Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

Συμπληρωματικό και επίκαιρο του προηγούμενου κειμένου….

ή, κούνια που μας κούναγε….
Τώρα, φταίω εγώ που το συνδυάζω; …

Το ότι μια μέρα μετά την συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ο πρόεδρος -περιχαρής- δηλώνει ότι ….
«οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο διεθνής ηγέτης στην παροχή βοήθειας»;

Φταίω εγώ που σκέφτομαι ότι ενδεχομένως ο Αμερικανός πρόεδρος να εμπνεύστηκε από τον δικό μας;
Υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια σε χώρες που δυσκολεύονται να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά, δίνοντας βάρος στη σωστή διακυβέρνησή τους και στην ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παρουσιάζοντας την νέα προσέγγιση της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη.
(την δική τους φυσικά, αφού εκείνοι θα δανείζουν, εκείνοι θα εισπράττουν τους τόκους και τα επιτόκια, εκείνοι θα σκέπτονται πως θα αναπτυχθούν με τα λεφτά των άλλων…)
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίον χορηγούν βοήθεια οι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη που θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διοχετεύουν βοήθεια ειδικά σε περιοχές που δυσκολεύονται να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του εστίασε στο θέμα της ανάπτυξης και όχι της εξάρτησης. Επέμενε, ωστόσο, ότι η βοήθεια προς τα φτωχά κράτη είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς του για να βελτιωθούν οι συνθήκες για εκατομμύρια φτωχούς.



Αλλά και πιο ευρωπαϊκά να το δεις, ακόμη και οι πλέον ευρωσκεπτικιστές (είναι αυτοί οι άνθρωποι που στήριζαν το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα) πρόεδροι και πρωθυπουργοί (εκλεγμένοι δηλαδή από τον λαό) χωρών της Ε.Ε. αρχίζουν πλέον και σκέφτονται σοβαρά και προβληματίζονται σχετικά με το μέλλον της (και το παρόν της..) εκφράζοντας από δυσαρέσκεια μέχρι αμφισβήτηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει ειπωθεί ότι το παρόν και το μέλλον ,σε κάθε επίπεδο, των χωρών της Ε.Ε. δεν το αποφασίζουν οι εκλεγμένοι ηγέτες της κάθε χώρας, αλλά οι γραφειοκράτες και οι τραπεζίτες των Βρυξελών, άνθρωποι που δεν έχουν εκλεγεί από τους λαούς αλλά από κλειστές ομάδες….

Χαρακτηριστική κι αυτή η σημερινή δήλωση του προέδρου της Τσεχίας…

Κατά του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τάχθηκε από τις ΗΠΑ ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.
Σε ομιλία του προς σπουδαστές διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι “το ευρώ είναι αποτυχημένο πείραμα” προβλέποντας ότι στο προσεχές μέλλον οι χώρες της Ευρώπης θα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν, ενώ χαρακτήρισε την ιδέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης «μία από τις πιο επικίνδυνες ιδέες των τελευταίων ετών».