Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009


Όλα κι όλα ή …
Ένα στα τρία …


Ένα από τα τρία παρακάτω κείμενα είναι γραμμένο από γυναίκα (ε, από κάπου έπρεπε να πιαστώ να ξεκινήσω..!)
Οι γυναίκες γράφουν όμορφα. και διαβάζουν όμορφα και μιλούν όμορφα και κάνουν πολλά πράγματα πολύ όμορφα. πόσο μάλλον όταν δουλεύουν στο σπίτι τους και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. οι γυναίκες δεν υπουργευουν μόνον όμορφα. είμαι δηλαδή σίγουρη ότι κι όταν κληθούν να το κάνουν, το κάνουν μια χαρά.
Πλήν όμως, το ξάφνιασμα για τις πολλές γυναίκες υπουργούς με … ξαφνιάζει!
Γιατί απορείτε; Πέρα από αναμενόμενο, λόγο και του διεθνούς κλίματος, είναι και… φυσιολογικό. Πιο πολύ θα με παραξένευε μια γυναίκα υδραυλικός παρά υπουργός.

Τα τρία κείμενα που ακολουθούν καλωσορίζουν και υποδέχονται την νέα κυβέρνηση στην … πραγματικότητά της! στην πραγματικότητα στην οποία καλείται να λειτουργήσει. Να επιβιώσει αρχικά, κι αν μπορέσει, να εφαρμόσει και το πρόγραμμά της, εχει καλώς….
Είναι τρία ενδιαφέροντα κείμενα (τα τυχαία πρώτα τρία, είναι η αλήθεια) στα βασικά σημεία των οποίων είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει κανείς. Μέχρις εδώ όλα καλά.

Πλήν όμως, μήπως είμαστε, μήπως κάποιοι είναι λίγο έως πολύ υπερβολικοί ή ακόμη και γραφικοί στο θέμα της «διαφθοράς»; Μήπως; Και φοβάμαι μην φτάσουμε -και μην φτάσουν και οι νέοι υπουργοί- σε ένα σημείο να κυνηγάνε -διεφθαρμένα- φαντάσματα(!) παραμερίζοντας την παραγωγή έργου.

Και για να γίνω σαφής, φοβάμαι μην την πατήσει γενικώς η κυβέρνηση Παπανδρέου σαν την κυβέρνηση Καραμανλή, κι αντί οι υπουργοί να κοιτάξουν να ανακουφίσουν τον πολίτη, να ψάχνουν όλοι μαζί να βρουν και να τιμωρήσουν τον κακό πολίτη.

Κι, εχω την αίσθηση ότι ώρες ώρες, μιλάμε τόσο θεωρητικά για την «διαφθορά»…. Τόσο που χάνουμε την ουσία και φτάνουμε σ ένα σημείο να κοροϊδευόμαστε όλοι μεταξύ μας. …
Κι ακόμη χειρότερα, και μακριά από μας, να κυνηγιόμαστε μεταξύ μας …

Το ότι η δημόσια διοίκηση χρειάζεται νέους ανθρώπους είναι γεγονός.
Πέμπτη μεσημέρι. Στην ίδια θέση στην ίδια υπηρεσία. Άλλη εξυπηρέτηση είχα πριν από κανα μήνα από έναν νέο ,συνομήλικό μου, υπάλληλο, άλλη από τον γηραιό αντικαταστάτη του. στην πρώτη περίπτωση, είχαμε κι ένα σωρό άλλα πράγματα να πούμε. Στην δεύτερη τίποτε. Ειλικρινώς τίποτε. Είναι από τις περιπτώσεις που κρατάς το στόμα σου κλειστό γιατί ότι και να πείς το βρίσκεις μπροστά σου….
Αυτό είναι η διαφθορά. για μένα…

Α, και επίσης σοβαρά διεφθαρμένος, άρρωστος άνθρωπος δηλαδή, παλαβός, είναι αυτός που με δουλοπρέπεια πηγαίνει και δίνει το φακελάκι στον δημόσιο γιατρό και λειτουργό γενικώς… αυτόν τον πολίτη πρέπει να «σηκώσουμε» κι οχι να κυνηγάμε φαντάσματα. …

Ειλικρινώς φοβάμαι… καλοπροαίρετα δηλαδή. νοιάζομαι μην την πατήσει η νέα κυβέρνηση!
Δεν «φοβάμαι» με την έννοια ότι καιροφυλακτώ και κοιτάζω πότε θα πέσει ο ένας ή ο άλλος στη λακκούβα για να γίνω προφήτης και να το … φχαριστηθώ…
καθένας και παντού με το παιχνιδάκι του…

Προσωπικά, μια χαρά μου φαίνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα και μακάρι να πετύχει. Κι εμείς εδώ θα είμαστε να γράφουμε τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει.
Καμια φορά τα πράγματα είναι και απλά.

ΥΓ επί του θέματος.
Κι ο Τύπος μπορεί να θεωρηθεί «διεφθαρμένος». Ο κάθε επαγγελματίας λέει και γράφει αυτό που τον συμφέρει. Έτσι έχουν τα πράγματα. Δεν βλέπω όμως κανέναν να ενοχλείτε...

Οι τρεις γνώμες…

Να σπάσει το κράτος
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Aξίζει ο Ελληνας πολίτης το καλύτερο; Εχει ο «πελάτης» δίκαιο όταν ζητάει τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης; Ανταποκρίνεται η ποιότητα του δημόσιου κρατικού αγαθού στην τιμή που πληρώνει ο φορολογούμενος; Τα ερωτήματα αυτά ήταν πίσω από την προσαγόρευση Παπανδρέου προς το πρώτο υπουργικό «του» συμβούλιο. Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήσαν κάποτε ικανοποιητικές, συχνά προφανείς, ορισμένες εξαιρετικές.
Για την συνέχεια πατήστε εδώ….


Υπουργεία ευφημισμών
Tου Παντελη Μπουκαλα
Με το πρώτο ΠΑΣΟΚ, το 1981, είχαμε «τον λαό στην εξουσία». Με το τωρινό ΠΑΣΟΚ κάναμε άλμα τεράστιο κι έχουμε έτσι «τους αντιεξουσιαστές στην εξουσία», όπως τουλάχιστον είπε ο πρωθυπουργός πλέον Γ. Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Και ακριβώς επειδή πια εξουσιάζουν οι αντιεξουσιάζοντες, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ή έστω, εκδημοτικισμένο για να ηχεί φιλολαϊκότερο, Δημόσιας Τάξης. Τώρα πια μας πρέπει Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επικεφαλής του ετέθη αυτονοήτως ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποδεδειγμένα αντιεξουσιαστής αν όχι αναρχοαυτόνομος, επί των υπουργικών ημερών του οποίου, όπως καλά θυμούνται όσοι δεν βιάζονται να λησμονήσουν, τα ΜΑΤ, ευγενέστατα, ούτε συνταξιούχους γηροκομούσαν έξω από το Μαξίμου ούτε σπαταλούσαν τα πολύτιμα δακρυγόνα τους στην κεφαλή φοιτητών, μαθητών και λοιπών διαμαρτυρομένων.
Για να διαβάσετε την συνέχεια πατήστε εδώ…


Η σημειολογία της επανίδρυσης
Tης Τασουλας Καραϊσκακη
O κ. Παπανδρέου, έδειξε, ευθύς εξαρχής, ότι γνωρίζει άριστα τη σημειολογία της αλλαγής για την οποία μιλούν προεκλογικά όλοι οι ηγέτες. Εφοδίασε με πλήθος σημαίνοντα (σε επίπεδο λέξεων και κινήσεων, όπως αυτή της κατάργησης των επιτροπών στα υπουργεία) την περιλάλητη επανίδρυση του κράτους και κέρδισε τις εντυπώσεις – την πρώτη γερή παρτίδα στην πολιτική σκακιέρα. Την οργανωμένη με φορμαλιστική ακρίβεια «έφοδο» στο πεδίο των εντυπώσεων άρχισε με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων προς τους Οικολόγους Πράσινους και τη Μαρία Βασιλάκου για ανάληψη της ευθύνης του υπ. Περιβάλλοντος. Η άρνηση αμφοτέρων, απλώς αποκάλυψε την (μάλλον ηθελημένη) προχειρότητα της πρότασης. Στόχος, ίσως να σημειωθούν προθέσεις, να γίνει ένας υπαινιγμός για του τι είναι ικανός να επιχειρήσει ο κ. Παπανδρέου στο μέλλον...
Για να διαβάσετε την συνέχεια πατήστε εδώ…


Νωρίτερα, και μάλιστα προεκλογικά, κάποιοι αναρωτιούνταν και πολύ καλά έκαναν πως θα κυβερνήσει το Πασοκ.

Ποιο από τα δύο ΠΑΣΟΚ;
Tου Αλεξη Παπαχελα
Eνα ερώτημα που συζητιέται ευρέως αυτή την εποχή είναι το ποιο ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει αν ο κ. Παπανδρέου κερδίσει τις εκλογές. Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, οι οποίοι έχουν ψηφίσει Σημίτη αλλά και Καραμανλή και οι οποίοι τώρα «ψάχνονται». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει και τα δύο κομμάτια του ΠΑΣΟΚ, και το παλιό «ανδρεϊκό» βαθύ ΠΑΣΟΚ και το μεταμοντέρνο. Και αυτό είναι λογικό σε ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν όλα τα στρώματα και ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας μαζί με συσσωρευμένη ιστορία και ισορροπίες δεκαετιών.

Εγω πάλι λέω, ότι τα πράγματα ,ίσως, να είναι λίγο πιο απλά και να μην έχουν να κάνουν, τόσο, με τα όσα έγιναν και από ποιους. Με δυό λόγια ότι έγινε έγινε, καιρός να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ακομπλεξάριστη ματιά.
Με ισορροπίες κυβερνάει και διοικεί ότι εχει να διοικήσει κανείς, όχι με ακρότητες.
Σε πιο «πρακτικό επίπεδο» με κανένα, αμιγώς, από τα 2. Αλλά και με τα δύο παρέα.
Η ελλάδα αλλάζει επειδή σαν ένα ελαφρό εαρινό αεράκι την ακουμπά ο άνεμος των διεθνών αλλαγών και ανακατατάξεων. (τι ποιητικό αυτό.. θα μπορούσε να το έχει πει ο Βύρωνας Πολύδωρας….)



ΥΓ Όλα κι όλα! Θρασύς ο νέος πρωθυπουργός! Κοιτάει να πάρει την δουλειά ολονών! Δεν του φτάνουν οι οικολόγοι και οι πράσινοι κλπ… αυτός θέλει να πάρει και την δουλειά των αντιεξουσιαστών! «να λειτουργήσου οι υπουργοί ως αντιεξουσιαστές» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο θέλοντας να πάρει την δουλειά ολονών…
(και φαντάζομαι χαρακτηριστικό διάλογο «τι κρατάτε κυρία Μαριλίζα στο τσαντάκι σας, το κολατσιό σας;» «όχι, τη μολότοφ μου..» και ξεκαρδίζομαι στα γέλια)
Και οι αντιεξουσιαστές τι θα κάνουν μετά; ……..



ΥΓ Νο2 Αλίμονο, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξέρει να παίρνει συνεντεύξεις! (την ώρα που πρέπει..)
Επιτέλους πια και κάτι καλό για τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί ακόμη δε βγήκε έπεσαν όλοι να τον φάνε..! βρέ βρε βρε κάτι παλαιοσυντηριτικές αντιλήψεις αυτή η χώρα…


ΥΓ Νο3
Καλά, επειδή είμαστε μαθημένοι αλλιώς, συγνώμη που χαμογελάω λίγο και μου φαίνεται αστείο, αλλά είναι που ξέρουμε την πεπατημένη…τον κανονικό δηλαδή τρόπο…. Εν πάσει περιπτώσι, όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, να μην εχει δηλαδή να παραπονιέται οτι περνάνε μόνο οι κολλητοί…
γιατί, ως γνωστό, το οτι εχει κανείς γνώσεις, δε σημαίνει οτι δεν μπορεί να είναι και κωλόπαιδο. η αξιοκρατία αξιοκρατία αλλά μην είμαστε και μ…. !

«Οσοι (πάντως) θεωρούν ότι διαθέτουν τα προσόντα και επιθυμούν να αναλάβουν γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων, όπως και γενικοί γραμματείς περιφερειών μπορούν από σήμερα και μέχρι την προσεχή Τρίτη να το δηλώσουν μέσω της νέας ιστοσελίδας www.opengov.gr που άνοιξε χθες η κυβέρνηση θέτοντας σε άμεση εφαρμογή την πρόσφατη δέσμευση της «να προσληφθούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί». Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα προκηρύσσονται 88 θέσεις κρατικών αξιωματούχων ενω δεν διευκρινίζεται επακριβώς ο τρόπος και από ποιους θα γίνει η οριστική επιλογή. Ωστόσο, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ' όψιν το βιογραφικό και η πείρα των υποψηφίων, χωρίς ωστόσο να κρύβει ότι η διαδικασία αυτή είναι πρωτίστως πολιτική και ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν ευλόγως οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων.

Good luck……..