Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

Πολύ σημαντική για το νησί η λειτουργία δυό ειδικών σχολείων, του "Σχολείου Δευτερης Ευκαιρίας" και του "Ειδικού Σχολείου Θήρας"


Θέματα εκπαιδευσης φιλοξενεί στο κύριο άρθρο της γι αυτον τον μήνα η εφημερίδα του "Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης" Santorini Times, και πιο συγκεκριμένα παρουσιάζει δυό σχολεία που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες αλλά και ανάγκες του πλυθυσμού του νησιού.

Πρόκειται για το σχολείο "Δευτερης Ευκαιρίας" το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες άνω των 18 ετών οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της βασικής υποχρεωτικής τους εκπαιδευσης και επιθυμούν να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. Το σχολείο θα λειτουργήσει την φετινή εκπαιδευτική χρονιά 2009 -2010 για δευτερη συνεχόμενη χρονιά με δύο τμήματα, όσων προήχθησαν απο την πρώτη τάξη καθώς και όσων εγγραφούν φέτος. Αυτό που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι πως το σχολείο "Δευτερης Ευκαιρίας" ναι μεν παρέχει στους αποφοίτους του απολυτήριο Γυμνασίου, πλήν όμως δεν πρέπει να συγχέεται με το Γυμνάσιο που απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, μιας και το Σχολείο Δευτερης Ευκαιρίας εχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο σπουδών και κύκλο μαθημάτων που δίνουν έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων σύμφωνα πάντοτε με τις ανάγκες των ενήλικων μαθητών του. Άλλωστε, τα μαθήματα και οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται στο Σχολείο ενω η φοίτηση είναι δωρεάν. Το "Σχολείο Δευτερης Ευκαιρίας" περιλαμβάνει διετή φοίτηση, τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες 16.30 - 20.30 για 25 ώρες την εβδομάδα, ενω φιλοξενείται στο Γυμνάσιο των Φηρών. Ο θεσμός των σχολείων "Δευτερης Ευκαιρίας" είναι σχετικά καινούργιος στην Ελλάδα κι έρχεται να καλύψει ενα σοβαρό ,όπως αποδείχτηκε κενό, που υπήρχε στην ελληνική κοινωνία, μιας και αρκετοί πολίτες δεν είχαν την δυαντότητα να ολοκληρώσουν την βασική υποχρεωτική τους εκαπαιδευση. Πέρυσι ξεκίνησε τη λειτουργία του στο νομό Κυκλάδων το "Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας", με έδρα τη Σύρο και υπευθυνο διευθυντή τον Μανώλη Αργυρό και τμήματα εκτός έδρας στα νησιά Τήνο, Νάξο και Θήρα.Στο σχολειό του νησιού μας, πέρσυ φοίτησαν και ... αποφοίτησαν και οι 17 μαθητές του σχολείου οι οποίοι προάγονται στην τελευταία τάξη, ενω οι εγγραφές πρωτοετών ολοκληρώθηκαν στο τέλος Σεπτεβρίου εκτός κι αν υπάξνουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, ενω στις αρχές του μήνα στην Σαντορίνη βρέθηκε ο κ. Αργυρός για να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συνεντευξεις με τους .. υποψήφιους μαθητές. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για το Δήμο Θήρας, 3ο Γραφείο Β/θμιας Εκπαίδευσης, τηλ 22860-23990 και στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θήρας, κο Λευτέρη Καφιέρη, τηλ. 22860-31075Αξίζει τέλος να αναφέρουμε οτι με τον θεσμό του σχολείου Δευτερης Ευκαιρίας εχει αναλυτικότατα ασχοληθεί ενας συμπατριώτης μας, ο κ. Ιωσήφ Πέρρος ο οποίος επάνω στο θέμα, στην εφαρμογή του θεσμού στην Ελλάδα, εχει εκπονήσει την διπωματική του εργασία. και μιας και πρόκειται για μια λεπτομερέστατη, επίπονη και αξιόλογη δουλειά, η εφημερίδα είναι στην διάθεση όσων ενδιαφερθούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Πέρρο ώστε να την διαβάσουν και να την αξιοποιήσουν.