή σε όλους.