Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2009

Συμπληρωματικό επι του στεγάστρου ….

Σε οτι αφορά την χθεσινή είδηση, σχετικά με τις νέες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηριού, οφείλουμε να διευκρινίσουμε οτι ,χθες, με την δημοσιοποίηση του θέματος απο τον Αθηναϊκό Τύπο, και προκειμένου να ενημερώσουμε άμεσα το αναγνωστικό κοινό της σελίδας μας, αναρτήσαμε τρία δημοσιεύματα, χαρακτηριστικά, της κατάστασης που εχει δημιουργηθεί.
Στην χθεσινή ανάρτηση δεν υπήρχαν σχόλια, αξίζει όμως να αναφέρουμε, ζώντας στο νησί και παρακολουθώντας το θέμα απο κοντά τα τελευταία χρόνια, οτι εκπλήσσει το γεγονός πως ζητήθηκε απο την πολεοδομία Θήρας ουσιαστικά να … παρανομήσει(!) εκδίδοντας άδεια εργασιών για μια περιοχή στην οποία απαγορεύεται και μάλιστα αυστηρά!
Όσο κι’αν η τοποθέτηση αυτή μπορεί να ξενίσει όσους θεωρούν οτι είναι ή θα ήταν αυτονόητο ένα «τόσο μεγάλο δημόσιο έργο» να μπορεί να υπερβαίνει την γραφειοκρατία του Νόμου, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι ετσι. Και, πόσο μάλλον τα δημόσια έργα οφείλουν να σέβονται και να τηρούν την -σε ορισμένες περιπτώσεις «τυπολατρική»- γραφειοκρατία των Νόμων.
Στην προκειμένη περίπτωση ,λοιπόν, ζητήθηκε απο την πολεοδομία Θήρας να κάνει τα «στραβά μάτια» στην διάταξη που ορίζει οτι στην συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, εκδίδοντας την σχετική άδεια. Πράγμα, που όπως είπαμε ήταν αδύνατο να γίνει.

Υπενθυμίζουμε, οτι για την έναρξη των αρχικών εργασιών για την κατασκευή του στεγάστρου είχε εκδοθεί Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα από τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Λαλιώτη ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια.
Το ερώτημα, κατά συνέπεια και συνέχεια των πραγμάτων στην παρούσα φάση, είναι,
γιατί δεν έγινε ή δεν γίνεται το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση όπου προφανώς απαιτείται νέο Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα με την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού.