Τρίτη, Μαρτίου 30, 2010

Sea Diamond, μπόλικες οι εξελίξεις, θα ξεκινήσουμε απο τις πιο "φρέσκιες" και θα πάμε στις πιο παλιές του πρόσφατου ιστορικού.
Κι όλ’ αυτά, λίγο πριν συμπληρωθεί η 3η επέτειος απο το ναυάγιο.


Την πιο πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί η πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για την Ανέλκυση του πλοίου, σύμφωνα με την οποία μας καλούν,

τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις 11 το πρωί, στον όρμο του Αθηνιού Θήρας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την επί της ουσίας απραξία της πολιτείας σχετικά με την Ανέλκυση και Απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond, της εταιρείας Louis Cruises, από την Καλντέρα της Σαντορίνης.

Για όλους τους Σαντορινιούς τα ψέματα τελείωσαν. Επιβάλλεται να
προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η μελέτη και υλοποίηση
Ανέλκυσης του ναυαγίου από τη θάλασσά μας. Η μοναδική στον πλανήτη μας
Καλντέρα της Σαντορίνης, και προστατευόμενη ως περιοχή Natura,
απειλείται με οικολογική καταστροφή.

Πέρασαν 3 χρόνια κοροϊδίας. Φτάνουν πια οι υποσχέσεις.
Απαιτούμε την Ανέλκυση του ναυαγίου και την προστασία της υγείας των
κατοίκων και της φυσικής μας κληρονομιάς που οφείλουμε να παραδώσουμε
στα παιδιά μας.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ
Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του εμπαιγμού των Θηραίων πολιτών


Λίγες μέρες νωρίτρα κι εντελώς αιφνιαδιαστικά
(τόσο που την ίδια μέρα ήταν προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση Δμοτικού και Επαρχειακού συμβουλίου με θέμα την αδράνεις που παρατηρείται λίγο πριν την 3η επέτειο απο το ναυάγιο )
το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβγαλε ανακοίνωση (την έχουμε ήδη αναρτήσει) στην οποία δεν κάνει πουθενά λόγο για ανέλκυση, ενω αναφέρεται στην συνεργασία που θα εχει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας (το οποίο επίσης δεν ήξερε τίποτα!) με την πλοιοκτήτρια εταιρία για την διασφάλιση της «καθαρότητας» της θαλάσσιας περιοχής γύρω απο το ναυάγιο, με την διατήρηση μεταξύ άλλων των φραγμάτων και τις μετρήσεις που θα συνεχίσουν να γίνονται.


Σε κανέναν όμως δεν αρέσανε (μα καθόλου...) αυτά που είπε η κ. Μπιρμπίλη για το βαπόρι...
Οπώτε την ίδια μέρα κατα την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, άπαντες οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν υπέρ της ανέλκυσης, εκδίδοντας μάλιστα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο θέτουν το επιτακτικό αίτημα της απομάκρυνσης του ναυαγίου.

Σύμφωνα με το κείμενο,

«Το Δημοτικο Συμβούλιο Θήρας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αιφνιδιάστηκαν απο την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναθέσει στο δεύτερο να υλοποιήσει πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία Louis Cruises, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δεχθεί τέτοια πρόταση. Αίτημα του Θηραικού λαού είναι η άμεση ανέλκυσηκαι απομάκρυνση του ναυαγίου απο την θάλασσά μας».
«Τα μέτρα αυτά» -συνεχίζει η ανακοίνωση- «έπρεπε να είχαν ληφθεί απο την επόμενη μέρα του ναυαγίου, και δεν αποτελούν οριστική λύση του προβλήματος. Άλλωστε η λήψη των μέτρων αποδεικνύει την επικινδυνότητα του ναυαγίου και την ευθύνη που συνεχίζει να φέρει η πλοιοκτήτρια εταιρία. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση της μελέτης ανέλκυσης και ο,τι άλλο προβλέπεται απο το Ελληνικό και Ευρωπαικό δίκαιο»
Στην ίδια ανακοίνωση, με αφορμή την συμπλήρωση 3 ετών απο το ναυάγιο, καλούνται στη Σαντορίνη οι αρμόδιοι υπουργοί, οι βουλευτές του Νομού και ο ΓΓ της ΠΝΑ, ενω ανακοινώνεται οτι θα ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών με εκπροσώπους της Πολιτείας.


Εμείς πάντος δυό τρείς περαστικούς που ρωτήσαμε την ώρα που περιμέναμε να αγοράσουμε σουβλάκια, μας είπαν οτι πολύ τους στεναχώρησε η κ. Τίνα γιατί την είχανε για οικολόγα, ενω ενας Πασόκος που πέρναγε εκείνη την ώρα και του φωνάξαμε να μας απαντήσει, έκανε οτι δεν άκουγε γιατί κι εκείνος πίστευε οτι η κ. Τίνα ήταν οικολόγα (και ψιλοεπαναστάτρια..!) και μάλιστα το έλεγε δημόσια -πριν τις εκλογές- οτι αμα βγεί το κόμμα της κ. Τίνας το βαπόρι θα μετακινηθεί (προς τα πάνω; προς τα κάτω; θα δείξει...)


Για το ίδιο θέμα, γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(νωρίτερα είχε ενημερωθεί οτι πρόκειται για βουλιαγμένο βαπόρι, διαφορετικά μπορεί και να μπερδευότανε και να νόμιζε οτι πρόκειται για «ακμαίο» κρουαζιερόπλοιο... γιατί μη νομίζετε κιόλας ο κάθε βουλευτής ξυπνάει και κοιμάται με τον πόνο μας..)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση
Μετά την ανακοίνωση των «μέτρων» του ΥΠΕΚΑ.

Με δυό λόγια ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι άλλα έλεγε το Πασόκ πρωτού γίνει κυβέρνηση, κι άλλα λέει μετά (πλήν όμως δεν τα λέει αλλιώτικα ο ίδιος άνθρωπος, διότι απ οτι θυμάμαι η κ. Μπιρμπίλη δεν έλεγε πρίν, μόνο ανακοίνωσε μετά..)

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε πως,
«Με τη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δείχνει ότι πάσχει από πολιτική αμνησία. Το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην Αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου του Sea Diamond, κατηγορούσε την κυβέρνηση για ολιγωρία και υποσχόταν στους κατοίκους της Σαντορίνης λαγούς με πετραχήλια.
Συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου 2008 ο τότε υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης δήλωνε οτι: «Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων προς αποφυγή και καταπολέμηση της ρύπανσης από τυχόν διαφυγούσες ποσότητες καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών, η άμεση απάντληση των καυσίμων, όπως και η ανέλκυση του ναυαγίου, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση της περιοχής. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα από το αρμόδιο Υπουργείο με στόχο την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης».

Σήμερα, ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ξεχνάει τις υποσχέσεις του, εγκαταλείπει με ευκολία τις προεκλογικές εξαγγελίες του και παρουσιάζει μία δήθεν «παρέμβαση» η οποία είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του. Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να καταλάβει ότι σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική χωρίς συνέπεια και αξιοπιστία δεν γίνεται. Και οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και ειδικά στους κατοίκους της Σαντορίνης γιατί εγκατέλειψε την υπόσχεση που είχε δώσει για ανέλκυση του ναυαγίου. Με ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα δεν δίνονται λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.»


Για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τις κ.κ. Υπουργούς , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τον κ.Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του Συριζα Αλέξης Τσίπρας, Θοδωρής Δρίτσας και Γρηγόρης Ψαριανός.

Σύμφωνα με το κείμενο
και τις ερωτήσεις,

Στις 5 Απριλίου 2010 συμπληρώνονται 3 χρόνια από τη βύθιση του Κ/Ζ Sea Diamond στον όρμο της Καλντέρας της Σαντορίνης.
Από την αρχή φορείς και κάτοικοι του νησιού, αλλά και των παρακείμενων νησιών ξεκίνησαν ένα διαρκή, πολύπλευρο και πολυμέτωπο αγώνα με αίτημα τη συνδυασμένη απάντληση των καυσίμων και την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση ουδέποτε επίσημα και ρητά αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της διπλής αυτής επιχείρησης. Αντίθετα μάλιστα. «… Αυτή είναι η υποχρέωση και σε αυτήν επιμένουμε», είχε με έμφαση δηλώσει επίσημα ο τότε Υφυπουργός Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. κ. Παν. Καμένος
Εν τούτοις, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποίησε μόνο το έργο της απάντλησης. Με δήλωση του όμως ο τότε Υπουργός Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. υποσχέθηκε ότι θα απευθυνθεί σε έγκυρους επιστημονικούς φορείς, καλώντας τους να τεκμηριώσουν ενδεχόμενη «ανάγκη περαιτέρω ενεργειών, όπως η ανέλκυση του πλοίου». Και επαναδεσμεύτηκε: «… Στην περίπτωση κατά την οποία η ανέλκυση κριθεί αναγκαία, θα προχωρήσουμε επιβάλλοντάς την – όποιο και αν είναι το κόστος της – σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τις αρχικές μας δεσμεύσεις».
Ουδεμία τέτοια μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας έκτοτε, αλλά όπως κατήγγειλαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για το SEA DIAMOND, παρά τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές τους κανείς δεν τους ενημέρωσε επίσημα ούτε και για τα αποτελέσματα της απάντλησης.

Όλα αυτά ως τις 18.03.2010. Οπότε τελείως αναπάντεχα το Υ.Π.Ε.Κ.Α. εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο αναθέτει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας να υλοποιήσει πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας της θαλάσσιας περιοχής της Σαντορίνης σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Luis Hellenic Cruises. Παραδέχεται δηλαδή το Υ.ΠΕ.ΚΑ εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει διαρκής απειλή και φαίνεται να επιβεβαιώνει τις γνώμες έγκυρων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που από την αρχή συνέκλιναν στην άποψη ότι η παραμονή του ναυαγίου στο βυθό της Καλντέρας, ακόμα και μετά την απάντληση των καυσίμων, θα ενείχε πολλαπλούς κινδύνους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ότι κάθε καθυστέρηση όχι μόνο θα πολλαπλασίαζε αυτούς τους κινδύνους αλλά και θα μεγιστοποιούσε τις δυσκολίες του έργου.

Παρόλα αυτά η κ.Υπουργός αποσιωπά πλήρως το ζήτημα της ανέλκυσης.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Εγκαταλείπει τελικά η κυβέρνηση το σχέδιο ανέλκυσης του κ/ζ Sea Diamond από τον βυθό της Καλντέρας;
2.Έχει λάβει υπόψη της η κυβέρνηση τα επιχειρήματα και την έγκυρη επιστημονική άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων;
3. Θα μεριμνήσει ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα αναλάβει τα έξοδα ανέλκυσης;


Αυτά, εν ολίγοις, σε οτι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, και για να κλείσουμε με κάτι ευχάριστο για να γελάσει λίγο το χειλάκι μας,
θυμήθηκα μια δήλωση η οποία μετράει τα χρονάκια της κι αυτή,

Δήμαρχος Θήρας 2007 (συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου) «όποιος νομίζει οτι θα γίνει «ήρωας» με το βαπόρι, θα την πατήσει»
(μάντης ήσασταν; οχι ,λέει, πολιτικός..)
Παρόλ αυτά, εχω μια απορία, άμα γίνει κανείς «οσιομάρτυρας» μετράει; Γιατί σε λίγο όπως μας πάνε, θα γίνουμε όλοι.. (πόσο μάλλον απο τα σταυροκοπήματα που κάνουμε, μη και τουμπάρει και πάει παρακάτω...)