Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

παρουσία των βουλευτών Ν. Συρμαλένιου, Α. Συρίγου και Ν. Μανιού στην εκδήλωση "Άνδρος - Νησιωτικότητα, Προβλήματα - Προτάσεις - Παρεμβάσεις"

Οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός επισκέφθηκαν την Άνδρο στις 13 και 14 Ιουνίου. Κατά την επίσκεψή τους στο νησί συναντήθηκαν με μέλη της ΟΜ Άνδρου και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τόσο τις τρέχουσες εξελίξεις όσο και προβλήματα που χρονίζουν στο νησί και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η εκδήλωση με θέμα "Άνδρος - Νησιωτικότητα, Προβλήματα - Προτάσεις - Παρεμβάσεις" που διοργανώθηκε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης οι βουλευτές ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο την αναμενόμενης συμφωνίας. Ξεκαθάρισαν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας που μπορεί να γίνει αποδεκτό, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα που θα διαιωνίζουν τη λιτότητα και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, ενώ ξεκαθάρισαν ότι είμαστε άκαμπτοι σε θέματα που αφορούν την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ βασική προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας αποτελεί μια συνολική διευθέτηση του χρέους και η δέσμευση για συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα επεσήμαναν για ακόμη μια φορά το γεγονός, ότι παρόλες τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν, η νησιωτικότητα παρέμενε ουσιαστικά κενό γράμμα και ότι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλείτε να καλύψει αμέλειες, παραλείψεις αλλά και μια δαιδαλώδη πολυνομία που λειτουργεί ανασταλτικά στην εφαρμογή πολιτικών άμβλυνσης των ανισοτήτων που προκαλεί η γεωγραφική ασυνέχεια.

Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν αφορούν πληθώρα ζητημάτων που υπήρχαν και πριν το 2010, όμως οι μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο τα επέτειναν, αλλά έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε σημείο κατάρρευσης. Ενδεικτικά αναδείχθηκαν: η δυσχερής και οριακή πλέον λειτουργία του Κέντρου Υγείας, τα κενά στις διακομιδές και τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, τα σοβαρά κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς του νησιού, η προβληματική σύνδεση της Άνδρου με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, το υπερβολικό διοικητικό κόστος που βαρύνει τους νησιώτες εξαιτίας του κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών και της ουσιαστικής εξυπηρέτησης των Ανδριωτών στο νησί τους, η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η άμεση αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Πέτρου Μουστάκα στο Κόρθι, το πρόβλημα της ανεπαρκούς εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, η ανάγκη να διαφυλάξουμε το μοναδικό φυσικό μας τοπίο και το εξαιρετικό δίκτυο των παλιών δημόσιων οδών (μονοπάτια) όχι μόνο ως μια πραγματική ανάγκη διατήρησης της μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου, αλλά και ως κρίσιμο στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης της Άνδρου, κλπ. Κατατέθηκαν ακόμη πολλές προτάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις καθώς και πιθανοί τρόποι λύσης, όσων ζητημάτων καταγράφηκαν από τους παρευρισκόμενους.


Οι βουλευτές κλείνοντας τη συζήτηση ευχαρίστησαν όλους για τη συμμετοχή τους και το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε. Σημείωσαν ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται με σκοπό να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα λειτουργούν ανασταλτικά για την άμεση εκκίνηση των εργασιών που θα επιτρέψουν τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νησί και ότι εντάχθηκαν 3 θέσεις αγροτικών ιατρών για τα Περιφερειακά Ιατρεία Γαυρίου, Μπατσίου και Όρμου Κορθίου στο πρόγραμμα των 60 ιατρών που θα λαμβάνουν την ειδική ενίσχυση της Περιφέρειας. Ενημέρωσαν ακόμη για σκέψεις και προτάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, σε σχέση με την ύπαρξη πολυδύναμων διοικητικών κέντρων στα νησιά.