Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

εκτός Σαντορινιάς επικαιρότητας, αλλά, επίκαιρο κι αυτό..

Έξω
Μα δεν έκανα τίποτα…
Έξω είπα
Μα δεν μίλησα, δεν έκανα τίποτα!
Έξω είπα
Μα δεν έκανα τίποτε, εσάς κοίταζα που μπήκατε στην αίθουσα…
Έξω
(φεύγοντας…) ναι, αλλά δεν έκανα τίποτα…

Ας υποθέσουμε τώρα ότι αυτό το σκηνικό εξελίσσεται σε μια σχολική αίθουσα, μεταξύ μιας καθηγήτριας και μιας μαθήτριας.
Ας υποθέσουμε επίσης οτι σκηνικό επαναλαμβάνεται σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα η μαθήτρια να εκδιώκεται από την αίθουσα και να εκτίθεται στους συμμαθητές της. Δεν θα πρέπει, λογικά, κάποιος να παρέμβει; Η μητέρα ίσως; (και αρμοδίως..) και να ζητήσει τον λόγο; Τι πρόβλημα έχετε κυρία μου με το δικό μου το παιδί και με το που μπαίνετε στην τάξη του ζητάτε να βγει έξω; εμένα μου λέει ότι δεν κάνει τίποτε που μπορεί να σας ενοχλεί. Μήπως είστε λίγο προκατειλημμένη απέναντί της; …..

Πρόλογος, ενδεχομένως χαρακτηριστικός, για να μπούμε στο θέμα και να εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία φαίνεται να βρίσκεται η Ελλάδα, ως η “άτακτη” και απείθαρχη μαθήτρια της “τάξης” της (οικονομικής) Ευρώπης…
Αφορμή για τα παραπάνω σχόλια και το κείμενο που ακολουθεί είναι η στάση εμμονής που φαίνεται ότι κρατούν πολλοί (εντυπωσιακά πολλοί..) ξένοι ηγέτες, οικονομολόγοι, καθώς και ο διεθνής Τύπος απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Αποκορύφωμα του “τσουνάμι της εμμονής” είναι οι πρόσφατες δηλώσεις και η συνέντευξη που παραχώρησε σε Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κύριος Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου ενώ και οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν είναι καλύτερες, μιας κι αντί της “επιμήκυνσης” που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, εκείνη αντιπρότεινε “πουλήστε και τίποτε δημόσιο..”

(συμπληρωματικό Νο1...) σε αυτην την χώρα, ο Πινόκιο θα κυβερνούσε καλύτερα...


Αλήθεια, τώρα που η κυβέρνηση ψάχνει τις τσέπες της, γιατί δεν βγαίνει ο πρωθυπουργός μας μια "τσάρκα" μπας και βρεί κι' άλλους γεναιόδωρους παππούδες να του δώσουνε κανα φράγκο απο την σύνταξή τους, το "υστέρημά τους" όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο ίδιος, ώστε να "σωθεί" η ελλάδα; εκείνο το "παγκάρι" αλήθεια, στο οποίο μπορούσε να προσφέρει ο καθένας οτι είχε ευχαρίστιση, υπάρχει ακόμα; γιατί εχω κάτι γνωστούς που θέλουνε να προσφέρουνε σε είδος το κάτι τις τους...
Τι ναι τούτα (ρε παιδιά… ) και γιατί τους αφήνουνε; ..

Προφανώς δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά.. κι ως γνωστό, όσο αφήνεις περιθώριο, τόσο σε “καβαλάει” ο άλλος …. πόσο μάλλον να είναι πολλοί και…αλλοδαποί...

(συμπληρωματικό Νο2...) Αντ΄αυτών όμως η κυβέρνηση έστειλε εισαγγελέα για να πιάσει εναν φτωχό και άνεργο (σσ. γιατί την σήμερον ημέρα, μπορεί να είσαι άνεργος αλλά φραγκάτος...) ιστολόγο που έγραψε στην σελίδα του οτι η ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει... Οταν τα λένε "μεγάλοι οικονομολόγοι" όμως δεν τους πιάνουνε...


Και ειλικρινά, προσπαθώ να καταλάβω, να ψυχολογήσω, πως μπορεί να αντιμετωπίζουν οι έλληνες αυτό το μπαράζ κατηγοριών και προσβολών…
Αυτοί, μπορεί να σκεφτεί ο έλληνας, δεν μας “μαλώνουνε” απλώς, δεν πάνε να μας συνετίσουν, δεν ήρθανε να “στρώσουνε” τα οικονομικά μας και να μας “βοηθήσουνε”.. αυτοί μας κοιτάζουνε με άγριες διαθέσεις! Αυτοί προπαγανδίζουνε πολύ άσχημα πράματα.. Μας καταπροσβάλουνε πρώτα καλά καλά, κι ύστερα προσπαθούνε να μας περάσουνε στην συνείδησή μας ότι είμαστε και απατεώνες!
Αυτό, δεν είναι μνημόνιο οικονομικό, αυτό είναι .. λοβοτομή! …
Οι άνθρωποι έχουνε ξεφύγει και φαίνεται ότι κανένας δεν μπορεί να τους βάλει στην θέση τους και να τους υποδείξει τα όρια τους!
Από την άλλη, εμείς οι έλληνες έχουμε κι ένα φιλότιμο, συνεχίζει να σκέπτεται ο έλληνας, είναι αυτό που όπως μας λένε χρόνια τώρα διαθέτουμε αυξημένο σε σχέση με άλλους λαούς. Που είναι λοιπόν και πως εκφράζεται αυτή η ιδιότητα; Μήπως με την σκέψη ότι από ένα σημείο και μετά όλες αυτές οι κατηγορίες είναι γραφικές; Μπορεί…




Δεν είναι κι ότι πιο δόκιμο δημοσιογραφικά (μας παίρνει ώρες ώρες ο πόνος…) αλλά έτσι έχουν οι δηλώσεις ..

«Οι Ελληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους ». Προσθέτει µάλιστα µε καταγγελτικό ύφος: « Η απάτη πάει σύννεφο», θεωρώντας ότι εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέµβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο. ∆ύο εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».
Αυτές είναι οι διαπιστώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν όπως τη διατυπώνει στο ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθµό Canal+ για τη ζωή του µε τον τίτλο «Με τον Ντοµινίκ Στρος-Καν µέσα στο ΔΝΤ» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία. Χρησιμοποιώντας λαϊκή γλώσσα ο άνθρωπος που, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012.