Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2009

Από σχετικά πρόσφατες ανακοινώσεις που έχουμε λάβει μαθαίνουμε ότι,

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΚΕΘ,
το Σάββατο 21/11και την Κυριακή 22 ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Καμάρι το εργαστήρι θεάτρου δρόμου με εκπαιδευτή τον κ. Βαζαίο Κωνσταντίνο και με σκοπό την δημιουργία καλλιτεχνικής ομάδας θεαμάτων. Το πρόγραμμα μαθημάτων συνοδεύτηκε από εκπαιδευτικό υλικό προσφορά των καταστημάτων «lazydayz» www.lazydayz.gr

Το αντικείμενο διδασκαλίας είναι η επαφή των μαθητών με παιχνίδια ισορροπίας όπως μπάλες, κορύνες, κινέζικη σβούρα, κορδέλες περιστροφής, ξυλοπόδαρα κ.α, ενώ τα παιδιά με το παιχνίδι μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους ενώ εκπαιδεύουν τα ατομικά και τα ομαδικά τους αντανακλαστικά.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΔΗΚΕΘ στο 2286031075



Ανακοίνωση – φωτογραφικό αφιέρωμα με θέμα την «Εορτή της Παναγιάς των Εισοδίων στη Σαντορίνη» μας έστειλε ο κ. Μανόλης Λιγνός εκδότης της εφημερίδας θηραϊκά νέα.

Το κείμενο μας υπενθυμίζει πολλές από τις … πολλές εκκλησίες της Σαντορίνης που γιόρτασαν προχθές..

Το κείμενο,
Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Σαντορίνη πανηγυρίζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αφού στα περισσότερα χωριά υπάρχουν μεγαλόπρεποι ναοί ή γραφικά εξωκκλήσια.

Την τιμητική τους έχουν η Μεσιανή, η παλιά εκκλησιά στο κέντρο του Καστελιού του Εμπορείου, η Παναγιά ψηλά στο Καστέλι του Πύργου, η εκκλησία της Τρανής Παναγιάς στο Μεγάλο Χωριό με τα πολλά ρωσικά κειμήλια, η Παναγιά η Μαλτέζα στο Ημεροβίγλι, που ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή τους από τους σεισμούς αλλά κοσμείται από το εξαιρετικής τέχνης τέμπλο με τις παλιές εικόνες και τα σκεύη που διασώθηκαν, το Μετόχι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας Αμοργού στην περιοχή Μοναστήρι στην Οία, η Γλυκογαλούσα στον Καρτεράδο στέκει και δεσπόζει του χωριού και υπήρξε παλιότερα ενοριακός ναός, στην Αγριλιά της Θηρασιάς ο επιβλητικός ναός με την πρωτότυπη εξωτερική διακόσμηση συγκεντρώνει τους προσκυνητές, ενώ στο Ακρωτήρι η Παναγιά του Μπάλου, λόγω «επεμβάσεων» έχασε την γραφικότητά της, που διακρίνεται στην παλιά φωτογραφία.

Επίσης η βυζαντινή Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό ακτινοβολεί σ ολόκληρο το Αιγαίο τη λαμπρότητα της ημέρας και είναι το επίκεντρο της γιορτής.



Την έντονη ανησυχία του για τις επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε Κυκλάδες και στο Αιγαίο γενικότερα που κινδυνεύουν να διακοπούν, καθώς και την μείωση των προβλεπόμενων από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού πιστώσεων για τις άγονες γραμμές, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Συνοψίζοντας την ανακοίνωση,
Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες σύστασης του αρμόδιου φορέα που ασχολείται με τη διαχείριση των ακτοπλοϊκών θεμάτων (Επανασύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών και κατανομή αρμοδιοτήτων) και υπογραμμίζει ότι οι πρόχειρες λύσεις, όπως η παράταση των επιδοτούμενων δρομολογίων κατά ένα μήνα, δεν αρκούν για να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Αιγαίο,
ενώ ρωτά για,
Τις ενέργειες που προτίθενται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη μείωση των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών συνδέσεων
Την πιθανότητα να μειωθούν οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμό του 2010.
Τα δρομολόγια που αναμένεται να διακοπούν στην ενδεχόμενη μείωση των ανωτέρω πιστώσεων






Μερικοί άνθρωποι προκαλούν έντονα πάθη….
Κρίμα
που δεν λάβαμε την πρόσφατη ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πασοκ με θέμα την αποχώρηση του κ. Κόκκινου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου…
Συνήθως, αυτού του Τύπου οι επιστολές των Πασόκων είναι εντελώς σουρεαλιστικές (έχουν φοβερούς τίτλους) και γενικώς ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο…

Το σήκωσε το γάντι όμως ο κ. Κόκκινος την απάντηση του οποίου λάβαμε κανονικότατα, και στην οποία κάνει λόγο για
α) «πολιτικούς καλαμοκαβαλάρηδες», συντάκτες της αλαζονικής και γεμάτης ψέματα ανακοίνωσης της Ν. Ε. Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
β) μετρημένα (ευτυχώς) στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ που πριν πεντέμισι χρόνια κυκλοφορούσαν σαν «βρεγμένες γάτες», είχαν κρυφτεί από «προσώπου γης» ενώ σήμερα προκαλούν

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κόκκινος αναφέρεται και στην μη τοποθέτηση των νέων ΓΓ των Περιφερειών από την Κυβέρνηση κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη ολιγωρία την ώρα που τρέχουν δεκάδες ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα….



Στο ίδιο θέμα αναφέρεται με επιστολή του και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για « πρωτοφανή προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της τοποθέτησης των νέων Γενικών Γραμματέων που αναστέλλει την ανάπτυξη της χώρας»





Μα φυσικά και είναι αλήθεια! (καλά, αστείο σας φάνηκε;!)
Φυσικά και (θα) είναι … γεγονός προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την παρουσίαση βιβλίου του κ. Ανωμερίτη με θέμα την εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης στην Οία.
Ο κ. Ανωμερίτης μελέτησε τον ναό και έγγραψε βιβλίο με θέμα την ιστορία του και την πορεία του στον χρόνο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος και θα παρουσιαστεί στην Σαντορίνη απόψε Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις 18.45 στο Μπελλώνειο (υπάρχει σχετική αναλυτική ανάρτηση)


Επίσης, από την Κοινότητα της Οίας μας ενημερώνουν ότι,

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Ανωμερίτη «Η Αγία Αικατερίνα Οίας – Ένας άτρωτος στους αιώνες Πατριαρχικός Σταυροπηγιακός Ναός», για πρώτη φορά φέτος η εορτή της Αγίας Αικατερίνας στην Οία θα λάβει ιδιαίτερη λαμπρότητα ανήμερα της εορτής της την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009.

Έτσι εκτός από τον Μέγα εσπερινό την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 16:00, θα τελεσθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Λειτουργία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου το πρωί, χοροστατούντων: του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφανίου και
του Μητροπολίτη Μίλητου κ.κ. Αποστόλου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μετά την Αρχιερατική λειτουργία θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου αυτού, το οποίο παρουσιάζεται την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 18:45 στην αίθουσα διαλέξεων του Μπελώνειου Ιδρύματος στα Φηρά, ο κ. Γ. Ανωμερίτης, μαζί με τον εκδότη του βιβλίου (Εκδόσεις Μίλητος) κ. Νίκο Χαϊδεμένο και το σημερινό ιδιοκτήτη του ναού κ. Μανώλη Δαρζέντα επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, στον οποίο και παρέδωσαν ειδικό ανάτυπο του βιβλίου.
Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε στο Πατριαρχείο χαρακτήρισε το βιβλίο «εντυπωσιακό» και εξέφρασε τη χαρά του για την αποκάλυψη ενός αγνώστου και τόσο παλαιού Πατριαρχικού – Σταυροπηγιακού ναού στη Σαντορίνη, ευλογημένου με σιγίλλια δυο εκ των προκατόχων του (1939-44 και 1760) και τα οποία είναι καταχωρημένα στον Κώδικα Πατριαρχικών Αποφάσεων (Σιγιλλίων) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως προέκυψε από έρευνα του ιστορικού αρχείου και της βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου.