Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2008

Καλή εβδομάδα.
Έχουμε να … ανανεωθούμε κάποιες μέρες, οι ειδήσεις όμως τρέχουν.
Οπότε, σήμερα ανεβάζουμε ειδήσεις που απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα και την εβδομάδα που πέρασε.


Δεν πραγματοποιεί τα μαθήματά της εδώ και δύο μήνες η Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην σύναψη της σύμβασης μεταξύ της Δ.Ε.ΠΟ.Τ.Α.Θ. και του δασκάλου μουσικής Βενέδικτου Λανάρα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στον Σαντορίνη 106.4 και την εκπομπή «έχουμε και λέμε». Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Λανάρας η σύμβασή του έληξε στις 6 Αυγούστου με αποτέλεσμα η λειτουργία της Φιλαρμονικής έκτοτε να διακοπεί σημειώνοντας ότι δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος ύστερα από χρόνια η Φιλαρμονική δεν θα παρουσιαστεί στην Εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.



Τα δωρεάν εισιτήριά τους για την μετάβαση και επιστροφή από τον Πειραιά για την κινητοποίηση – διαμαρτυρία για την ανέλκυση του Sea Diamond την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου μπορούν να παραλαμβάνουν από το πρακτορείο Νομικός όσοι έχουν εγγραφεί στις σχετικές λίστες. Όσοι δε, δεν έχουν γραφτεί και επιθυμούν να πάνε στον Πειραιά για να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία, μπορούν να πάρουν δωρεάν εισιτήριο δηλώνοντας τον λόγο στο πρακτορείο Νομικός.



«Έγραψα αυθόρμητα, με οδηγό το ένστικτο και το συναίσθημα» δήλωσε η Ελένη Καφούρου μαθήτρια της 3ης τάξης του Λυκείου Θήρας σχετικά με την επιλογή του κειμένου της που αποτέλεσε το διαβατήριο για την παρουσία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του θεσμού της «Βουλής των Εφήβων. Το θέμα της κ. Καφούρου ήταν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου του SEA DIAMOND και όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της στον Σαντορίνη 106.4, δεν είχε προετοιμάσει το θέμα της μιας και αποφάσισε να γράψει για το συγκεκριμένο θέμα την ώρα που μπήκε στην τάξη. Η επίσκεψη της κ. Καφούρου στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου.
Η κ. Καφούρου μίλησε χθες Κυριακή στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο του θεσμού, και η ομιλία της είχε θέμα το Sea Diamond.




759 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν στην 34η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία που ολοκληρώθηκε χθες.
829 ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πήγαν να αιμοδοτήσουν αλλά δεν τους επετράπη για λόγους ασφάλειας. Ο αριθμός των φιαλών που συγκεντρώθηκαν αποτελεί διπλό ρεκόρ φέτος, μιας και ως απόλυτος αριθμός αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ σε ποσοστό, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων του νησιού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.



Η κατασκευαστική Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ αναδείχθηκε μειοδότης με έκπτωση 5%, στον διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης προϋπολογισμού 13,9 εκατομμυρίων ευρώ. Στον διαγωνισμό που έγινε από την ΔΕΠΑΝΟΜ πήραν μέρος ακόμα 5 εταιρείες. Το έργο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως ειδικής φύσεως και για αυτό προχώρησαν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες. Ο εργολάβος αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου τον επόμενο μήνα.
Πηγή : http://www.neasantorinis.gr/



Στο θέμα του SEA DIAMOND τώρα και σε πολιτικό επίπεδο,
Ανακοίνωση με θέμα το SEA DIAMOND εξέδωσε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Έχει περάσει ήδη ενάμιση χρόνος από την ημέρα που συνέβη το τραγικό ναυτικό ατύχημα του SEA DIAMOND και το κουφάρι του πλοίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό και να απειλεί το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον με τις επικίνδυνες ρυπογόνες ουσίες που περιέχει.
Ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο της Σαντορίνης έχουν διαχειριστεί μέχρι σήμερα με απόλυτη υπευθυνότητα το ζήτημα, η σοβαρότητα όμως και το μέγεθος του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνατότητές τους με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του κράτους με τα αρμόδια θεσμικά του όργανα.
Ο Λαός και οι φορείς της Σαντορίνης εκφράζουν δικαιολογημένα την έντονη ανησυχία τους γιατί παρά τις υποσχέσεις, διακηρύξεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα της απάντλησης και της ανέλκυσης του πλοίου.
Οι Σαντορινιοί έχουν κουραστεί να ακούν για διαδικαστικά προβλήματα, για νομικές εμπλοκές και για γραφειοκρατικές δυσκολίες.
Έχουν απηυδήσει να βλέπουν το επίσημο κράτος να περιγράφει το πρόβλημα αλλά να μην το λύνει. Απαιτούν άμεση δράση. Απαιτούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση με σαφές χρονοδιάγραμμα.
Απαιτούν την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση την ασφαλή ανέλκυση του SEA DIAMOND. Οι πολίτες της Σαντορίνης ούτε αθωώνουν ούτε απαλλάσσουν την πλοιοκτήτρια εταιρία από τις ευθύνες της, απαιτούν όμως από την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της και να μην φορτώνει στις πλάτες του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου το βαρύ φορτίο της επίλυσης του προβλήματος.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ως βουλευτής του νομού, εκφράζοντας και τη θέση του ΠΑ. ΣΟ. Κ . δηλώνω την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μου στον αγώνα του Λαού της Σαντορίνης για να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν η απειλή της ρύπανσης από το βυθισμένο SEA DIAMOND.
Θα συμμετέχω ενεργά σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση του Λαού της Σαντορίνης και με την κοινοβουλευτική μου δράση θα συμβάλλω στην επίσπευση των πρωτοβουλιών που οφείλει να αναλάβει η κυβέρνηση για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του SEA DIAMOND από τον βυθό της Σαντορίνης.
Η Σαντορίνη είναι το διαμάντι μας και δεν θα αφήσουμε το κουφάρι του SEA DIAMOND να θαμπώνει τη λάμψη του.



Για θέματα σχετικά με την ναυτιλία συζήτησε η βουλευτής Κυκλάδων Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Αναστάσιο Παπαληγούρα.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που μας απέστειλε,
κατά την διάρκεια της συνάντησής τους η κ. Μανούσου ζήτησε τη στήριξη του Υπουργού για τη δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή ενώ επανέφερε την πάγια πρότασή της για σύσταση ειδικής μόνιμης επιτροπής νησιωτικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ένα ευρύτερο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την ειδική μέριμνα της Νησιωτικής Ελλάδας. Με την πρόταση του κ. Βαλυνάκη για κωδικοποίηση όλων των διατάξεων νόμου που αφορούν τα νησιά μας, συμφώνησε η κ. Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου επισημαίνοντας το μειωμένο αριθμό μέχρι σήμερα αυτών των διατάξεων που αναφέρονται στα νησιά μας. Γι αυτό το λόγο η Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η πρότασή για τη σύσταση ειδικής επιτροπής νησιωτικής πολιτικής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αφού αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τα νησιά μας. Η συγκεκριμένη ειδική επιτροπή στη Βουλή θα απαρτίζεται από νησιώτες βουλευτές. Τα μέλη της επιτροπής θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την επεξεργασία νομοθετικών προτάσεων που θα είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας. Έτσι οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα είναι πιο άμεσες, πιο αποτελεσματικές και το κυριότερο θα δίνουν έγκαιρα λύσεις.
Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη συζήτησή της με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε η κ. Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου στο μείζον θέμα της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων ζητώντας να τηρηθεί με απόλυτη ακρίβεια το πρόγραμμα των καθορισμένων χρόνων πλεύσης - δηλαδή 10 μήνες για τα συμβατικά καράβια και 7 ½ μ. για τα ταχύπλοα. Επίσης δεν παρέλειψε να συζητήσει με τον κ. Παπαληγούρα για όλα όσα αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, τις λιμενικές υποδομές, την υιοθέτηση ρυθμίσεων που αφορούν όσους συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει λεπτομερώς τα ζητήματα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών. Η κ. Μανούσου- Μπινοπούλου έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό, για τον οποίον- όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι παρά το λίγο του χρόνου που βρίσκεται στο Υπουργείο είναι απόλυτα ενημερωμένος και άριστος γνώστης των αναγκών των νησιών μας. Είμαι βέβαιη ότι θα επιληφθεί προσωπικά και θα δώσει λύσεις».



Ολοήμερη εκδήλωση-ενημέρωση στην κεντρική πλατεία των Φηρών διοργάνωσε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την Ένωση Ζωόφιλων Θήρας και τον Διεθνή Σύλλογο Γυναικών Σαντορίνης επί ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ζωοφιλίας και με σκοπό την προαγωγή της ζωοφιλίας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του αρχείου του Δήμου Θήρας του προγράμματος στειρώσεων και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.



Είχε και η Σαντορίνη την συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης! Επρόκειτο για τον Γιώργο Καλογερόπουλο που με το τραγούδι του «Ιστός» προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και προβλήθηκε από την συχνότητα της ΝΕΤ. Πρόκειται για ένα δυνατό αλλά παράλληλα και τρυφερό τραγούδι που αναφέρεται στους προβληματισμούς ενός νέου ανθρώπου για τη ζωή. Εμείς
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό καθώς και για να ακούσετε το τραγούδι να δείτε το video μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση : http://www.festivaltragoudiou.gr/symmetoxes-2008/0112-15-istos.htm





Πραγματοποιήθηκε χθες στην Σέριφο με επιτυχία ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από ομάδα ιατρών της UNICLINIC στα πλαίσια του Προγράμματος Αιγαίου, παρουσία τοπικών φορέων και εκπαιδευτικών.

Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί μέρος από σειρά πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της UNICLINIC, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε μια ευαίσθητη ομάδα όπως τα παιδιά για δωρεάν ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος αλλά και πρακτικά ανέφικτος λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος της ιατρικής ομάδας που αποτελείται από οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό και υποστηρίζεται από νοσηλευτικό προσωπικό, είναι να επισκεφθεί σταδιακά όλες τις Κυκλάδες στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος.