Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

αυξήσεις στα εισιτήρια των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σχεδιάζει το Υπ.Πολιτισμού – στα 10 ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το ενιαίο πλέον εισιτήριο για το Ακρωτήρι, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, από τα μεμονωμένα εισιτήρια των 5 και 3 ευρώ

Αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200% σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σε μια προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων, αλλά και βελτίωσης, παράλληλα, των υπηρεσιών τους.

Στην προσπάθειά του να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία το Τ.Α.Π. προετοιμάζει σειρά αυξήσεων στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε 38 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα εφαρμόζονται σταδιακά, με πιθανές ημερομηνίες από 1.1.2016 και 1.4.2016.

Η Επιτροπή Επεξεργασίας Τιμολογιακής Πολιτικής που ασχολήθηκε με το θέμα προτείνει αναπροσαρμογές των τιμών, οι οποίες θα συζητηθούν στο ΚΑΣ και περιλαμβάνουν αυξήσεις σε όλα τα χαμηλά εισιτήρια και προσαρμογές σχεδόν όλων των κατηγοριών στο καινούργιο τιμολόγιο.

Διάκριση ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους επισκέπτες δεν μπορεί να γίνει λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ εξετάζεται η καθιέρωση ελεύθερων ημερών κατά τους χειμερινούς μήνες, με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται το ενιαίο εισιτήριο της Ακρόπολης να ανέβει στα 20 από τα 12 ευρώ που είναι σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα 10 από 7, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης στα 8 ευρώ από 6, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 8 ευρώ από 4 που είναι η γενική του είσοδος, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 8 από 4, το Νομισματικό 4 από 3 ευρώ.

Ο Κεραμεικός, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο που σήμερα κανείς επισκέπτεται πληρώνοντας μόνο 2 ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί στα 8, το Μουσείο του Μαραθώνα με τους χώρους στα 6 ευρώ από 3, όπως και το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, η Ρωμαϊκή Αγορά και το Ολυμπιείο στα 6 ευρώ από 2, ενώ το ενιαίο της Σαντορίνης (Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας) προτείνεται στα 10 (διόρθωση 14.10.2015) ευρώ, όταν τώρα ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο και από 3 ευρώ στα δύο μουσεία.


Για το 2015 τα έσοδα του ΤΑΠ από μουσεία, χώρους και πωλητήρια υπολογίζονται στα 75 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την λίστα των προαπαιτούμενων που είχαν απαντηθεί από ελληνικής πλευράς, οι εισπράξεις από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους έχουν προϋπολογιστεί για το 2015 στα 130 εκ. ευρώ. 


(14.10.2015)

Συνάντηση για το θέμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων πραγματοποιήθηκε χθές Τρίτη 13.10.2015 στο αρμόδιο υπουργείο, με την πρόταση που πλειοψήφησε σχετικά με το θέμα των «ενιαίων εισιτηρίων» να αναφέρει πως το ενιαίο εισιτήριο θα αποτελεί δυνατότητα αλλά όχι αποκλειστική επιλογή, με τις τιμές σε ότι αφορά την Σαντορίνη να αναμένεται να διαμορφωθούν σε 8 ευρώ για τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και 6 για κάθε ένα από τα δύο Μουσεία, με την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί.