Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2009



Σήμερα ψηφίζουμε! Σήμερα κληρώνει!

(Θα τα ανεβάζαμε από χθές, αλλά μας πήρε το φιλότιμο κι είπαμε να μην «επηρεάσουμε» την ψήφο σας, αλλά να σας αφήσουμε για μια ακόμη φορά να κάνετε του κεφαλιού σας…)

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των περιοδειών στα νησιά των Κυκλάδων των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων εν όψει της σημερινής εκλογικής διαδικασίας.





Από πλευράς ΝΔ ο Γιάννης Βρούτσης που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, πρόλαβε κι επισκέφθηκε τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, αντίλαξε 32.736 χειραψίες με πολίτες σπάζοντας το προηγούμενο προσωπικό του ρεκόρ, ήπιε 152 ελληνικούς καφέδες, 36 καπουτσίνο και 7 εσπρέσο, μίλησε σε 56 καφενεία, σε 17 πλατείες, σε 12 καφέ-εστιατόρια και σε 8 αυλές ενοριών, όπου σε μια περίπτωση του ζητήθηκε να σκαρφαλώσει «στον τρούλο του ναού για να ακούγεται καλύτερα η φωνή του λαού», όπως χαρακτηριστικά του είπε ο εφημέριος της εκκλησίας. Κα την διάρκεια της περιοδείας του επιβιβάστηκε και αποβιβάστηκε από 40 σκάφη, πέρασε τα 40 κύμματα, πέρασε 22 φορές από το Κάβο – Ντόρο, ανέβηκε και κατέβηκε 11 φορές από αεροπλάνο, ενώ σε 4 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και φουσκωτό σκάφος προκειμένου ο κ. Βρούτσης να προσεγγίσει ζευγάρι λουομένων σε ερημική παραλία της Κύθνου ώστε να τους δώσει το προεκλογικό του φυλλάδιο του αλλά και να κάνει πράξη την υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα φτάσει σε κάθε πολίτη σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται. Ο Κ. Βρούτσης μίλησε σε όλα τα ραδιόφωνα και τα κανάλια των Κυκλάδων υπενθυμίζοντας στους πολίτες το μεγάλο έργο της κυβέρνησης καθώς και ότι ο πρωθυπουργός λέει την αλήθεια κι όχι παραμύθια (το τι ψάρια θα πιάσει με την αλήθεια του, θα δείξει …)
Με το τέλος της περιοδείας του ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του για την στήριξή τους, λέγοντας ότι του δίνουν δύναμη να συνεχίσει το δύσκολο έργο του, ευχαρίστησε την εταιρία του, την ΝΔ για την στήριξή της, τους τεχνικούς του γκρουπ που περιόδευσαν μαζί του σε αντίξοες σε πολλές περιπτώσεις καιρικές συνθήκες με τους ανέμους να φτάνουν τα 8μποφόρ, καθώς και τα κατά τόπους φαν κλάμπ που τον συνέδραμαν στο δύσκολο έργο του να φτάσει σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι, σε κάθε καφενείο, σε κάθε κέντρο υγείας και ΚΑΠΗ των Κυκλάδων.
«Και γαμώ τις εμπειρίες» μας εκμυστηρεύτηκε ο κ. Βρούτσης με το τέλος της περιοδείας του.
..............




«Όχι για μένα, για την καημένη την Νουδούλα» επαναλάμβανε όπου βρισκόταν κι όπου στεκόταν ο γνωστός εκπαιδευτικό-συνδικαλιστής και παράγοντας του ποδοσφαίρου στις Κυκλάδες Χρήστος Καφτηράνης.
Προς έκπληξη όλων στην πρόσφατη περιοδεία του κ. Καφτηράνη στα νησιά δεν σημειώθηκαν επεισόδια από ενθουσιώδεις θαυμάστριες που ήθελαν να τον πλησιάσουν για να του ευχηθούν, να του σφίξουν το χέρι, κι ενδεχομένως να καταφέρουν να του πάρουν ένα αυτόγραφο, σε αντίθεση με το πρόσφατο περιελθόν όπου νεαρές κοπέλες στην προσπάθειά τους να τον πλησιάσουν, και λόγο συνωστισμού, είχαν τραυματιστεί, ευτυχώς οι περισσότερες ελαφριά. Μόνον μια γιαγιά, που είχε όμως πίεση, βλέποντάς τον από κοντά εμφάνισε ισχαιμικό επεισόδιο και λιποθύμησε, ενώ σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της το σοκ προήλθε από την μεγάλη συγκίνηση που ένοιωσε βλέποντας τον κ. Χρήστο από κοντά.
Κατά την διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Καφτηράνης επισκέφθηκε τις έδρες όλων των αθλητικών σωματείων των Κυκλάδων, τα γραφεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, τα περισσότερα δημοτικά σχολεία των Κυκλάδων, τι κι αν του φωνάζαμε «ότι τα παιδάκια του δημοτικού δεν ψηφίζουν κυρ – Χρήστο» εκείνος απτόητος έλεγε «άμα ξαναβγεί η ΝΔ θα ψηφίζουν και τα παιδάκια του Δημοτικού για να γίνουν από τα γεννοφάσκια τους ενεργοί πολίτες μην αποφασίζουν άλλοι για εκείνα, άσε δε που τα παιδάκια έχουν ξυπνήσει στην εποχή που ζούμε και δεν τα γελάς με τίποτα αλλά σε πουλάνε και σε αγοράζουνε μέχρι να πείς κύμινο..» Ο κ. Καφτηράνης παραχώρησε συνεντεύξεις στα περισσότερα ΜΜΕ των Κυκλάδων όπου και εξήγησε στους δημοσιογράφους γιατί άμα ξαναβγεί η ΝΔ θα επανυδρίσει το κράτος και θα κυβερνήσει καλά. «Κοιτάξτε» μας είπε με σοβαρό ύφος ο κ. Καφτηράνης «μετά από 5 χρονιά γκαφών και λαθών, μάθαμε, άμα ξαναβγούμε δεν θα ξανακάνουμε λάθη, θα κλέβουμε με τρόπο».
Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στην Σαντορίνη την ώρα που έλεγε
οτι η ΝΔ «έφτιαξε» το ακτοπλοϊκό και δρομολόγησε νέα πλοία, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος γεγονός που προς στιγμή μας ανησύχησε γιατί θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, με τον κ. Καφτηράνη να κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση δημοσιογράφων και τρομοκρατών που ανήκουν στο ίδιο συνδικάτο, πλήν όμως και σε ελάχιστα λεπτά μάθαμε ότι το δυνατό «μπάμ» προήλθε από βαρελότο το οποίο βάρεσε πάνω στα κέφια του ένας διερχόμενος παππούς.


.....................


Με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στα νησιά των Κυκλάδων ο κ. Σταμάτης Μαύρος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την εικόνα που αντίκρισε σημειώνοντας ότι πριν από κανα χρόνο που είχε περιοδεύσει και πάλι τα νησιά των Κυκλάδων μαζί με τον Γιάννη Πάριο και το συγκρότημά του, τα νησιά ήταν πολύ πίσω ενώ τώρα είναι όλα πολύ καλύτερα κάτι το οποίο προφανώς θα πρέπει να είναι έργο της ΝΔ. Ο κ. Μαύρος πάντως έκανε πολύ καλή εντύπωση σε όσους ανθρώπους συνάντησε ενώ μια γειτόνισσα μου που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική αλλά πάντοτε πέφτει μέσα στα αποτελέσματα των εκλογών, μου είπε ότι «φαίνεται καλό και φιλότιμο παιδί και θα πάει καλά στις εκλογές».



«Σιγά μην τρέχω γύρω γύρω, εμείς γνωριζόμαστε» -κι άμα θέλετε ψηφίστε με- φαίνεται να σκέφτηκε ο Κώστας ο Απέργης κι έτσι έμεινε σπίτι του, έκανε μερικά τηλεφωνήματα στα φιλαράκια του, ενώ τις λίγες φορές που αποφάσισε να ξεμυτίσει πήγε μια βόλτα από το Επιμελητήριο να συναντήσει καμιά γνωστή φυσιογνωμία από τον χώρο των επιχειρηματιών του νησιού, μια βόλτα από τον δικηγορικό σύλλογο να δεί κανα γνωστό συνάδελφο να πούνε καμιά κουβέντα, μια βόλτα απο το Νεώρειο που οι άνθρωποι είναι -πάλι γνωστοί- κι ευχάριστοι, ενώ έκανε και μια βολτούλα σε γνωστούς του -φυσικά- που προΐστανται σε διάφορους φορείς στη Σύρο έτσι για να τα πούνε και να αναθερμανθεί η σχέση τους. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Απέργης πήγε στο πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής και πολύ τον διασκέδασαν τα αυτοκινητάκια που μαθαίνουνε τα παιδιά κυκλοφοριακή αγωγή, πήγε Νοσοκομείο όπου πολύ
γούστο είχαν κάτι νέα μηχανήματα με φωτάκια που αγοράσανε πρόσφατα, ενώ πήγε ΚΥΚΑΜΕΑ, ΚΟΥΚΟΥΜΕΑ, ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ, καθώς επίσης στην ΔΕΗ και στον ΟΤΕ για να πληρώσει τους λογαριασμούς. Αυτές οι μικρουποχρεώσεις της καθημερινότητας πολύ τον διασκέδασαν διαφορετικά θακαθόταν σπίτι του και θα έβλεπε ντι βί ντί.
Ο κυρ- Κώστας -για τους φίλους- αυτήν την εποχή κι ανεξαρτήτως αποτελέσματος μοιάζει να είναι καλύτερα από ποτέ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εκλογές του έφτιαξαν την διάθεση γιατί τον τελευταίο καιρό δεν ήταν στα κέφια του, του έλλειπε ένα κάτι τις να ‘χει να ασχολείτε, γιατί όλο το καλοκαίρι την έβγαλε σπίτι του βλέποντας τηλεόραση. «Οι εκλογές του φτιάξανε το κέφι» μας είπε φίλος και γείτονάς του αλλά και συντροφάκι σε παλαιότερους αγώνες.


Στο Πασοκ τώρα, τα πράγματα κύλισαν λίγο διαφορετικά απ’ότι στο παρελθόν, με τους υποψήφιους να κινούνται ομαδικά, κι όπου πήγαιναν, πήγαιναν όλοι μαζί, σαν σχολική εκδρομή. Με τα χέρια ενωμένα, με ομοψυχία ενώ ορισμένοι παρατήρησαν ότι σε πολλές περιπτώσεις φορούσαν και παρόμοια ρούχα. Σαν σχολείο, αμερικάνικο, δηλαδή. Κάποιοι λένε ότι η εν λόγο τακτική προέκυψε ως αποτέλεσμα των συμμετοχικών διαδικασιών που’ χει κατά νού ο πρόεδρος του κόμματος άλλοι πάλι λένε ότι οι πασόκοι βαρεθήκανε να τρέχουνε μοναχοί τους και να καταρρίπτουν προσωπικά ρεκόρ, και πλέον αυτό που τους ενθουσιάζει είναι η συντροφιά και η παρέα. Σαν τις φοιτητικές εκλογές. σημασία έχει η εμπειρία και η παρέα.
Ο Παναγιώτης Ρήγας κατέρριψε ένα ακόμη προσωπικό ρεκόρ και στοίχημα, να πεί δηλαδή όσο λιγότερα γίνεται χωρίς να πέσει σε λαϊκισμούς και να συμπεριφέρεται σαν επαρχιώτης βουλευτής της δεκαετίας του 60, γιατί σε λίγο αναμένεται να πάρει υπουργείο και δεν συνάδει με το προφίλ υπουργού να τον θυμόμαστε ίσαμε προχθές να φωνάζει σε πλατείες και καφενεία. Έτσι λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις κατά νού ο κ. Ρήγας κατάφερε φέτος να πεί τα λιγότερα, να χαιρετίσει τους λιγότερους, να φωνάξει λιγότερο και γενικά να κρατήσει δυνάμεις για τις επόμενες ημέρες γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος, «εμείς πάμε για να δουλέψουμε κι όχι για να κάνουνε τεμπελχανίκια damn it, gamo to pasok sas, ellinakia….»

Η Σοφία Θεολογίτου επισκέφθηκε τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, δήλωσε ικανοποιημένη από την διαδικασία, έφτιαξε μπλόγκ για να επικοινωνήσει με τους Κυκλαδίτες, έφτιαξε μέιλ για τον ίδιο λόγο, μπήκε στο φειςμπουκ ενω μπήκε και σε καμιά δεκαριά κεφετέριες που δεν θα έμπαινε ποτέ γιατί δεν είχε καμία δουλειά. Με το τέλος της διαδικασίας πάντως έγραψε στο μπλόγκ της «η αλλάζουμε η βουλιάζουμε». Μπορεί να την είχε πειράξει και η θάλασσα …


Βρέ χαϊβάνια, είναι δυνατό να ψηφίζετε το ίδιο κόμμα με αυτό που ψηφίζουν οι εφοπλιστές; οι καπιταλιστές, οι πλουτοκράτες, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Περικλής Παναγόπουλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Πάνος Μιχαλόπουλος, αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αυτοί που έχουν οφ σόρ εταιρίες στη Χαβάη, αυτοί που πηγαίνουν διακοπές στη Χαβάη και γενικά όσοι κάνουν διακοπές εκτός Ελλάδας και βγάζουν το ωραίο μας το συνάλλαγμα έξω από την χώρα, διερωτήθηκε ο Βαγγέλης Σιγάλας επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις Κυκλάδες, ο οποίος για μια ακόμη φοράμε -με συνέπεια και συνέχεια είναι η αλήθεια- μας υπενθύμισε ότι μετά τις εκλογές είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τους ίδιους φόρους θα πληρώνουμε….



Ο Νίκος Συρμαλένιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού ήταν χαλαρότερος και πιο άνετος παρά ποτέ. Ούτως ή άλλως ο κόσμος του Συριζα έχει συνηθίσει στις εκλογικές ψυχρολουσίες, και στα ψηλά και στα χαμηλά, κι όπου τους τοποθετεί η άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει…

Οκ. Συρμαλένιος που έχει σπάσει όλα ρεκόρ, σε σύγκριση με κάθε υποψήφιο από κάθε κόμμα, σε ότι αφορά τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στα νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία τουλάχιστο δέκα χρόνια οπότε και πολιτεύεται στον Νομό,
εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία του κόμματός του μετά και την αναστροφή του κλίματος υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, που όπως είπε είναι καλό παιδί και όμορφος και μια χαρά τα λέει, συμπληρώνοντας πως «τι άλλο θέλετε να σας πεί ρε παιδιά -γαμώ την παναχαική μου-; και με τους εργαζόμενους είναι, και με τους άνεργους, και με τους οικολόγους, και με τους γκατζετάκηδες, και ντουντούκα και μικρόφωνο κρατάει με την ίδια χάρη, και με όσους παίρνουν 700 ευρώ είναι, και με τους νέους είναι και με τους γέρους είναι –και με τον Τζίμη και με τον κυρ Μήτσο δηλαδή- και με τους γκέι είναι και με τους στρέιτ και με όλο τον κόσμο είναι δηλαδή. ο άνθρωπος κοντεύει να γίνει μόνος του ένα ολόκληρο Πασοκ κι εσείς δεν είστε ευχαριστημένοι! (δεν μου πάτε και στο διάολο, ήθελε να συμπληρώσει ο κ. Συρμαλένιος αλλά κρατήθηκε)
Ο Κ. Συρμαλένιος ήθελε επίσης να διαολοστείλει -αλλά πάλι ΣΥΝκρατήθηκε και δεν το έκανε- όσους οπαδούς των δύο κομμάτων λένε μ…. για τον Συνασπισμό, ότι τρεις Αριστεροί έχουν τρεις διαφορετικές γνώμες κλπ, αλλά αντί αυτού μας είπε τις θέσεις του κόμματος του για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.




Η απουσία της κυρίας Άριας πάντως ήταν εμφανέστατη. Ήδη μας έχει λείψει.
Ο αυθορμητισμός, η αμεσότητα και η μαχητικότητά της ...


Υ.Γ. όσοι δεν αναφέρθηκαν εκτενώς, δεν θα πρέπει να έχουν παράπονο, μιας θα αναφερθούμε στις μετεκλογικές τους δηλώσεις.



Υ.Γ. Νο 2. Χαρά που θα την είχε η γιαγιούλα μου σήμερα που «θα βγεί επιτέλους ο γιός του Αντρέα…» με τον οποίον η γιαγιούλα μου παρά τα εφτά εγκεφαλικά της ήταν σφόδρα ερωτευμένη… Ότι και να κάνε «ο Ανδρέας», στα μάτια της καλό και άγιο ήταν …Τον είχε και σε μια αφίσα κολλημένο απέναντι από το κρεβάτι της, δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα, και του ανάβαμε -ζωντανός ακόμα αυτός- καθημερινά το καντήλι του και το κερί του (πως είχανε οι άλλοι τον Μαραντόνα, είχαμε εμείς τον Αντρέα..)
… πιτσιρίκι κι εγω για να της ανάβω τα λαμπάκια της γιαγιάς, πέρναγα και τονε φασκέλωνα και τον κύριο Αντρέα και του έλεγα και κάτι βρισιές που είχα ακούσει… θύμωνε η γιαγιά, (που της βρίσανε τον Αντρέα…) θύμωνε κι η μάνα μου που θύμωνα τη γιαγιά και «θα πάθει τίποτα και θα χάσουμε την σύνταξη» (του Αντρέα κι αυτή…). μέχρι που κατάλαβα ότι με το να φασκελώνω τον Αντρέα δεν κερδίζω και τίποτα,
κι άλλαξα τροπάριο, κι όποτε πέρναγα μπροστά από τη φωτογραφία έλεγα τα καλύτερα λόγια για τον καλό αυτό κύριο, με αποτέλεσμα και η γιαγιά να με χαρτζιλικώνει και να μου λέει «μπράβο παιδάκι μου» και η μάνα μου να μου δίνει κανα φράγκο που σταμάτησα να θυμώνω την Ανδρεική γιαγιά…