Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

Μια πολύ όμορφη και καλή δουλειά (θα μπορούσαμε να πούμε πρωτοβουλία!) “τρέχει” το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, για την οποία έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο ραδιόφωνο, και αξίζει να σας υπενθυμίσουμε κι από δω την παρουσία της.
Πρόκειται για το πρόγραμμα AegeanCuisine που σκοπεύει στην εμπορική και επικοινωνιακή ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα, ακόμη και πως μπορείτε να συνεργαστείτε μ αυτό ή να πάρετε καλές ιδέες για την κουζίνα σας (εμπορική ή οικιακή) μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση www.aegeancuisine.gr που είναι δυναμικότατη και πολύ όμορφη.

Λίγα λόγια σχετικά με το πρόγραμμα,

Η πρωτοβουλία AegeanCuisine είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, και σκοπεύει στην εμπορική και επικοινωνιακή ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανάπτυξης της πρωτοβουλίας AegeanCuisine πραγματοποιήθηκε διάπλους εκδηλώσεων ενημέρωσης και δημόσιας διαβούλευσης με θέμα τη γαστρονομική παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, από την Τζιά μέχρι το Καστελόριζο, προκειμένου να συγκεντρωθούν ιδέες, απόψεις και προτάσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες της γαστρονομίας, δηλαδή τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους, τους οινοποιούς καθώς και τους παραγωγούς και εμπόρους τροφίμων και ποτών. Η ανταπόκριση των επαγγελματιών, αλλά και των συλλογικών φορέων, ερευνητών της γαστρονομίας και της λαϊκής παράδοσης αλλά και απλών κατοίκων των νησιών στην πρόσκληση του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου ήταν εντυπωσιακή, αφού συμμετείχαν σε έναν πολύ ζωντανό διάλογο με τους εισηγητές των εκδηλώσεων, οι οποίοι αποτελούν κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της γαστρονομίας, της επιστήμης και του επιχειρείν.

Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών ήταν η δημιουργία και έκδοση του γαστρονομικού λευκώματος «Η Κουζίνα του Αιγαίου», το οποίο και σας αποστέλλουμε, στο οποίο γίνεται μια πρώτη αποτύπωση του εξαιρετικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες προσέγγισε με μια σύγχρονη ματιά η συγγραφέας Νταϊάνα Κόχυλα. Το βιβλίο επανεκτυπώθηκε με την ευγενή χορηγία της Aegean Airlines και διατίθεται στο ευρύ κοινό από τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου Books and More» πανελλαδικά, και σε παγκόσμια διάθεση από το ηλεκτρονικό κατάστημα www.Papasotiriou.gr

Παράλληλα, με καθημερινή ενημέρωση και επικαιροποίηση ο δικτυακός τόπος www.AegeanCuisine.gr που έχει δημιουργηθεί, παρέχει πληθώρα πληροφοριών τόσο για τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, τις επιχειρήσεις και την αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία, και αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης και προβολής της πρωτοβουλίας και των συμβεβλημένων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια των δράσεων της πρωτοβουλίας AegeanCuisine συστάθηκε η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή Γαστρονομίας εκ Προσωπικοτήτων, στην οποία συμμετέχουν ο κ. Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γιάννης Σιφουνιός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ο κ. Γεώργιος Καλώστος, Διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, και εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της οινογαστρονομίας, όπως ο κ. Λευτέρης Λαζάρου, chef & Διευθύνων Σύμβουλος του εστιατορίου “Βαρούλκο”, ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος Γαστρονομίας, ο κ. Νίκος Σαράντος, Chef, Ιδρυτής και Πρώην Πρόεδρος Της Ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων, Πρόεδρος Της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχιμαγείρων, η κα Νταϊάνα Κόχυλα, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και συγγραφέας του βιβλίου «Κουζίνα του Αιγαίου», ο κ. Γιώργος Φλούδας, Οινοχόος, ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Καθηγητής Marketing και ο κ. Αργύρης Καλλιανιώτης, Οινοχόος - Εκδότης Της Εφημερίδας "Αμπελοτόπι".

Σκοπός αυτής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι να καθοδηγεί το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου στην ποιοτική αξιολόγηση και ένταξη των επιχειρήσεων (εστίασης, παραγωγής τροφίμων, καταλύματα, καταστήματα τροφίμων και ποτών) σε ένα σύστημα ανάδειξης και προβολής της αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας και να λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο τεχνικής υποστήριξης των συμβεβλημένων επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του AegeanCuisine, έχουν σχεδιαστεί και μπαίνουν σε εφαρμογή, τόσο ενέργειες ένταξης των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία AegeanCuisine, όσο και ενέργειες προβολής του ίδιου του συστήματος και των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτό. Το ζητούμενο είναι να ενταχθούν στην πρωτοβουλία AegeanCuisine εκείνες οι επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την ιδιαίτερα πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου, που παράγουν και εμπορεύονται χαρακτηριστικά τοπικά παραγόμενα προϊόντα ή που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες οινογαστρονομίας σε ποιοτικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, μέλη του AegeanCuisine προορίζονται να γίνουν οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας συνολικά και κάθε νησιού ειδικότερα. Η συμμετοχή μιας επιχείρησης στις δράσεις της πρωτοβουλίας ΑegeanCuisine θα της εξασφαλίσει μια σειρά από επικοινωνιακά και εμπορικά οφέλη καθώς και την πρόσβαση σε συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες από πλευράς του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου.

Μέσα από το σύστημα AegeanCuisine μελετούνται και σχεδιάζονται για τους προσεχείς μήνες δραστηριότητες και εκδηλώσεις προβολής τόσο στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου όσο και στην Αθήνα, όπως η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Κουζίνα του Αιγαίου» στην Αθήνα, η διεξαγωγή εβδομάδας ενημέρωσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αντίστοιχα, με τη συγκέντρωση πολλών επιχειρηματιών του κλάδου, η εβδομάδα έκθεσης επιλεγμένων προϊόντων και επιχειρήσεων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου σε εστιατόρια των Αθηνών ή στα ίδια τα νησιά με τη συμβολή των Δήμων και των τοπικών φορέων, και άλλες. Πιθανό θεωρείται επίσης το άνοιγμα επιλεγμένων Αθηναϊκών εστιατορίων στην αιγαιοπελαγίτικη οινογαστρονομία, με την ενσωμάτωση συνταγών από το λεύκωμα «Η Κουζίνα του Αιγαίου» στο μενού τους και ετικετών κρασιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στην κάρτα τους, όπως πρόκειται να γίνει για το μενού της Aegean Airlines στις πτήσεις εξωτερικού.


Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το KETA Νοτίου Αιγαίου,
Μάρτεν Νόρδενστρομ 4, Ερμούπολη, 84100
Τηλ.: +30 22810 89142, Φαξ: +30 22810 89145
Κιν.: +30 6936 721780
e-mail: gkal@keta-notioaigaio.gr
www.keta-notioaigaio.gr


Ενώ, μόλις προχθές αναρτήθηκε κι ένα πολύ .. νόστιμο αρθράκι σχετικά με την Σαντορινιά ΠΟΠ φάβα (η Σαντορινιά φάβα πιστοποιήθηκε!)

Με τίτλο “Η Φάβα… χωρίς λάκκο”
Διαβάζουμε ότι,
«Θρίαμβος της Φάβας». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εβδομάδας για πολλές εφημερίδες. Φάβα Σαντορίνης με τη… βούλα» γράφει η «Ελευθεροτυπία». «Η σαντορινιά έγινε προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» σημειώνουν τα «Νέα», ενώ το «Έθνος» υπογραμμίζει: «Η Φάβα Σαντορίνης είναι πλέον… ΠΟΠ!». «Το παραδοσιακό τοπικό προϊόν του αιγαιοπελαγίτικου νησιού απέκτησε προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και η αίτηση καταχώρησής του δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στο μητρώο για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε.» εξηγούν τα δημοσιεύματα. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που χαιρετίστηκε δεόντως στη Σαντορίνη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών, μίλησε για «δικαίωση των προσπαθειών», προαναγγέλλοντας νέα πρωτοβουλία για το τοματάκι.