Σάββατο, Φεβρουαρίου 27, 2010

(Όπα) είπα λέω…

Από τα δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις που μας στέλνουν οι βουλευτές της περιοχής μας μαθαίνουμε,

Για το περιεχόμενο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με
το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην οποία παρέστησαν μέλη της ΝΔ καθώς και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Κατα την διάρκεια της συνάντησης ο Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος και ειδικά στο ασφαλιστικό ζήτημα. Εξέφρασε προβληματισμούς για το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα ανέφερε οτι,
Το κόστος της λήψης αυτών των νέων επώδυνων μέτρων δεν επιμερίζεται, δεν συμψηφίζεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση, αυτή την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική να την εξαντλεί μόνο στην ενημέρωση και όχι στο κυνήγι ενόχων, εντός και εκτός χώρας, για να καλύψει τη δική της αβελτηρία, τη δική της κωλυσιεργία, τη δική της αδυναμία.


Επίσης, με ερώτησή του στην Βουλή, ο Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την ένονη
δυσαρέσκειά του για την αδικαιολόγητη τριχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Βρούτσης, μαζί με άλλους έντεκα νησιώτες βουλευτές κατήγγειλαν την Κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσον αφορά την αδικαιολόγητη διάσπαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και για την επιπόλαιη απόφασή της να «διαλύσει» επί της ουσίας το Λιμενικό Σώμα και μάλιστα αγνοώντας επιδεικτικά τις αντίθετες εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων με τη ναυτιλία φορέων.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής Κυκλάδων «Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος αποφέρει ετησίως 18 δις €, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα από τη ναυτιλία αγγίζει τα 916 €. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει - ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε - να πειραματιζόμαστε με αυτήν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα υπηρετεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και 90 χρόνια τώρα την εμπορική ναυτιλία, συντελώντας αποφασιστικά στην ανάδειξη της σε παγκόσμια υπερδύναμη».


Ενω,
Την πλήρη αντίθεσή τους στις Κυβερνητικές προθέσεις να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασαν με ερώτηση (6472/23-2-2010) που κατέθεσαν στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, μαζί με τέσσερις ακόμη νησιώτες βουλευτές.

Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, αλλά και δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, ο κ. Βρούτσης εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά του απέναντι σε ένα άδικο, εισπρακτικού χαρακτήρα και αντιαναπτυξιακό μέτρο, το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε, εάν εφαρμοστεί, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε ολόκληρη τη νησιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει με την ερώτηση του στον Υπουργό Οικονομικών, ότι η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος, Σαμοθράκη και Θάσος) θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) που ψήφισε η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε ουσιαστικά στο εθνικό φορολογικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία 92/77/ΕΟΚ για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών. Εξέλιξη, που αφενός αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα (λόγω της γεωγραφικής και μορφολογικής της ιδιαιτερότητας) και αφετέρου εξασφάλισε ένα ισχυρό (φορολογικό) κίνητρο, που συνέβαλε καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Ο βουλευτής Κυκλάδων υπογράμμισε, ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για πιθανή αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, φανερώνουν πρωτοφανή προχειρότητα και έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη νησιωτική Ελλάδα. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη πολιτική απόφαση, η οποία αντίκειται πλήρως με την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 101) να λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών.


Για διαπόμπευση της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και υπέρμετρη υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση προχθες (25.02.2010) στη βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γ. Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο βουλευτής Κυκλάδων, καταλόγισε βαριές ευθύνες στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους 6 μήνες στην οικονομία, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και μάλιστα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου η Ελλάδα δίνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική μάχη.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ρενβανσισμό, μικροψυχία και επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος, αφού με διάφορα επικοινωνιακά τρυκ -όπως η διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία -προσπαθεί μάταια να κρύψει τις σοβαρές εγγενείς αδυναμίες της και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Γεγονός, που αποδεικνύεται περίτρανα από την ατολμία και αναποφασιστικότητα που επιδεικνύει -εδώ και έξι μήνες τώρα- στη διαχείριση της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, στη δίνη της οποίας βρίσκεται σήμερα η χώρα.



Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα που έφερε το υπουργείο οικονομικών με τη μορφή του κατεπείγοντος την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, εξέφρασε με ομιλία του ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, ως γενικός εισηγητής της Ν.Δ., υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει την αύξηση του ΕΦΚ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η εν λόγω ενέργεια όχι μόνο δεν θα ευνοήσει την ανάπτυξη, αλλά θα χτυπήσει άμεσα το κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες, καθώς και το κόστος των μεταφορών (ΤΑΞΙ, μεταφορικές εταιρείες κ.α.). Γεγονός που αφενός θα κάνει την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική και αφετέρου θα μετακυλίσει το πρόσθετο κόστος στον πολίτη-καταναλωτή, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει με τις ενέργειες και την κερδοσκοπία, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλοντας σε προγενέστερο χρόνο την αύξηση του ΕΦΚ, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα σε όλους εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με αποτέλεσμα να κερδοσκοπήσουν περί τα 37 εκατ. € σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των Ελλήνων πολιτών. Γεγονός, που απέδειξε έμπρακτα παρουσιάζοντας στοιχεία από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες τελωνισμού καυσίμων της χώρας (Αγ. Θεοδώρων, Πειραιά και Θεσ/νικης), των οποίων ο καθημερινός Μ.Ο. των εισπράξεων από τον ΕΦΚ αυξήθηκε υπέρμετρα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

«Είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που ζητάμε απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες να βάλουν πλάτη και να δεχθούν μείωση του εισοδήματός τους, μείωση της σύνταξής τους και αύξηση της φορολογίας τους, κάποιοι να κερδοσκοπούν προκλητικά και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βρούτσης σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση- δεν περιλαμβάνεται πουθενά η αύξηση του ΕΦΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση ρητά και κατηγορηματικά κατήγγειλε την οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ ως αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή. Ως μια αύξηση που πλήττει τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Σήμερα, αντί όπως είχε υποσχεθεί να δώσει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δίνει αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.



Απο τα Δελτία Τύπου του Παναγιώτη Ρήγα μαθαίνουμε οτι,

.... στηρίζει όσο μπορεί τον Καλλικράτη «το παλευει δηλαδή» να πείσει -μεταξύ άλλων- τους Αντιπαριανούς και γενικώς τους Κυκλαδίτες να μην τον κοιτάνε με στραβό μάτι… (οχι τον ίδιο! τον Καλλικράτη...)

(πάντως, εδω που τα λέμε, έχουν κάτι το «μεγαλειώδες» οι ανακοινώσεις του βουλευτή..... διαβάζεις πχ το παρακάτω, που λέει πως «στο περιθώριο των αυξημένων κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων ο Βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε τα νησιά...» και όσο να ναι αισθάνεσαι, σου δημιουργείτε δηλαδή, μια υποχρέωση. Λές, ο άνθρωπος άφησε τη Βουλή για να έρθει να με δεί ... όσο κι αν είναι Σαββατοκύριακο και ποιός θέλει να κάθεται στην Αθήνα.. πόσο μάλλον μέσα στη βουλή....)

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουμε λάβει,

O κ. Ρηγας το περσμένο Σαββατoκύριακο επισκέφθηκε την Νάξο και την Αντίπαρο, όπου συμμετείχε σε Λαϊκή Συνέλευση που οργανώθηκε με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Ο κ. Ρήγας ενημέρωσε τους κατοίκους για την σπουδαιότητα της θεσμικής αλλαγής ενω είπε ότι η πρόταση που υιοθετεί η συντριπτική πλειοψηφία του Αντιπαριώτικου λαού για την διατήρηση της αυτoδιοικητικής αυτονομίας του νησιού πρέπει να τεκμηριωθεί με επιχειρήματα που θα αποδεικνύουν την δυνατότητα της Αντιπάρου να επιβιώσει σε ένα διαφορετικό, πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα δημιουργήσει στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ο «Καλλικράτης».
Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας ανέφερε οτι : «Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ λειτουργώντας σε συνθήκες εθνικής κρίσης παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της Χώρας προς το γκρεμό. Μολονότι τα μέτρα αυτά είναι επώδυνα, η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού τα στηρίζει γιατί τα θεωρεί δίκαια και αναμένει να είναι αποτελεσματικά.