Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

Τις ελλείψεις γιατρών από την Σαντορίνη επεσήμανε με παρέμβασή του σήμερα στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 ο πρόεδρος της κοινότητας του Πύργου Αντώνης Καραμολέγκος. Αφορμή για την παρέμβαση ήταν το ότι χθες, δεν πήγε αγροτικός γιατρός στο ιατρείο του Πύργου για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του χωριού με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι άνθρωποι … μάταια να περιμένουν έξω από το ιατρείο προκειμένου να γράψουν φάρμακα ή να εξεταστούν. Το κενό δημιουργήθηκε εξ αιτίας της νόμιμης άδειας του αγροτικού γιατρού που εξυπηρετεί την περιοχή αλλά και λόγο των αυξημένων αναγκών που υπήρχαν εκείνη την ώρα στο Κέντρο Υγείας.

Κάνουμε ότι μπορούμε, προσπαθώντας να υπερβούμε ακόμη και τις αδυναμίες του
-γραφειοκρατικού- συστήματος απάντησε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Ματθαίος Δαρζέντας ο οποίος μας ενημέρωσε για την αδυναμία της υγειονομικής μονάδας του νησιού να στείλει χθες γιατρό στον οικισμό. Ο κ. Δαρζέντας με αφορμή το περιστατικό αναφέρθηκε στις κωλυσιεργίες που εμφανίζονται κατά καιρούς στην λειτουργία της μονάδας, μιας και όπως ,χαρακτηριστικά, ανέφερε «εκεί που νομίζεις
-ύστερα από χρονοβόρους γραφειοκρατικούς αγώνες και διαδικασίες- ότι έχεις καλύψει τις θέσεις του οργανογράμματος του Κέντρου Υγείας κι ότι όλα πάνε καλά, εκεί εμφανίζονται μεγάλες ελλείψεις λόγο μεταθέσεων των γιατρών» Ο κ. Δαρζέντας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή από το Κ.Υ. λείπουν τρείς νοσοκόμες κι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για την λειτουργία του Κ.Υ. το καλοκαίρι οπότε και οι ανάγκες είναι αυξημένες.
Τουλάχιστο μπορούμε να ελπίζουμε ότι δεν θα «τρέχουν» κυριολεκτικά και φέτος το καλοκαίρι σύλλογοι και φορείς του νησιού να προσλάβουν νοσηλεύτριες για να συνδράμουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας….

Πάντως βλέποντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία ο χώρος της υγείας ,άλλωστε μαθαίνουμε ότι από αύριο ξεκινούν 48ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας ενώ παγώνουν και πάλι οι προμήθειες των νοσοκομείων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα ,προφανώς, δημιουργούνται από τον τρόπο που διαχειρίζεται το «σύστημα» η διοίκηση του χώρου της υγείας….