Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2007

  • Νέα ευρήματα από την Kαλντέρα της Σαντορίνης
  • Όπως είναι γνωστό, το έτος 2003, στην Καλδέρα της Σαντορίνης και πιο συγκεκριμένα σε σημείο μεταξύ Αθηνιού και Ακρωτηρίου «Αλωνάκι», εντοπίστηκε από το Δανό Γεωλόγο Tom Pfeifer ένα κλαδί ελιάς, θαμμένο μέσα στην ηφαιστειακή τέφρα, το οποίο κατόπιν ραδιοχρονολόγησης από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Aarhus Jan Heinemeir και τον Bernd Kromer του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μετά από μελέτη από τον Καθηγητή Γεωλογίας Walter Friedrich οδήγησε στην τοποθέτηση της Μινωικής Έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης στα 1613 ±13 π.Χ.
    Τέσσερα χρόνια μετά, την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007, τριμελής επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους Walter Friedrich, Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας, Jan Heinemeir Καθηγητή-Υπεύθυνο Τμήματος Ραδιοχρονολόγησης του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας και Νικόλαο Ι. Σιγάλα, Αρχαιολόγο, διενήργησε ανασκαφή στην ίδια θέση. Τα ευρήματα που ήλθαν στο φως ήταν ένα κλαδί ελιάς μήκους 2 μ. και διαμέτρου 20 εκ., φύλλα ελιάς διατηρημένα στο πρώτο στρώμα της ηφαιστειακής τέφρας και κεραμεική Υστεροκυκλαδικής Περιόδου. Τα ευρήματα είναι μοναδικά για τη σημασία τους. Ήδη μελετώνται από τους προαναφερθέντες ενώ τμήματά τους θα μεταφερθούν για περαιτέρω ανάλυση στο Πανεπιστήμιο του Aarhus.



Αποδεικνύεται ότι στην περιοχή που διενεργήθηκε η ανασκαφή υπήρχε ελαιώνας (έχουν εντοπιστεί κλαδιά που ανήκουν σε τρία τουλάχιστον δέντρα) ο οποίος θάφτηκε ζωντανός από τη Μινωική Έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν σημαντικά και την ήδη προταθείσα χρονολόγηση της έκρηξης στα 1613 ±13 π.Χ.
Τόσο το κλαδί που βρέθηκε το 2003 όσο και τα πρόσφατα ευρήματα εκτίθενται στο «Μουσείο Ορυκτών & Απολιθωμάτων» του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας στην Περίσσα.
Για το γεγονός πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στο «Μουσείο Ορυκτών & Απολιθωμάτων» στην Περίσα.


  • Κείμενο: Νίκος Σιγάλας, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας

  • Στις παρακάτω διευθύνσεις μπορείτε να δείτε σε video αποσπάσματα από την διαδικασία εύρεσης του κλαδιού.