Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2007

Δευτέρα 9 Ιουλίου

  • Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου του 1956, ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την Σαντορίνη. Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο και μέτρησαν τα περισσότερα θύματα ήταν η Έξω Γωνιά και τα Φηρά.
    Ο καταστρεπτικός σεισμός του 1956 ήταν το καθοριστικό γεγονός που άλλαξε την πορεία του νησιού και προσδιόρισε την σύγχρονη οικονομία του. Σε οικιστικό επίπεδο τα περισσότερα σπίτια του νησιού υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τον σεισμό, μιας και τα περισσότερα από όσα δεν γκρεμίστηκαν ήταν αδύνατο να κατοικηθούν. Παράλληλα, τότε δημιουργήθηκε και το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Σαντορινιών στην Αθήνα.
    Από τον σεισμό προκλήθηκε τεράστιο παλιρροϊκό κύμα που απλώθηκε στα νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Νότια Ρόδο και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι σε παγκόσμια κλίμακα.
    Τα τελευταία χρόνια, η 9η Ιουλίου τιμάται στο νησί ως μέρα μνήμης για τον μεγάλο σεισμό του ’56, ενώ παράλληλα γιορτάζεται και η γιορτή του Αγίου Παγκρατίου, προστάτη κατά μιαν έννοια του νησιού, αν συγκρίνει κανείς με το μέγεθος της καταστροφής, με τον αριθμό των θυμάτων του σεισμού.
    Η εκκλησία του Αγίου Παγκρατίου βρίσκεται χτισμένη επάνω σε λόφο στο κέντρο του οικισμού του Καμαρίου και γιορτάζει κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα.
    Απόψε, στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι για την γιορτή του Αγίου Παγκρατίου, στο Καμάρι, μπροστά από τα γραφεία του Δημοτικού Διαμερίσματος με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και πολύ κρασί.

  • Για πληροφορίες σχετικές με την Σαντορίνη -και τον σεισμό του 1956- μπορείτε να επισκεφθείτε μια απο τις πληρέστερες για το νησί σελίδες στο ίντερνετ :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Santorini