Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2008






Ηφαίστεια 2008 σε δύο «δόσεις»
Εχθρός του καλού, το καλύτερο

Χθές, με την καθιερωμένη «εικονική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης» ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες εκδηλώσεις του θεσμού των Ηφαιστείων.
Πρόκειται για μια εκδήλωση με σκοπό να στρέψει το βλέμα ντόπιων και επισκεπτών στο απένενατί μας νησί, το Ηφαίστειο και να μας γνωρίσει με την «εκρηκτική» του ιστορία που δημιούργησε άλλωστε την Σαντορίνη και της «χάρισε» την τελική, σημερινή της μορφή.

Σύμφωνα με το τελετουργικό της εκδήλωσης, δεκάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά πυροδοτούνται από το Ηφαίστειο και ρίχνονται στον ουρανό της Καλντέρας κάνοντας το καμένο νησί να λάμπει μες την νύχτα, μια εικόνα που παραπέμπει στην εκρηκτική ιστορία του.

Έτσι και φέτος από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες είχαν λάβει θέσεις κατά μήκος της Καλντέρας στον χώρο του Santo Wines στον Πύργο, σε καφέ και εστιατόρια στα Φηρά ακόμη και σε… πεζούλες προκειμένου να απολαύσουν το θέαμα. Ο κόσμος ήταν πολύς και με μεγάλο ενδιαφέρον περίμενε το πολυαναμενόμενο υπερθέαμα, όμως το αποτέλεσμα δεν φάνηκε να ικανοποίησε τις προσδοκίες τους.
Ισορροπημένη πιθανότατα ..

«Φτωχότερο» χαρακτηρίστηκε το θέαμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ίσως, -μαντεύουμε- πρόκειται για μια γενικότερη αλλαγή στην θεώρηση των πραγμάτων στο κλίμα της εποχής από την ΔΕΠΟΤΑΘ, προκειμένου να μην «πετιούνται» υπερβολικά πολλά λεφτά -κυριολεκτικά- στον αέρα την ώρα που υπάρχουν άλλες σημαντικότερες ανάγκες που προέχουν.

Αυτό πάντως που έκλεψε την παράσταση ήταν η παρουσία δεκάδων φωταγωγημένων καϊκιών που γέμισαν και φώτισαν τον όρμο της Καλντέρας από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Ένα από τα σχόλια πάντως που ακούστηκαν σχετικά με τον τρόπο διοργάνωσης της εικονικής αναπαράστασης της έκρηξης του Ηφαιστείου, είναι πως έλλειψε ένας κεντρικός συντονισμός καθώς και παρουσίαση της εκδήλωσης. Μουσικές δηλαδή αλλά και μια σύντομη και ουσιαστική αναφορά στην ιστορία του Ηφαιστείου, τα οποία θα παρείχαν ένα ολοκληρωμένο θέαμα και θα αναδείκνυαν την εκδήλωση.

Μια από τις ιδέες μάλιστα που ακούστηκαν, είναι η συνεργασία με τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης που θα συνέβαλαν με την ταυτόχρονη μετάδοση την ώρα της έκρηξης μουσικής καθώς και πληροφοριών σχετικά το Ηφαίστειο και την ιστορία του. Γεγονός για το οποίο θα ήταν εκ των προτέρων ενήμερες οι επιχειρήσεις και τα café της Καλντέρας προσφέροντας ετσι στους επισκέπτες μας ένα πολυθέαμα με εικόνα και ήχο.

Από την άλλη, καλή μπορεί να χαρακτηριστεί η συναυλία της Άντζελας Δημητρίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα –και αποτέλεσε το πρώτο μισό των φετινών Ηφαιστείων- μιας και συγκέντρωσε οκτακόσια περίπου άτομα στον χώρο του Santo Wines.

Επιτυχημένη πάντως κρίθηκε η απόφαση της ΔΕΠΟΤΑΘ να ξεχωρίσει ,για πρώτη φορά φέτος, το συναυλιακό κομμάτι των Ηφαιστείων από αυτό της εικονικής αναπαράστασης της έκρηξης του Ηφαιστείου.