Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009


Νέα δεδομένα (νέα προβλήματα και νέα εμπλοκή) δημιουργεί η απόφαση της πολεοδομίας Θήρας να αρνηθεί να εκδώσει την σχετική άδεια στην αναθεωρημένη μελέτη για την αποκατάσταση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου.

Η είδηση δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές εφημερίδες ενώ η απορία που -εύλογα- δημιουργείται είναι πως ξεκίνησαν και προχώρησαν στο παρελθόν οι εργασίες με δεδομένο το πρόσφατο αιτιολογικό της πολεοδομίας σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπονται στην περιοχή έργα διότι η περιοχή είναι αρχαιολογική -και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση-
Και γιατί ενώ παρελθόν είχε εκδοθεί Ειδικό Προεδρικό Διάταγμα από τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Λαλιώτη ώστε να ξεπερασθούν τα εμπόδια, δεν γίνεται το ίδιο και σήμερα;

Από τον σημερινό Τύπο :


Κλειστός επ' αόριστον φαίνεται πως θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Θήρας, αφού η αρμόδια Πολεοδομία αρνείται να εκδώσει τη σχετική άδεια με το (απίστευτο) αιτιολογικό ότι η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση...

Σύμφωνα με το Βήμα, με το σκεπτικό αυτό η Πολεοδομία Θήρας αρνήθηκε να παραλάβει από την ανάδοχο εταιρεία τη νέα μελέτη για την αποκατάσταση του στεγάστρου.

Η Πολεοδομία εμφανίζεται να αγνοεί όχι μόνο το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί αλλά και τις προηγούμενες άδειες που η ίδια η υπηρεσία είχε εκδώσει.

Συγκεκριμένα, επειδή στην περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο.

Η Πολεοδομία Θήρας εξέδωσε οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του παλαιού στεγάστρου, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια.

Η μελέτη για το νέο στέγαστρο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του και γι' αυτό στην οροφή θα τοποθετηθεί και θα γίνει και φύτευση.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=987968&lngDtrID=253


Εμπλοκή για το στέγαστρο Ακρωτηρίου
Η Πολεοδομία Θήρας επικαλείται Π.Δ. (του 1990) το οποίο απαγορεύει να χτιστεί οτιδήποτε στην περιοχή
Της Γιωτας Συκκα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. Παλινωδίες. Εκεί που περίμεναν όλοι πως η υπόθεση του στεγάστρου του Ακρωτηρίου έφτασε στο τέλος της, νέα εμπλοκή μπλοκάρει την αποκατάστασή του.

Ο σχετικός φάκελος μπορεί να ήταν έτοιμος από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, με τις απαραίτητες σφραγίδες των τεχνικών υπηρεσιών του, όμως η Πολεοδομία Σαντορίνης χθες το πρωί δεν τον έκανε δεκτό. «Δεν τον παρέλαβαν καν», είπε στην «Κ», ο Τ. Χαρμαντάς εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο. «Περάσαμε χίλια κύματα να φτάσουμε ώς εδώ και τώρα έχουμε πάλι νέα εμπλοκή».

Προεδρικό Διάταγμα
Σύμφωνα με όσα μας είπε, η Πολεοδομία αρνήθηκε να παραλάβει τον φάκελο, επικαλούμενη Π.Δ. (του 1990) το οποίο απαγορεύει να χτιστεί οτιδήποτε στην περιοχή. «Υπάρχει όμως η διυπουργική απόφαση με όρους δόμησης ειδικά για το έργο, βάσει της οποίας εκδόθηκε και η αρχική άδεια το 2001. Η αίτησή μας αφορά την αναθεώρηση της παλιάς αδείας. Σήμερα όμως (σ.σ.: χθες), η υπάλληλος μας είπε ότι υπερισχύει το Π.Δ. της διυπουργικής απόφασης. Οτι εκεί δεν μπορεί να χτιστεί τίποτε, επομένως δεν υπάρχει πληρότης στην υποβολή και έτσι δεν έγινε η παραλαβή του φακέλου».

Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟ δηλώνει έτοιμο. Ο διευθυντής Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Ν. Λιβιεράτος και οι συνεργάτες του (τμηματάρχες των αρχιτεκτονικών, στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών) με την επιστημονική συνεργασία του Τεχνικού Συμβούλου της Διεύθυνσης Κ. Λιόντος και Συνεργάτες (ειδικοί επιστήμονες στους οποίους ανατέθηκε ο έλεγχος της νέας στατικής μελέτης του έργου για την «Ανάδειξη, διαμόρφωση και αντικατάσταση στεγάστρου αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου Θήρας»), ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης που εκπροσωπεί τον Τεχνικό Σύμβουλο Διοίκησης, ήλεγξαν όλοι μαζί τον φάκελο με τη βοήθεια βέβαια και του ανασκαφέα, Χρίστου Ντούμα. Όλες τις λεπτομέρειες του φακέλου που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία κατασκευής του έργου J & P - ΑBAΞ Α.Ε. που εκπόνησαν οι Βρετανικοί οίκοι OVE APUP και ATKINS.

Υπενθυμίζουμε πως η μελέτη αυτή που αφορά την αλλαγή του στατικού φορέα και της σεισμικής μόνωσης (αντί για χωροδικτύωμα και εφέδρανα προβλέπει μεταλλικά πλαίσια και άρθρωση αντίστοιχα), εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ, χωρίς να αλλάξει η αρχιτεκτονική σύλληψη (ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του αρχιτέκτονα) όπως και οι αρχαιολογικές διαδρομές επίσκεψης. Η ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξ αρχής είχε τονιστεί πως θα εξυπηρετήσει την Πολεοδομία, η οποία ζήτησε την έγκριση δημόσιας υπηρεσίας. Τώρα την εξασφάλισε διπλά: Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και υπουργείο Πολιτισμού μαζί. Ωστόσο, η υπόθεση πάλι περιπλέκεται.

Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα. Αφού η Πολεοδομία βασίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν επιτρέπει στην περιοχή έργα παρά μόνο υδατοδεξαμενές, πώς κατασκευάστηκε το στέγαστρο;

Ισχύει ή άδεια ή όχι; Κι αν όχι, πώς αναθεωρήθηκε το 2005;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100050_19/02/2009_303988


«Οχι» της Πολεοδομίας για το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Θήρας
Αρνήθηκε να παραλάβει τη νέα μελέτη επισκευής του ώστε να «απελευθερωθεί» ο αρχαιολογικός χώρος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑΘΕΡΜΟΥ

Αυτό το στέγαστρο πότε θα γίνει; Τραγελαφικές καταστάσεις διαδραματίστηκαν χθες το πρωί όταν η ανάδοχος εταιρεία (J&Ρ- Αβαξ) για την κατασκευή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου πήγε να καταθέσει στην Πολεοδομία Θήρας τη νέα μελέτη για την αποκατάστασή του. Εκεί η προαναφερόμενη υπηρεσία αρνήθηκε να τη δεχθεί με το αιτιολογικό ότι η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση. Μόνο που αυτός ο νόμος ίσχυε ανέκαθεν. Προκειμένου μάλιστα για την κατασκευή του στεγάστρου- την αντικατάστασή του, για την ακρίβεια- είχε εκδοθεί ειδικό προεδρικό διάταγμα. Αλλωστε η Πολεδομία Θήρας είχε εκδώσει και παλαιότερα άδειες. Πώς αλλιώς θα είχε κατασκευαστεί το στέγαστρο;

«Πρόσφατα έγινε η θεώρηση των τεχνών της αναθεωρημένης μελέτης της αναδόχου εταιρείας. Αυτό που απομένει τώρα είναι τα τεύχη αυτά να κατατεθούν από τον ανάδοχο στην Πολεοδομία Σαντορίνης προκειμένου μετά την έγκριση να ξεκινήσουν οι εργασίες» ανέφερε μόλις προ ολίγων ημερών ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνέντευξή του. Προφανώς δεν ήταν καλά ενημερωμένος. Κύκλοι του υπουργείου παρέπεμπαν έτσι χθες στην Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία εκτελεί το έργο έχοντας υπογράψει τη σύμβαση με την ανάδοχο J&Ρ- Αβαξ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η Αρχαιολογική Εταιρεία δεν είναι σε θέση να επέμβει σε δημόσιους φορείς.

Στην περιοχή όντως απαγορεύεται η δόμηση- παρ΄ ότι είχε κατασκευαστεί προ πολλών ετών, επί Σπυρίδωνος Μαρινάτου, ένα εργοταξιακό στέγαστρο για την προστασία των αρχαιοτήτων-, γι΄ αυτό και οι τότε υπουργοί κκ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο. Η Πολεοδομία Θήρας λοιπόν είχε εκδώσει οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν από το δυστύχημα, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;

Εχουν περάσει τριάμισι χρόνια από την πτώση τμήματος του στεγάστρου με τραγική συνέπεια τον θάνατο ενός επισκέπτη. Το ζήτημα έλαβε διεθνείς διαστάσεις, το ίδιο και η προσπάθεια ανεύρεσης των αιτίων, μελέτες επί μελετών έγιναν αυτό το διάστημα, δικαστικές διαμάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει φυσικά κλειστός και τώρα που η υπόθεση έφθασε σε ένα τέλος- αρχή του τέλους, για την ακρίβεια- η Πολεδομία της Θήρας αρνείται να παραλάβει την αναθεωρημένη μελέτη με την οποία θα καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει η επισκευή του στεγάστρου.

Η συγκεκριμένη μελέτη, πάντως, την οποία είχε ζητήσει η ανάδοχος εταιρεία από τους βρετανούς μελετητές Οve Αrup & Ρartners, ενώ τον έλεγχό της πραγματοποίησε ο οίκος Αtkins, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (29.7.2008). Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αναμένεται να ενισχυθούν τα μισά περίπου από το σύνολο των 94, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του κ. Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του. Ετσι θα τοποθετηθεί στην οροφή χώμα πάχους 8 εκατοστών, ενώ θα γίνει και φύτευση. Το έργο, εφόσον υπάρξει απεμπλοκή από το νέο πρόβλημα και αρχίσουν οι εργασίες, θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο.

http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=255903