Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2008

Η μεγαλύτερη και μαχητικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, εδώ και 17 μήνες που το Sea Diamond παραμένει στον βυθό της Καλντέρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Πειραιά με αίτημα την απομάκρυνση του πλοίου από τον βυθό και την απάντληση των καυσίμων του.
Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών καθώς και όλοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του νησιού. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι όλων των βαθμών της Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, φορέων και συλλόγων του νησιού, εκπρόσωποι και μέλη επαγγελματικών σωματείων και συλλόγων της Αθήνας καθώς και μέλη των συλλόγων των Σαντορινιών με έδρα την Αθήνα.

Μηνύματα και εκπροσώπους τους στην συγκέντρωση έστειλαν η Ένωση Λεμβούχων Θήρας με πρόεδρο τον Μάκη Κανακάρη η οποία και χορήγησε τα εισιτήρια στους Σαντορινιούς που ταξίδεψαν στον Πειραιά, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σαντορίνης, η Ένωση Πολυτέκνων Θήρας, ο Σύλλογος Κρητών Θήρας, ο Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης ( IWOS), ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Θήρας (ΥΔΡΩ), η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, o Σύλλογος Εστιατόρων Θήρας, ο Σύλλογος Εμποριτών Θήρας, Ακρωτηριανών Θήρας, ο Σύλλογος Εξωγωνιατών Θήρας «Παναγία Επισκοπή»ο Σύλλογος Πυργίων Θήρας «η Εστία» κ.α.
Στην συγκέντρωση συμμετείχε και αποστολή μαθητών του Λυκείου Θήρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου που έστειλαν αντιπροσώπους του. Το Πασοκ εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Ρήγας βουλευτής Κυκλάδων, την ΝΔ το μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων στις προηγούμενες εθνικές εκλογές Σταμάτης Μαύρος, το ΚΚΕ η βουλευτής κ. Μανωλάκου και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας.


Στις ομιλίες τους ο Νομάρχης Πειραιά κ. Μίχας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο Νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας είπε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προβλέψεις ότι τα σχέδια ανέλκυσης και απάντλησης θα καθυστερούσαν» ενώ ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και ο πρόεδρος της κοινότητας της Οίας συμφώνησαν ότι «το νησί μας πρέπει να καθαρίσει».

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνάντηση εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης με τον Υπουργό.








Στο ίδιο θέμα,
Στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα του Sea Diamond
Στην Επιτροπή της αλλά και στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου μίλησε η μαθήτρια της 3 Λυκείου Ελένη Καφούρου (του Λουκά) από το Ημεροβίγλι, για το θέμα του Sea Diamond. Η επίσκεψή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «Βουλή των Εφήβων» ενώ στην ομιλία της η κ. Καφούρου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την απομάκρυνση του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου από την Καλντέρα της Σαντορίνης παρουσιάζοντας σειρά επιχειρημάτων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.
Τις τοποθετήσεις των μαθητών παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή αλά και ευαισθησία ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ο οποίος στην ομιλία του στην συνέχεια τους μεταλαμπάδευσε την αίσθηση ότι μέσα από το διάλογο και τον κοινοβουλευτισμό τα αιτήματά τους μπορούν να γίνουν πράξη. «Η διαδικασία αυτή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, «σκοπό έχει να σας προετοιμάσει σ αυτό το «εργαστήρι δημοκρατίας» σ αυτό το «πανεθνικό σχολείο δημοκρατίας»».